„Jeigu pradėsime mėtytis darbuotojais, kurių Lietuvoje šiandien ypač trūksta, galime sulaukti efekto, kai darbdaviai sėdės be reikiamų darbuotojų ir jų susirasti tiesiog nebus įmanoma“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ sakė I. Ruginienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad minėtose šalyse skiepijimo tempai atsilieka nuo Lietuvos.

„Daugelis darbuotojų tikrai supranta skiepų svarbą, tačiau būtų labai apmaudu, jei iš karto imtumėmės „bizūno neišsiaiškinę, kokia tikroji situacija. Lietuvoje padėtis dar tikrai nėra tokia bloga. Mes kažkaip pasikuklinome pasidžiaugti, kad tik atsiradus naujai vakcinai mūsų skiepijimo tempai jau siekia beveik 50 proc. Tai yra ganėtinai gerai“, – mano Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė.

„Pasižiūrėkite įmonių ir įstaigų sąrašą ir jų skiepijimosi lygį. Jeigu kalbame apie tas profesijas, kurios yra jautriausios, jų skiepijimo lygis siekia daugiau nei 90 proc. visų darbuotojų. Ar ten dar reikia kažkokių radikalių priemonių? Tikrai ne. Jei dar turime kažkokių įmonių, kurios atsilieka, reikia analizuoti priežastis. Galbūt tiesiog prieinamumas darbuotojams apribotas“, – kalbėjo ji.

Inga Ruginienė

Pasak I. Ruginienės, pusantro mėnesio laikotarpis, kai galimybę pasiskiepyti yra gavę visi norintys, per trumpas, kad jau reikėtų imtis radikalių priemonių, todėl bent iki rudens reikėtų ieškoti kitų būdų, kaip paskatinti gyventojus vakcinuotis.

„Darbuotojai dirba ypač dideliais krūviais. Mes nekalbame apie tuos, kurie dirba 2–3 valandas per parą ir turi pakankamai laisvo laiko. Mes kalbame apie gamybos įmonėse dirbančius darbuotojus, kuriems laisvą laiką išpešti ganėtinai sunku. Kodėl tokiems darbuotojams mes negalėtume sudaryti geresnių sąlygų, kad jie lengvai galėtų pasiskiepyti savo darbo metu“, – klausė I. Ruginienė.

Arlauskas: važiavimas į įmones šiandien jau pavėluotas

Tuo metu Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas mano, kad važiavimas skiepyti darbuotojų į įmones šiandien jau nebūtų labai efektyvus, nes pagerėjus pandeminei situacijai apskritai sunku įtikinti gyventojus, kad būtina apsisaugoti.

Danas Arlauskas

„Sausį vasarį, mes visais varpais skambinom: važiuokit į įmones. Šiandien tai jau yra pavėluota“, – teigė D. Arlauskas.

„Dabar gyvename labai pavojingu laikotarpiu, kai „parduoti“ skiepus labai sudėtinga, todėl reikia mobilizuoti bažnyčias, kunigus, tuos autoritetus, kuriais žmonės gali patikėti. Šiandien didžiausias klausimas – kas yra tas, kuriuo patikės. Visi kiti variantai neveikia“, – sakė jis.

Anot konfederacijos prezidento, tarp darbdavių kol kas nėra vieningos nuomonės, ar Lietuvai reikėtų eiti Latvijos keliu ir privalomai skiepyti kai kurių profesijų atstovus: „Mes pasiskirstę per pusę – vieni už radikalias priemones, kiti sako, kad reikia ieškoti alternatyvų.“

D. Arlauskas teigia pasigendantis ir aktyvesnio bendravimo iš valdžios atstovų.

„Aš neprisimenu, kada su mumis valdžios atstovai buvo susitikę ir kalbėjo, ar [priemonės] veikia, ar ne, kokių reikia priemonių. <…> Aš bijau, kad darbdaviai taps atpirkimo ožiais. Sakys: jūs atsakingi už priverstinį skiepijimą. Ir ką mes tada turėsime daryti? Priversti darbuotojus? Normaliose valstybėse tokie dalykai nedaromi spontaniškai“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo D. Arlauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (512)