Nuo liepos 1-osios panaikinus PVM lengvatą importuojamoms prekėms iki 22 eurų, pokyčiai iškart matyti ir elektroninėse parduotuvėse.

Prekybininkė „Wish“ visus pirkėjus pasitinka pranešimas, kuriuo pranešama apie prievolę susimokėti PVM. Į kainas, nurodoma, įtrauktas ir PVM.

„PVM (pridėtinės vertės mokestis) dabar taikomas visiems pirkiniams, išsiųstiems į ES iš visų mažmenininkų. „Wish“ ėmėsi visų priemonių, kad ši nauja politika jums nesukeltų nepatogumų“, – rašoma „Wish“ svetainėje perkantiems lankytojams.

„Wish“ čia žada, kad į kainas jau bus įskaičiuotas PVM ir bus nurodoma visa suma, kurią reikia sumokėti, o pirkėjams nereikės atlikti papildomų veiksmų – prekybininkė surinks bei atsiųs PVM. Žadama, kad tai muitinėje nesukels problemų ir pakeitimai padės sumažinti ir išvengti prekių laikymo muitinėje laikotarpį, pagreitins pristatymą.
Kainoje prekybininkai įtraukia ir PVM

„Kainos vis dar prieinamos. PVM taikomas tiek vietinėms, tiek tarptautinėms prekėms, ir ši politika taikoma visiems mažmenininkams. Tačiau „Wish“ dirba tiesiogiai su prekybininkais, todėl kainos išliks žemos“, – žadama svetainėje.

„Aliexpress“ svetainėje PVM į kainas jau taipogi įskaičiuojamas automatiškai.

„Nuo 2021 m. liepos 1 dienos „Aliexpress“ turės rinkti PVM parduodamoms prekėms, kurios pristatomos ES klientams, įtraukiant ir atvejus, kuomet į ES pristatomos prekės, kurių vertė siekia iki 150 EUR, arba prekės yra siunčiamos ES viduje, tačiau prekybininkas yra įsikūręs už ES ribų“, – rašoma „Aliexpress“ pirkėjams.
Kainoje prekybininkai įtraukia ir PVM

Tai reiškia, kad PVM automatiškai teks susimokėti ir perkant brangesnes nei 22 eurų prekes – jis į kainą įtraukiamas automatiškai. Anksčiau dažnai Kinijos prekybininkai, siųsdami brangesnes siuntas, nurodydavo itin mažą prekės kainą, taip jų gavėjai galėjo mokesčio išvengti.

Kol kas kitos prekybininkės, tokios kaip „Gearbest“, „Banggood“, pirkimo metu nenurodo, ar PVM į kainą yra įtrauktas – kyla rizika, kad PVM gali būti nesumokėtas, ir tuomet prekę gali tekti deklaruoti ir mokėti mokesčius savarankiškai.

Deklaracijos gali reikėti išskirtiniais atvejais

Prekybininkams patiems pritaikius PVM, prekių pristatymo schema tampa paprastesnė, kadangi PVM sumokamas pirkimo metu, mutinės deklaracijoje nurodomas specialus kodas ir siunta įteikiama pirkėjui.

Siekiant palengvinti ir supaprastinti PVM deklaravimą ir mokėjimą, visoje ES nuo liepos 1 dienos pradės veikti nuotolinei prekybai tarp ES ir trečiųjų šalių sukurta Speciali nuotolinės prekybos iš trečiųjų teritorijų ar trečiųjų valstybių importuojamomis prekėmis apmokestinimo schema, dar vadinama Importo vieno langelio sistema (IOSS).

„Jei trečiosios šalies elektroninės prekyvietės pardavėjas taikys šią schemą, jis bus atsakingas už pirkėjo įsigytai prekei taikomo PVM sumokėjimą, t. y. PVM pirkėjas sumokės pardavėjui pirkdamas prekę, o pardavėjas turės surinktą mokestį pervesti tai ES valstybei narei, į kurią siunčiama siunta. Lietuvoje pašto operatoriui ar skubių siuntų vežėjui sutvarkius muitinės formalumus, prekę bus galima įteikti pirkėjui“, – anksčiau „Delfi“ paaiškino muitinė.

Lietuvos pašte paaiškinama, kad tuomet, kai importo PVM klientas susimokės prekės pirkimo metu pardavėjui, Lietuvos paštas pirkėjo, t. y. siuntos gavėjo, vardu pateiks muitinei tik formalią importo deklaraciją.

„Šiuo atveju, skirtingai nei dabar, iš kliento papildomos informacijos deklaravimo reikmėms gali reikėti tik išskirtiniais atvejais, muitinei pareikalavus“, – paaiškina Lietuvos paštas.
Lietuvos paštas

Pašto atstovai nurodo, kad pasilieka teisę taikyti 1 euro siuntos administravimo mokestį nuo spalio 1 dienos, jei ši procedūra pareikalautų daugiau darbo – tačiau tokio mokesčio gali ir nebūti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (245)