Dainius Kreivys, trečiadienį Vilniuje susitikęs su Ukrainos energetikos ministru Germanu Galuščenko, pasveikino Ukrainos nacionalinės komisijos, kuri vykdo valstybinį reguliavimą energetikos srityje, sprendimą uždrausti rusiškos bei baltarusiškos elektros importą iki šių metų spalio 1 dienos.

„Tai patvirtina Ukrainos pasiryžimą nuosekliai siekti šalies energetikos rinkos integracijos su Europos Sąjungos energetikos rinka“,– pranešime sako D. Kreivys.

Susitikimo metu jis pristatė branduolinės saugos situaciją Astravo AE ir veiksmus, kurių Lietuva imasi, siekdama užtikrinti šios elektrinės elektros boikotą.

Ministrai taip pat aptarė bendradarbiavimo galimybes atsinaujinančios energijos srityje.

D. Kreivys pakvietė Ukrainą stiprinti bendradarbiavimą energetikoje siekiant abiejų šalių elektros tinklų sinchronizavimo su kontinentinės Europos tinklais.

„Lietuva yra pasirengusi dalintis savo patirtimi rinkos liberalizacijos, konkurencingumo didinimo, žaliosios energetikos projektų skatinimo srityse“, – sakė D. Kreivys.

Vizito Lietuvoje metu Ukrainos energetikos ministras taip pat susitiko su Lietuvos energetikos sektorius įmonėmis, savo veiklą vykdančiomis gamtinių dujų, taip pat suskystintų gamtinių dujų (SGD), srityse. Ukrainos energetikos ministras domėjosi SGD terminalo Klaipėdoje veikla ir tolimesniais planais.

Šių metų kovo mėnesį Ukrainoje vykusios dvišalės Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų tarybos metu įsteigta bendra darbo grupė energetiniai partnerystei stiprinti.

D. Kreivys balandį yra sakęs, kad Ukrainai nustojus pirkti elektrą iš Baltarusijos iširo specifinė elektros mainų schema. Pasak jo, pagal tą schemą buvo sukeičiami srautai: Ukraina pirkdavo baltarusišką, o realiai rusišką elektrą, ir mokėjo Baltarusijai, o Baltijos šalys per Latviją pirko rusišką, tačiau realiai baltarusišką elektrą ir mokėjo Rusijai.

Patikimi šaltiniai BNS teigė, kad Ukraina mokėjimus Baltarusijai nutraukė ne be Lietuvos pastangų. Negaudamas pinigų už eksportuojamą elektrą, Minskas esą sustabdė jos eksportą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)