Su „Delfi“ susisiekė vienos maitinimo įstaigų tinklo, dirbančio ir naktį, finansininkė, besiskųsdama, kad iki pat paskutinės dienos nėra aišku, kokį pridėtinės vertės tarifą reikia taikyti nuo liepos 1-osios – tai yra, vidurnakčio. Mat įstatymas vis dar nebuvo įkeltas į teisės aktų informacinę sistemą.

Finansininkė apgailestavo, kad verslas neinformuotas, kada pataisa bus pasirašyta, ar verslas turėtų būti pasiruošęs keisti informacines sistemas ir kasos aparatų nustatymus naktį.

„Vieno kasos aparato keitimas gali užtrukti apie 5 minutes, bet kai reikia užtrukti po 5 minutes prie kiekvieno kasos aparato, tai užtrunka“, – svarstė finansininkė. Ji tikėjosi, kad tą buvo galima padaryti dar darbo metu.

Tačiau prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Ridas Jasiulionis patikino, kad prezidentas teisės aktą pasirašė trečiadienį ryte, kartu su visais kitais biudžetą keičiančiais teisės aktais.

Tačiau iki pat darbo laiko pabaigos, 17-os valandos, anot finansininkės, Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimas nebuvo įregistruotas teisės aktų informacinėje sistemoje.

Tačiau Seimo nariai informavo, kad apie 18 valandą teisės aktas vistik jau buvo įregistruotas, reiškia, lengvatiniai PVM tarifai įsigalioja nuo ketvirtadienio. Prie pataisos nurodoma, kad į teisės aktų registrą ji perduoda birželio 30 dieną.

„Seimo Dokumentų departamento Teisės aktų redagavimo skyrius kai tik gauna Prezidento pasirašytus įstatymus, iš karto juos įkelia į Teisės aktų registrą (TAR), bet sistema sukonstruota taip, kad paprastai tą dieną įkeltu teisės aktus Teisės aktų registre galima matyti naktį, 12 val. ir jie tą dieną įsigalioja. Prezidento pasirašytas PVM įstatymas ir Biudžetas į Seimą atkeliavo 12.20 min. ir iš karto buvo įkeltas į sistemą“, – paaiškino vienas darbuotojas Seime.

Jau skelbta, kad pusantrų metų nuo liepos 1 dienos lengvatinis 9 proc. pridėtinės vertės mokestis (PVM) bus taikomas maitinimo įstaigoms, sporto klubams, meno ir kultūros įstaigoms, renginiams ar atlikėjams, kurie iki šiol mokėjo 21 proc. PVM.

Pagal Seime priimtą PVM įstatymo pataisą, iki 2022 m. gruodžio 31 dienos PVM lengvata galės naudotis restoranai, kavinės ir panašios maitinimo įstaigos teikiamoms maitinimo paslaugoms ir išsinešimui teikiamam maistui, išskyrus alkoholinius gėrimus ir su juo susijusias paslaugas. Taip pat lengvatinis PVM bus taikomas visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui ir kitų asmenų, teikiančių panašias į sporto klubų teikiamas paslaugas, lankymui. Tai apimtų ir kino teatrus.

Lengvata galės naudotis ir atlikėjai – aktoriaus, dainininko, muzikanto, dirigento, šokėjo ar kito asmens, vaidinančio, dainuojančio, skaitančio, deklamuojančio arba kitaip atliekančio literatūros, meno, folkloro kūrinius ar cirko numerius teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)