„Sąskaitos atšaldytos. Šiandien sužinojome. Galėsime pradėti veiklą“, – BNS ketvirtadienį sakė sanatorijos darbo tarybos pirmininkas Vladislavas Šaruckis.

„Belorus“ sąskaitos buvo užblokuotos dėl Europos Sąjungos (ES) sankcijų.

V. Šaruckio teigimu, sanatorija galėtų pradėti veikti kitą savaitę, kadangi reikės laiko pasiruošti.

„Kitą savaitę, ketvirtadienį. Reikės dar pasiruošti – kaip ir kiekvienam darbo sezonui, mes tikimės, kad suspėsime. Dauguma darbuotojų yra išlikę ir pasiruošę eiti į darbą“, – teigė „Belorus“ atstovas.

Šią sanatoriją, anot jos atstovo, per keletą mėnesių paliko 15 darbuotojų iš 393. Dauguma čia dirbančių žmonių yra lietuviai.

Pasak V. Šaruckio, sanatorija pasiruošusi ir išmokėti kelių mėnesių atlyginimus savo darbuotojams. Jis kol kas negalėjo patikslinti, kokio dydžio suma bus išmokėta darbuotojams.

Sanatorija dotacijų iš Baltarusijos sulaukia dėl baltarusių vaikų gydymo, taip pat pajamos gaunamos iš čia besiilsinčių, besigydančių žmonių.

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas BNS patvirtino buvęs informuotas, kad sanatorijos sąskaitos atšaldytos iš ją valdančios Baltarusijos prezidento reikalų valdybos pasitraukus Viktorui Šeimanui.

Pasak jo, šiuo metu keičiamas „Belorus“ savininkas. Juo turėtų tapti asociacija Baltarusijoje, susijusi su vaikų gydymu.

Anot mero, „Belorus“ darbuotojai jau iškviesti į darbą, o sklandžiai atkūrus veiklą sanatorija galėtų pradėti teikti paslaugas šeštadienį.

„Swedbank“ atstovas Gytis Vercinkas BNS sakė informacijos apie sąskaitų atblokavimą komentuoti negalintis, nes santykiai su klientais yra banko paslaptis.

„Lukašenka kapituliavo“

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Žygimantas Pavilionis sako, kad Baltarusijos režimas „kapituliavo“, nes jam nepavyko sanatorijos išnaudoti kaip įrankio.

„Reikės pasitikrinti visas detales, bet, kaip žinia, ta sanatorija pakliuvo į antrines sankcijas ne todėl, kad buvo nusitaikyta į sanatoriją, bet todėl, kad ji priklauso Prezidento reikalų valdybai – tam tikriems asmenims, kurie padarė nusikaltimus, taip, kaip ES nusprendė“, – BNS sakė Ž. Pavilionis.

„Galima sakyti, kad savotiškai Lukašenka kapituliavo, kadangi kurį laiką jis bandė naudoti, mano nuomone, šią sanatoriją kaip įkaitę spaudžiant Lietuvą ir Europos Sąjungą pakeisti sankcijų politiką, bet jam to nepavyko“, – kalbėjo jis.

Sanatorijos sąskaitas bankas „Swedbank“ įšaldė pernai gruodį, motyvuodamas ES įvestomis sankcijomis.

Registrų centro duomenimis, sanatorija „Belorus“ šiuo metu priklauso Baltarusijos prezidento reikalų valdybai. Jai vadovavo Viktoras Šeimanas, tačiau birželio viduryje jis išėjo į pensiją. Prezidento reikalų valdyba tiesiogiai pavaldi Aliaksandrui Lukašenkai.

ES 2020 metų pabaigoje įvedė sankcijas Vyriausiajai ūkio valdybai (GHU), kuri yra tiesiogiai pavaldi Baltarusijos prezidento reikalų valdybai. V. Šeimanas į ES sankcijų sąrašus įtrauktas daugiau nei prieš dešimtmetį.

Užsienio reikalų ministerija gegužės pradžioje žadėjo pradėti derybas su Baltarusija dėl „Belorus“ perėmimo. Premjerė Ingrida Šimonytė tuomet teigė, kad deryboms gali sukliudyti Baltarusijos nenoras bendradarbiauti.

Ž. Pavilionis sako manantis, kad verta tęsti derybas dėl sanatorijos perėmimo.

„Manau, kad verta. Kol kas, aišku, didelių perspektyvų nesimato, nes Lukašenka sąmoningai, neturėdamas jokių įgaliojimų, atsitveria nuo vakarų pasaulio, kuris galėtų jo tautai suteikti labai daug galimybių, kurios jau suteikiamos kaimyninėms tautoms“, – sakė politikas.

„Bet aš manau, kad būtina tęsti tą procesą, nes tokio darinio buvimas mūsų teritorijoje bet kada gali būti įvairiais būdais panaudojamas to režimo tikslams. Deja, toje valstybėje nesusijusių dalykų nėra. Tai yra totalinė diktatūra, kur visi civilizuotose visuomenėse nepriklausomai egzistuojantys dariniai labai dažnai susiję su prezidento asmeninėmis kišenėmis ir tuo režimu, kuris naikina ir savo žmones, ir savo tautos ateitį“, – pridūrė jis.

ES sankcijas Baltarusijos režimui įvedė dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš taikius protestuotojus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)