„Tai yra didelis pokytis, liečiantis ne tik gyventojus, verslo atstovus, prekybininkus, bet ir visą pasaulinį pašto tinklą bei muitinės procesus. Iš savo pusės esame pasiruošę – reikiami procesai adaptuoti, esame numatę papildomus darbo resursus, iki šio vakaro mūsų logistikos centrą pasiekusios mažos vertės siuntos iš trečiųjų šalių bus šiąnakt išskirstytos ir rytoj iš ryto perduotos pristatymui“, – sako Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė.

Lietuvos pašto vadovė atkreipia dėmesį, kad nuo ketvirtadienio įsigaliojančio naujo proceso sėkmingam startui didelę reikšmę turės sklandus Lietuvos muitinės darbas.

„Praėjusią savaitę, t. y. likus vos savaitei iki pokyčių, turėjome galimybę išbandyti muitinės parengtą duomenų apsikeitimo sistemą, testavimus vykdėme iki pat šios dienos. Tačiau toks trumpas sudėtingų sistemų testavimo laikas neleidžia jaustis užtikrintai. Nerimą kelia mintis, kaip bus, kai duomenų apsikeitimas pradės veikti visu pajėgumu, – ar sistemos veiks be trikdžių, ar bus pajėgios apdoroti didelio siuntų srauto informaciją. Atsižvelgiant į šią situaciją, turime perspėti gyventojus, – jeigu susidursime su nesklandumais, būsime įpareigoti siuntas laikyti tol, kol jie bus pašalinti ir siuntos galės būti išmuitintos. Suprantame, kad tai gyventojams gali sukelti nepatogumų, todėl esame pasiruošę bendradarbiauti su muitine ir padaryti viską, kad siuntos be uždelsimo galėtų keliauti pas gavėjus“, – perspėja A. Sungailienė.

Mažos vertės siuntoms (iki 22 eurų), kurios Lietuvos paštą pasieks iki liepos 1 d., mokesčiai nebus taikomi – didžioji dalis jų yra išskirstytos ir jau pakeliui pas gavėjus. Nauja tvarka bus taikoma siuntoms, kurios atkeliaus liepos 1 d. ir vėliau. Jeigu siunta bus užsakyta dar iki įsigaliojančių pokyčių, siuntos deklaravimu automatiškai rūpinsis Lietuvos paštas – gavėjui reikės pateikti deklaravimui reikalingą informaciją. Jeigu prekė iš trečiųjų šalių bus užsakoma liepos 1 d. ar vėliau, dar kol siunta bus kelyje, gavėjas galės pasirinkti norimą deklaravimo ir mokesčių apmokėjimo būdą – tai darys per Lietuvos paštą ar savarankiškai (per muitinės platformą / kitą tarpininką). Galimas dar vienas būdas – PVM sumokėti prekės pirkimo metu, tačiau jis priklausys nuo e. parduotuvės, – ar joje bus įdiegtas šis funkcionalumas. Tokiu atveju, siuntai atvykus, jos deklaravimu rūpinsis Lietuvos paštas.

Sklandžiam deklaravimo procesui didelę reikšmę turės ir tai, ar tiksliai gavėjai bus nurodę savo kontaktinius duomenis ir pateikę reikalingą informaciją apie siuntą, kaip greitai reaguos į užklausas dėl duomenų patikslinimo. Siekiant kuo sklandesnio proceso, gyventojai raginami nedelsti ir vos tik gavus pranešimą apie atvykstančią siuntą, pasirinkti norimą deklaravimo būdą, pateikti deklaravimui reikalingą informaciją, apmokėti mokesčius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)