Nuo liepos mėnesio augant elektros ir dujų kainoms, tokias Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas įregistravo Seimo nariai socialdemokratai Eugenijus Sabutis ir Kęstutis Vilkauskas.

Parlamentarai siūlo nustatyti, kad lengvatinis PVM tarifas būtų taikomas iki 2023 m. gruodžio 31 d. buitiniams energijos vartotojams, kaip jie apibrėžti Energetikos įstatyme, tiekiamai elektros energijai ir gamtinėms dujoms.

Dabar jiems taikomas standartinis 21 proc. apmokestinimas.

„Siūloma lengvata turėtų galioti iki tol, kol bus gyventojams užtikrinta konkurencinga kaina už teikiamą elektros energijos ir dujų tiekimo paslaugą, todėl projekte numatyta, kad PVM lengvatos priemonės būtų taikomos laikinai iki 2023 m. gruodžio 31 d. Ši nuostata suponuoja galimybę Seimui atskiru teisės aktu pratęsti arba panaikinti PVM lengvatos galiojimą“, – sako E. Sabutis.

Pasak jo, dauguma šalies gyventojų, gaunantys mažas ir vidutines pajamas, didelę dalį savo pajamų vis dar turi skirti būtiniausioms komunalinėms paslaugoms apmokėti, todėl PVM lengvata sumažintų šią naštą.

„Valstybės institucijos, o šiuo atveju – Seimas, privalo įsikišti ir visais prieinamais būdais bandyti stabdyti daugumai vartotojų kylančias kainas. Premjerės Ingridos Šimonytės ne kartą išsakyta pozicija, kad kainų augimas nuo Vyriausybės nepriklauso ir Vyriausybė į tą procesą nesikiša, yra nepateisinamas ir neatsakingas gyventojų atžvilgiu“, – sako parlamentaras.

Jis taip pat pabrėžia, kad asmenims, turintiems nuosavybės teise butą, esantį daugiabučiame name, taikomas lengvatinis PVM mokesčio tarifas apšildymui, o individualių namų savininkams bei daugiabučių namų gyventojams, naudojantiems apšildymui elektros energiją ar gamtines dujas, taikomas kelis kartus didesnis PVM tarifas, todėl šie subjektai atsiduria nelygiateisėje padėtyje.

Seimo nario E. Sabučio nuomone, kiti paramos būdai nebūtų tokie efektyvūs.

„Siūlymai kompensuoti dalį padidėjusių išlaidų socialiniais paramos gavėjais paverstų šimtus tūkstančių Lietuvos gyventojų. Tai yra ne tik papildoma biurokratinė našta savivaldybei, bet ir moralinė žala gyventojams. Taip pat atkreiptinas dėmesys, jog dalis vartotojų dėl sudėtingų paramos procedūrų socialinės paramos nesikreiptų, o vidutines pajamas gaunančios bei būstą nuomojančios jaunos šeimos, kurios būstą nuomojasi be sutarčių, neturėtų net ir teorinės galimybės prašyti kompensacijos. Tuo tarpu dalis vartotojų neturėtų teisės kreiptis, nors ir jų namų ūkių finansinė padėtis būtų reikšmingai pablogėjusi, nes vis dar netenkintų kompensacijai reikalingų kriterijų“, – sako projekto iniciatorius Seimo narys E. Sabutis.

Dokumento aiškinamajame rašte nurodoma, kad 2022 metams projekto įgyvendinimui reikalingas lėšų poreikis gali būti finansuojamas didesnėmis nei planuota surenkamomis PVM pajamomis bei didėjančiu akcizu už tabako gaminius ir alkoholinius gėrimus. Projekto autorių teigimu, papildomas finansavimas taip pat turės būti numatytas 2023 m. ir jeigu bus būtinybė – 2024 ir 2025 metų valstybės, savivaldybių biudžetų projektuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)