Šiuo susitarimu Socialinės apsaugos ir darbo bei Susisiekimo ministerijos numato didinti kontrolę ir atsakomybę už reikalavimų pažeidimus, gerinti informacijos darbuotojams prieinamumą ir kitas sąlygas, pranešė ministerija.

„Transporto sektorius prašo palengvinti trečiųjų šalių piliečių atsivežimą, tačiau matome, kad fiksuojama daug ginčų su atvykstančiais darbuotojais, taip pat yra labai didelė jų kaita. Siekiame, kad transporto sektorius tobulėtų ir vis daugiau įmonių pradėtų vertinti savo darbuotojus ir sudarytų jiems geresnes darbo sąlygas. Ieškome, kaip kartu galime tą padaryti“, – pranešime sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas.

Darbdaviai kviečiami įsipareigoti informaciją apie darbo sąlygas pateikti transporto darbuotojui, užsieniečiui, suprantama kalba. Jeigu susitariama dėl mažesnių nei maksimalūs dienpinigių dydžiai taikymo, jų konkrečius dydžius darbdaviai kviečiami įsipareigoti diferencijuoti pagal objektyvius kriterijus.

Darbdaviai transporto darbuotojams atlyginimą turėtų mokėti pavedimu, elektroniniu paštu juos supažindinti su priskaičiuotu atlyginimu, išskaitymais, pateikti komandiruotės įsakymų kopijas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija savo ruožtu palaikytų darbuotojų teisę nakvoti ne kabinoje ir grįžti namo, didintų informacijos apie jų teises prieinamumą, palaikytų koeficiento nustatymą.

Susisiekimo ministerija įsipareigotų peržiūrėti vežėjams ir jų vairuotojams taikomų administracinės atsakomybės sankcijų dydžius, be to, galėtų taikyti didesnes poveikio priemones įmonėms už darbo ir poilsio režimo pažeidimus.

Profesinės sąjungos kviečiamos susitarimu prisidėti prie transporto darbuotojų teisių užtikrinimo ir gynimo. Jos turėtų aktyviau bendradarbiauti su Valstybine darbo inspekcija ir kitomis institucijomis, darbdavių organizacijomis ir įmonių atstovais dėl galimų pažeidimų nustatymo ir tyrimo, taip pat įsipareigotų viešinti informaciją savo interneto svetainėse apie transporto darbuotojų teises ir pareigas, pažeistų teisių gynimo būdus.

Susitarimo šalys kas tris mėnesius aptartų tarpusavio įsipareigojimų vykdymą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)