Savo neįprastai tiesmuką pareiškimą buvusi JAV federalinio iždo sistemos vadovė padarė tuo metu, kai Europos šalys neranda vieningos nuomonės, ką daryti toliau siekiant padėti ES ekonomikai ir paremti atsigavimą po pandemijos.

„Žvelgiant į ateitį, yra svarbu, kad valstybės narės rimtai apsvarstytų galimybę imtis papildomų fiskalinių priemonių siekiant užtikrinti tvirtą vidaus ir viso pasaulio ekonomikos atsigavimą“, – pareiškė J. Yellen, pirmadienį Briuselyje susitinkanti su ES finansų ministrais.

JAV iždo sekretorė pagyrė ligšiolinį ES ekonominį atsaką į koronaviruso pandemiją ir pažymėjo: „Manau, visi mes sutinkame, kad neapibrėžtumas tebėra didelis“. Todėl, anot jos, ekonomikos augimas viešosiomis išlaidomis Europoje ir JAV turėtų būti palaikomas ir 2022 metais.

J. Yellen taip pat davė patarimų, kaip ateityje pertvarkyti ES biudžeto taisykles, ir paragino užtikrinti, kad šalys turėtų galimybę greitai reaguoti į krizę, net jei dėl to padidėtų jų biudžeto deficitas ir skola.

„Siekiant užtikrinti patikimą atsigavimą, svarbu, be kita ko, sukurti ES fiskalinę sistemą, kuri būtų pakankamai lanksti, kad šalys turėtų galimybę ryžtingai reaguoti į krizes“, – pareiškė ji.

Dėl ES išlaidų taisyklių neturėtų atsirasti „procikliškų ekonominių rezultatų“, pažymėjo JAV iždo sekretorė, pavartojusi techninį terminą, kuris reiškia, jog didelio nuosmukio atveju pasirenkamos ne išlaidos, o griežtas taupymas.

Šis jos patarimas prieštarauja keliui, kurį Europa pasirinko per euro zonos skolų krizę, kai Vokietijos vedama ES krizės ištiktoms šalims, kaip antai Graikijai, Portugalijai ir Italijai, liepė gerokai apkarpyti biudžeto išlaidas.

Per pandemijos išprovokuotą krizę Europa pasirinko kitokį kelią: 27 valstybes vienijantis blokas patvirtino istorinį 750 mlrd. eurų vertės ekonomikos gaivinimo planą, kuriam finansuoti buvo nuspręsta skolintis rinkose.

Tas planas buvo patvirtintas, nors jam priešinosi vadinamosios taupiosios šalys, kaip antai Nyderlandai, kurios nori, kad didelių skolų slegiamos ES šalys mainais į finansinę pagalbą įgyvendintų griežtas reformas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)