„Prezidentas turi vertingų idėjų, prie kurių, tikiuosi, jau netrukus sugrįšime komitete. Prezidentas siūlė svarstyti progresyvesnį didesnes pajamas gaunančių advokatų, antstolių, notarų individualios veiklos apmokestinimą. Prasmingas siūlymas ir dėl NPD, kuriuo būtų didinamos mažiausiai uždirbančiųjų pajamos“, – BNS ketvirtadienį teigė M. Majauskas.

Jo teigimu, nepaisant įtemptų Seimo daugumos ir šalies vadovo santykių, prezidento sprendimas pasirašyti patikslintą biudžetą yra „pozityvus signalas Seimui ir valdančiajai daugumai“.

„Gyvenimą kartais matome skirtingai, bet visi stengiamės dėl tų pačių Lietuvos žmonių. Mokesčių sistemos teisingumo ir socialinio jautrumo klausimai yra ypač svarbūs. Manau, kad svarbiausios institucijos dirbdamos kartu galėtų pasiekti daug daugiau nei kiekviena atskirai“, – tvirtino komiteto vadovas.

M. Majauskas dar vasarį teigė remiantis prezidento siūlymą didinti individualios veiklos mokesčių progresyvumą – penkiais punktais didesnį pajamų mokestį siūlyta įvesti virš 35 tūkst. eurų metinių pajamų kartelės, tačiau prezidentūra apie naują tarifą tik pranešė, bet konkrečių pataisų Seimui nepateikė.

Šiuo metu tokie darbuotojai, kurių yra apie 250 tūkst., moka 15 proc. pajamų mokestį, nepriklausomai nuo atlygio.

Jeigu ši G. Nausėdos iniciatyva bus pateikta Seimui ir priimta, didesnius mokesčius turėtų mokėti advokatai, antstoliai, notarai, nekilnojamojo turto brokeriai ir kiti.

Be aukštų pajamų iš individualios veiklos didesnio apmokestinimo, daugiau mokesčių, prezidento siūlymu, tektų atseikėti ir už gautas pajamas iš kapitalo prieaugio, dividendus.

G. Nausėdos siūlymą 50 eurų iki 450 eurų didinti NPD Biudžeto ir finansų komitetas iki rudens nutarė atidėti prieš balsavimą Seime dėl patikslinto biudžeto.

Vyriausybės teigimu, NPD didinimo poveikis pajamų nelygybei yra itin ribotas ir siūlomi pakeitimai ją sumažintų nereikšmingai.

G. Nausėda NPD didinimą inicijavo ir pernai bei sulaukė pritarimo Seime – NPD tuomet padidintas 50 eurų iki 400 eurų. Pakeitimai įsigaliojo praėjusių metų liepą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)