Lietuvoje viešinti Europos Komisijos pirmininkė U. von der Leyen pažymėjo, kad Europos gaivinimui skirtos lėšos yra beprecedentės, „vienas didžiausių gaivinimo planų, kokį pasaulis kada nors yra regėjęs“, o jo apimtis šiandienos kainomis siekia 800 mlrd. eurų visoje Europoje.

„Man džiugu pranešti, kad EK šįryt uždegė žalią šviesą Lietuvos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planui. (…) Po išsamaus EK atlikto įvertinimo, nėra jokių abejonių, kad šis planas iš esmės pakels Lietuvos ekonomiką“, – pažymėjo EK pirmininkė U. von der Leyen, pažymėjusi, kad ekonomika taps labiau novatoriška, ekologiškesnė, tvaresnė ir skaitmeninė.

Ji pabrėžė, kad 38 proc. Lietuvos plane numatytų lėšų prisidės prie Europos žaliojo kurso.

„Tai reiškia didžiules investicijas į švarią energetiką, būtent saulės ir vėjo energiją, kuri bus gaminama ir kaupiama čia Lietuvoje“, – vertino U. von der Leyen.

EK pirmininkė pabrėžė, kad planas padės sustiprinti šalies sveikatos apsaugos sektorių.

„Iš pandemijos pamokas išmokome – ištisus dešimtmečius mes manėme, kad infekcinių ligų vis mažės, o reikia daugiau dėmesio skirti chroniškoms ligoms. Tačiau dabar matome, kad atsiranda naujos užkrečiamosios ligos kaip COVID -19, ir mums reikia būti geriau pasirengusiems. Todėl šios investicijos atliekamos laiku“, – kalbėjo vadovė.

Apskritai ji apibendrino, kad NKL plane pasiekta „gera reformų ir investicijų pusiausvyra“, o investicijos „keis Lietuvos augimo modelį, tai leis sukurti geresnę ateitį Lietuvos žmonėms“.

„Mūsų pritarimas labai svarbus etapas, išmokant numatytus 2,2 mlrd. eurų per artimiausius keletą metų. Ko tereikia – Europos tarybos pritarimo per artimiausias 4 savaites“, – pabrėžė U. von der Leyen.
Prezidento, Europos Komisijos Pirmininkės ir Ministrės Pirmininkės spaudos konferencija

Ji pabrėžė, kad nors planas yra puikus, dabar laukia daug svarbesnis etapas, nei plano patvirtinimas – jo įgyvendinimas.

„Sunkus darbas prasideda dabar – tai bus įgyvendinimo ir dar kartą įgyvendinimo darbas. Noriu patikinti, kad mes EK būsime šalia jūsų kiekviename šio įgyvendinimo proceso etape. Bus problemų, bus sėkmių, ir mes būsime greta. Noriu pasakyti, kad tai bus Europos pasiekta sėkmė Lietuvoje“, – vertino U. von der Leyen.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad pinigai Lietuvą dalimis pasieks iki 2026 metų, tačiau tai ne vienintelis šaltinis, kuriuo bus finansuojamos reformos ir projektai, tai papildys nacionalines lėšas ir ES fondus.

„Šiandien žymime tam tikrą labai svarbaus proceso etapą. EK patvirtino Lietuvos ekonomikos transformavimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“ (NKL), – teigė premjerė Ingrida Šimonytė. – Laikas tikrai buvo labai trumpas, Vyriausybė tuo pačiu metu turėjo ir spręsti pandemijos iššūkius, ir planuoti savo 4 metų veiklą ir paruošti paraišką šitam precedento neturėjusiam (...) paramos paketui.“
Prezidento, Europos Komisijos Pirmininkės ir Ministrės Pirmininkės spaudos konferencija

I. Šimonytė pabrėžė, kad Lietuvos verslas atlaikė pandemijos išbandymus, todėl rengiant NKL planą dėmesys buvo sutelktas ne į ekonomikos gaivinimą, bet į reformas, kurios stiprins Lietuvą ir padės pasirengti ateities iššūkiams.

Premjerė akcentavo, kad planu siekiama maksimalios naudos ir pridėtinės vertės, o kiekvienas investuotas euras atneš beveik dvigubą grąžą.

„Kaip ES, taip ir Lietuva turi būti ne tik žalia, ne tik skaitmeniška, ne tik saugi ir sveika, bet svarbiausia ji turi būti visiems ir kiekvienam nepriklausomai nuo amžiaus, lyties, tautybės, rasės ar lytinės orientacijos, nepriklausomai nuo nuomonės vienu ar kitu klausimu“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Prezidentas Gitanas Nausėda pažymėjo, kad Europos Taryboje svarstant daugiametę finansinę perspektyvą ir ekonomikos gaivinimo bei atsparumo planą, patirta saugumo.

„Nelengvos tai buvo dienos, mes Lietuvos liaudyje turime tokią dainą, „Kelios dienos, kelios naktys“, štai tiek tęsėsi mūsų derybos, bet pagaliau buvo buvo pasiektas rezultatas, kurio vaisius jau dabar galime skinti ir galime jais naudotis. Tai be jokios abejonės vyko ir jūsų pastangų dėka“, – kalbėjo G. Nausėda.

Jis vylėsi, kad vizitas taps puikia proga startuoti planui ir įgyvendinti žalios skaitmenizuotos Lietuvos idėjai.
Prezidento, Europos Komisijos Pirmininkės ir Ministrės Pirmininkės spaudos konferencija

Liepos 2 d. Europos Komisijos pirmininkė U. von der Leyen Lietuvoje pristatė Europos komisijos nuomonę dėl Lietuvos pateikto ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano. Vizito metu EK pirmininkė U. von der Leyen susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda ir ministre pirmininke Ingrida Šimonyte.

Lietuva, parengusi ir pateikusi nacionalinį ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą, prašo EK iš viso skirti 2,225 mlrd. eurų. Planas, pavadintas „Naujos kartos Lietuva“, daugiausia investuotos į žaliąją pertvarką, kuriai skiriama 43 proc., skaitmeninę transformaciją (33 proc.), taip pat sveikatą, socialinę apsaugą, mokslą ir inovacijas, švietimą, viešąjį valdymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)