Pagal 2021 m. vasaros tarpinę ekonominę prognozę numatoma, kad šiais metais ES ekonomika augs 4,8 proc., o 2022 m. – 4,5 proc. Palyginti su ankstesne pavasario prognoze, šių metų augimo tempas yra gerokai didesnis ES (+0,6 proc. punkto) ir euro zonoje (+0,5 proc. punkto), o 2022 m. – šiek tiek didesnis abiejuose regionuose (+0,1 proc. punkto), nurodo Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje skelbiamame pranešime.

Numatoma, kad infliacija ES šiais metais vidutiniškai sieks 2,2 proc. (+0,3 proc. punkto, palyginti su pavasario prognoze), o 2022 m. – 1,6 proc. (+0,1 proc. punkto). Prognozuojama, kad 2021 m. infliacija euro zonoje vidutiniškai sieks 1,9 proc. (+0,2 proc. punkto), o 2022 m. – 1,4 proc. (+0,1 proc. punkto).

Lietuvoje naujausi ekonominiai nuotaikų rodikliai, ypač susiję su paklausos lūkesčiais paslaugų sektoriuje, rodo tolesnį ekonominį augimą šių metų antrąjį ketvirtį. Tai susiję su akivaizdžiu pandemijos suvaldymo priemonių sušvelninimu ir padidėjusiu paskiepytų gyventojų skaičiumi.

Apskritai didelis vidaus paklausos atsigavimas turėtų būti pagrindinis ekonominės plėtros veiksnys prognozės laikotarpiu, o Lietuvos realusis BVP turėtų išaugti 3,8 proc. 2021 m. ir 3,9 proc. 2022 m., skelbia pranešime Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Numatoma, kad infliacijos lygis mūsų šalyje padidės nuo 1,1 proc. 2020 m. iki 2,3 proc. 2021 m., o 2022 m. sumažės iki 2 proc.

„Europos ekonomika tvirtai atsigauna ir visi reikiami elementai grįžta į vietą. Dėl veiksmingos izoliavimo strategijos ir pažangos vakcinacijos srityje mūsų ekonomika galėjo atsiverti greičiau, nei tikėtasi. Prekyba atsilaikė gerai, o namų ūkiai ir įmonės taip pat įrodė, kad COVID-19 sąlygomis gali geriau prisitaikyti prie gyvenimo sąlygų, nei tikėtasi. Po daugelio mėnesių apribojimų atsigauna ir vartotojų pasitikėjimas, ir turizmas, tačiau reikės atidžiai valdyti naujos atmainos grėsmę, kad keliauti būtų saugu. Ši vilčių teikianti prognozė taip pat priimta atsižvelgiant į tinkamu laiku priimtus tinkamus politinius sprendimus ir į tai, kad per ateinančius mėnesius Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonė labai sustiprins mūsų ekonomiką“, – sakė už žmonėms tarnaujančią ekonomiką atsakingas Europos Komisijos vykdomasis pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)