Nors po ilgoko karantino duris atvėrusios kirpyklos ir grožio salonai žadėjo, kad jų paslaugos nebrangs, dalis klientų teigia jau pajutę, kad noras būti gražiam kainuoja gerokai daugiau.

Kaip pasakojo panevėžietė Kristina, už savo paauglio sūnaus kirpimą iki karantino ji mokėdavusi 5–7 eurus, mat neseniai savo karjerą pradėjusi kirpėja dažnai taikydavo nuolaidas. Po karantino suma šoktelėjo kone dvigubai.

„Beveik visuomet iki karantino už sūnaus kirpimą mokėdavau penkis eurus, daugiausia septynis. Po karantino už lygiai tokį pat kirpimą sumokėjau 10 eurų. Į mano nuostabos kupiną žvilgsnį kirpėja tik nusišypsojo, neva dabar visur tokios kainos. Suprantu, kad viskas brangsta, tačiau jeigu ir toliau taip, teks mokytis pačiai kirpti sūnų mašinėle, nes atlyginimai taip sparčiai nekyla“, – kalbėjo Kristina.

Tiesa, kai kur kainos nekilo. Tiek prieš karantiną, tiek ir po jo Kristina už ataugusių plaukų dažymą sruogelėmis bei galiukų pakirpimą moka beveik tiek pat – iki 40 eurų. Paklausus kirpėjos, ar kainos liks tokios pat, ji išgirdusi patikinimą, kad paslaugų branginimas gali atsisukti kitu kampu – klientų dar labiau sumažės.

„Į prastovas buvo išsiųsti ne tik grožio specialistai, bet ir daugelio kitų profesijų atstovai, kai kurie žmonės visai neteko darbų. Mano kirpėja mano, kad pabranginus paslaugas, žmonės pradės kirptis, dažytis namuose arba eis į pogrindžio kirpyklas. Turbūt dabar vieni grožio meistrai solidarizuojasi su klientais, o kiti bet kokia kaina nori atsiimti už prarastus nedarbo mėnesius“, – svarsto Kristina.

Pabrangimas – normalu

„Sekundės“ feisbuko paskyroje panevėžiečiai dalijosi įvairiomis patirtimis po apsilankymo pas grožio meistrus.

„Antakių korekcija dabar 8 Eur, buvo 5–6 Eur“, – rašė Auksė S.

„Devynerių metų sūnui apkirpimas buvo 7 Eur, dabar 8–11Eur. Vyro kirpimas buvo 8–9 Eur, dabar 10–12 Eur. Mano kirpimas buvo 10 Eur, dabar 11–13 Eur“, – vardijo Skaidrutė S.

Ingrida Z. pasakojo už ilgų plaukų kirpimą ir sruogelių dažymą sumokėjusi 65 Eur, o Gintarė G. už tokią pat paslaugą teigia sumokėjusi 50 Eur.

Kai kurie tvirtino už grožio paslaugas mokantys tiek pat, kiek ir prieš karantiną.

„Tik negąsdinkite. Kirpausi – tos pačios kainos“, – rašė Zita Z.

Kiti teigė pateisinantys kainas pakėlusius grožio meistrus.

„Gal pabrango keliais eurais, bet normalu. Mokesčiai pakilo, priemonės pabrango – automatiškai ir kaina keičiasi“, – svarstė Donata M.

Gelbėja grožio turistės

Panevėžyje veikiančios grožio studijos savininkė Ieva Žiukaitė-Damaševičienė patvirtino, kad kai kurios grožio paslaugos išties pabrango iki 20 proc., pavyzdžiui, auskarų vėrimas ar veido procedūros. Anot specialistės, kelti kainas teko dėl to, kad brango kai kurie produktai.

„Kad nedirbtume „į minusą“, kai kurias paslaugas teko branginti iki 20 proc., bet tikrai ne visos brango. Kirpimų ir dažymų kainos liko tos pačios. Žinoma, pasvarstome apie savo paslaugų kainų kėlimą, bet kol kas dar susilaikome iki rudens“, – pripažino I. Žiukaitė-Damaševičienė.

Vasara paprastai grožio meistrams yra pats darbymetis – šiltuoju metų laiku daugiau vestuvių, krikštynų bei kitų švenčių. Taip pat pastebima, kad vasarą pasigražinti į Aukštaitijos sostinę atvyksta daugiau žmonių iš kitų miestų, mat Panevėžys turi aukšto lygio grožio meistrų, kurių paslaugų kainos gerokai mažesnės nei kituose didžiuosiuose miestuose.

„Pas mus tikrai yra pigiau nei Vilniuje ar Kaune, bet paslaugų kokybe niekuo nenusileidžiame didmiesčių grožio meistrams. Turime nemažai klienčių vilniečių, kurios savaitgaliais grįžta pas tėvus ir būtinai užsuka pasigražinti. Panevėžyje kainos perpus ar net kelis kartus mažesnės“, – palygino I. Žiukaitė-Damaševičienė.

Jos teigimu, iš kitų miestų atvažiuojama ne tik nusikirpti ar pasidažyti plaukų, bet ir susitvarkyti antakių, pasidaryti manikiūro, pedikiūro, pasilepinti veido procedūromis. Pasak salono savininkės, tokios klientės atsveria tą dalį buvusių nuolatinių klientų, kurie karantino metu išmoko patys namuose rūpintis savo grožiu.

„Iš nuolatinių mūsų klientų apie 15 proc. liko namuose – per karantiną mamos ar dukros viena kitai išmoko sutvarkyti nagus, tiek pat išmoko apkirpti savo vyrus ir sūnus kirpimo mašinėlėmis. Bet klientų stygiumi bent jau vasarą negalime skųstis“, – kalbėjo I. Žiukaitė-Damaševičienė.

Už savikainą nedirba

Kito Panevėžyje esančio grožio salono savininkė Ingrida Lipnickienė tvirtino, kad jų meistrės kainų dar nepakoregavo.

Pasak I. Lipnickienės, šiuo metu jaučiamas klientų sumažėjimas, o konkurencija mieste išties didelė. Be to, anot savininkės, jų salone kainos ir taip yra šiek tiek aukštesnės nei miesto vidurkis. Pavyzdžiui, kitur antakių korekcija ir dažymas kainuoja 5–8 eurus, šiame salone tokia paslauga atsieis 12–15 eurų. Nagų korekcija kainuos 20–25 eurus, o kitur šią paslaugą galima gauti ir už 10–15 eurų. Už vyro nukirpimą tektų sumokėti 10–15 eurų.

„Manau, kainos kils ten, kur jos yra labai mažos, nes žmonės tokiuose salonuose dirba beveik už savikainą. Ten, kur dabar kirpimas kainuoja 5–7 eurus, turėtų brangti iki dešimties. Mūsų salone paslaugos nėra pigios, nes dirba ilgametę patirtį turintys meistrai, jie daug investuoja į kompetencijų kėlimą. Daugiau kainų kelti nesinori ir dėl nežinomybės rudenį, galbūt atėjus trečiajai pandemijos bangai ir vėl teks užsidaryti“, – kalbėjo I. Lipnickienė.

Sugrįžta natūralumas

Grožio meistrai pastebi, kad karantinas gerokai pakoregavo klientų elgseną. Nemaža dalis moterų atsisako ilgų nagų, priauginamų blakstienų ir renkasi natūralumą arba šias paslaugas pavėlina. Pavyzdžiui, nagų korekciją įprastai darydavo kas 2–3 savaites, dabar kas 4–5. Klientės dažnai renkasi tokią plaukų dažymo techniką, kad plaukus būtų galima dažyti kas kelis mėnesius, arba taupydamos prašo kirpėją tik užmaišyti dažų, o nusidažo pačios namuose.

„Kai viskas brangsta, o atlyginimai nekyla, klientai pradeda skaičiuoti ir net taupyti grožio procedūrų sąskaita. Karantino metu moterys išmoko pačios pasigražinti. Arba renkasi ilgalaikius sprendimus, pavyzdžiui, pasidaro ilgalaikę antakių procedūrą. Karantino metu klientai išties pakeitė elgseną“, – kalbėjo I. Lipnickienė.

Moterims masiškai atsisakant priauginamų blakstienų ar nagų, ir meistrams tenka persikvalifikuoti. Anksčiau tik antakius tvarkydavę grožio specialistai dabar siūlo ir ilgalaikio makiažo paslaugas.

„Buvo taip, kad iki karantino beveik nepriimdavome naujų klientų, turėjome jau nusistovėjusį ratą. Šiandien situacija pasikeitusi. Dalis klientų po karantino atkrito, todėl dabar laukiame ir naujų. Nors ir sunkokai, bet visi laikai užsipildo“, – pripažįsta salono savininkė.

Anot jos, ši vasara gerokai ramesnė dar ir todėl, kad šiemet beveik nėra emigrantų, kurie vasaromis sudarydavo didžiąją dalį klientų.

„Tenka pripažinti, kad pandemija kai ką pakoregavo. Esame surišti ta pačia grandinėle. Bet gal keičiasi ir mados – moterys masiškai atsisako tos plastmasės, reikalingos daug priežiūros, renkasi natūralumą, kuris madingas visais laikais“, – sakė I. Lipnickienė.

Stiebsis į viršų

Platformos, per kurią galima užsiregistruoti grožio paslaugoms, rinkos vadovas Lietuvoje Rytis Rogačius sako, kad „grįžus į darbus kainos tikrai padidėjo“.

„Pokytis pastebimas su daugeliu paslaugų. Plaukų ar nagų paslaugų kainos kai kur išaugo 20 proc. Tokių skaičių buvo galima tikėtis, nes po sunkaus ir nedarbingo karantino visiems reikia atsistoti ant kojų“, – teigė R. Rogačius.

Anot grožio specialistus vienijančios asociacijos vadovės Jolantos Mačiulienės, vienas kitas grožio salonas galbūt ir galėjo pakoreguoti kainodarą, tačiau tai darė dėl objektyvių priežasčių. Anot jos, paslaugų kainų kilimui įtakos turi daugybė veiksnių.

Marius Dubnikovas

„Kainos yra pakilusios turbūt ne specialiai. Šiandien viskas pasikeitę: pati priemonių logistika jau šiek tiek kitokia, kainos kitokios. Patys tiekėjai sako, kad jiems labai sudėtinga atsivežti prekių, pabrangę degalai – daug dalykų, iš ko susideda pakilusios kainos“, – aiškino J. Mačiulienė.

Ji taip pat neatmeta, kad grožio paslaugų kainos dar augs brangstant ir dujoms, ir elektrai.

Finansų analitikas ir Verslo konfederacijos viceprezidentas Marius Dubnikovas tvirtina, kad grožio paslaugų įkainiai taip pat yra linkę stiebtis į viršų, ypač mažiausi.

„Jeigu už kirpimą mokame 40 ar 50 eurų, kaina kelis kartus tikrai nepadidės, bet padidės tų kirpimų, kurie yra 4–5 eurų lygio“, – sakė M. Dubnikovas.