Muitinės departamentas planavo, kad elektroninė siuntų deklaravimo sistema pradės veikti apie 10.30 val., tačiau tą padaryti pavyko 14 val., vėliau sistema vėl užstrigo. Pasak departamento vadovo pavaduotojo Jono Miškinio, pateiktų deklaracijų per sistemą yra, bet jų įforminti dar nepavyko.

„Kol kas labai daug kuo pasidžiaugti negalime, su tam tikrais iššūkiais susiduriame. Buvo iškilusių problemų, susijusių su kitomis mūsų sistemomis. Buvo jau kaip ir pradėjusi veikti, bet tam tikrų sunkumų yra. Yra atsargus optimizmas, kad šiandien sutvarkysime“, – BNS sakė J. Miškinis.

Pasak jo, skubiais atvejais siuntos išleidžiamos pateikus popierines deklaracijas, tačiau didelė dalis vis dar laukia sistemų veikimo.

„Skubiais atvejais mes jas įforminom, o pagrindiniai, Lietuvos paštas, laukia sistemų veikimo, nes jų pristatymo terminai ne taip spaudžia. Su paštu padirbėjome ir vakar intensyviau, kad visos siuntos, kurios buvo jau gautos, kad prieš apmokestinimą, iki liepos 1 dienos, būtų išleistos į apyvartą“, – sakė J. Miškinis.

Skubių siuntų gabentojų asociacijos vadovė Rasa Čėsnienė BNS teigė, jog darbas vyksta labai lėtai, todėl gyventojams gali tekti siuntų palaukti apie porą dienų.

„Darbas vyksta, bet labai labai lėtai, bandome siųsti deklaracijas į muitinę, bet kol kas jos neprijungiamos . Bandome dirbti, darbas iš mūsų pusės padarytas, deklaracijos surinktos, bet iš muitinės sistemų, kad siuntos yra išmuitintos, negavome“, – BNS teigė R. Čėsnienė.

Pasak jos, bendrovė „DHL Express“ ryte iki 10.30 val. naudojosi popierinėmis deklaracijomis, taip deklaruota apie 15 proc. visų ketvirtadienį gautų siuntų. Vėliau tikėtasi, kad deklaruoti bus galima per sistemą, tačiau to padaryti nepavyko.

„Kitos įmonės iš viso popierinių deklaracijų nedarė, jos tiesiog laukė“, – sakė R. Čėsnienė.

Europos Sąjungoje nuo liepos 1 dienos naikinama PVM lengvata prekėms, įsigytoms trečiųjų šalių elektroninėse parduotuvėse ir prekyvietėse, jei jų vertė neviršija 22 eurų, siuntas reikės deklaruoti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)