Vilniaus apygardos teismas praėjusį ketvirtadienį atmetė „Ignitis grupės“ apeliacinį skundą dėl gegužę priimtos Vilniaus apylinkės teismo nutarties, kuria prokurorų prašymu buvo pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės.

Anot Vilniaus apygardos teismo, pagrindo nesutikti su pirmosios instancijos teismo sprendimu nėra, nes ieškinyje suformuoti aiškūs reikalavimai, nurodyti jų teisinis ir faktinis pagrindai, ko pakanka laikinai stabdyti opcionų programą.

Teismo vertinimu, ieškinio reikalavimai yra tikėtinai pagrindžiami, taip pat argumentuota, jog nesustabdžius programos viešąjį interesą ginančiai Vilniaus apygardos prokuratūrai palankaus sprendimo įvykdymas gali pasunkėti arba pasidaryti neįmanomas.

„Ignitis grupė“ teisme atkreipė dėmesį, kad darbuotojų ir vadovų skatinimui būtų naudojamos ne valstybės valdomos, o biržoje laisvai prekiaujamos akcijos, dėl ko opcionų programa valstybės valdomam turtui neturėtų jokios įtakos.

Grupė taip pat tvirtino, jog programos stabdymas nėra reikalingas, nes gegužę vadovai, kilus ažiotažui visuomenėje bei teismui programą sustabdžius, patys nutraukė opcionų sutartis. Be to, anot „Ignitis grupės“, laikinosios apsaugos priemonės nėra proporcingos ir todėl, kad jos lemia grupės akcijų kainos sumažėjimą.

Tuo metu prokuratūra atsiliepime į apeliacinį skundą tvirtino, kad „Ignitis grupės“ argumentai, jog programos stabdymas varžo įmonių grupės darbuotojų teises bei apriboja teisę pasirinkti skatinimo būdą, rodo apie galimus ketinimus sudaryti naujas opciono sutartis.

Prokurorai pažymi, kad priemonių proporcingumą patvirtina ir tai, jog byla susijusi su viešuoju interesu, o „Ignitis grupės“ dėl akcijų kainos sumažėjimo išsakyti argumentai nepagrindžia priemonių neteisėtumo – anot prokuratūros, akcijų kainos sumažėjimą galėjo nulemti ir kiti faktoriai.

Vilniaus apygardos prokuratūros viešojo intereso prokurorė teismo prašo pripažinti negaliojančiais bendrovės akcininkų susirinkimo ir valdybos sprendimus, susijusius su opcionų programų, taip pat opcionų sutartis.

Pagal pernai gruodį sudarytas ir gegužę nutrauktas sutartis „Ignitis grupės“ akcijų galėjo įsigyti grupės vadovas Darius Maikštėnas, taip pat – valdybos nariai bei antrinių įmonių vadovai.

Sutartyse buvo numatyta, kad konkretus suteikiamų akcijų skaičius priklausys nuo grupės rezultatų. Kovą nuspręsta, kad akcijomis būtų galima skatinti visus grupės darbuotojus.

„Ignitis grupės“ akcijų skirstymas metų pradžioje atsidūrė politikų akiratyje, o prokurorams kilo klausimų, ar priimant sprendimą dėl premijavimo akcijomis nebuvo pažeistas Akcinių bendrovių įstatymas.

Kai kurie BNS kalbinti analitikai teigė esantys nustebę, kad į šiuos procesus įveliamos teisėsaugos institucijos, kadangi vadovų ir darbuotojų skatinimo akcijomis praktika Vakaruose yra įprasta.

Po pernai rudenį įvykusio pirminio viešo akcijų platinimo (IPO), „Nasdaq“ Vilniaus biržoje laisvai prekiaujama beveik 27 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, likusias valdo Finansų ministerija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)