„Antrasis ir kol kas ilgiausias modernios Lietuvos istorijoje karantinas šį ketvirtadienį taps istorija. Vis labiau karpomi apribojimai jau ir iki šiol leido tirpti įmonių skoloms „Sodrai“, tiesa, tirpsmo tempai buvo dar nedrąsūs, o vidutinė skola – netgi ūgtelėjo, – sako įmonių rizikingumą vertinančios tarptautinės bendrovės „Creditreform Lietuva“ verslo analitikė Alina Bočkienė, – jei metų pradžioje vienai iš 36 748 skolingų Sodrai įmonių teko 4 778,93 Eur skola, tai birželio 17 d. ji sudarė jau 4981,01 Eur, tačiau skolingų įmonių sumažėjo iki 33 653, arba 8,4 proc. Iš viso Lietuvos verslai buvo skolingi 167,6 mln. eurų, kas 4,9 proc. mažiau nei sausį.“

Kas didžiausi „Sodros“ skolininkai

Gražėjo ir atidėtų skolų statistika. Bendra įsiskolinimų, kurių Sodra sutiko palaukti, suma sumažėjo nuo 118,2 mln. eurų iki 113,8 mln. eurų, arba 3,7 proc. Susitraukė – nuo 5 834 iki 5 580 – ir įmonių, kurioms skolos atidėtos, skaičius, tačiau vidutinė atidėta skola kiek paūgėjo.

Dabar ji siekia 20 394,24 Eur, kai metų pradžioje buvo tik 140,56 Eur didesnė. Pasikeitė ir didžiausia atidėta skola: metų pradžioje ji siekė 2,5 mln. eurų, o dabar – 1,6 mln. eurų.

Tarp labiausiai „Sodrai“ įsiskolinusių veikiančių įmonių atrasime Lietuvoje garsių vardų., taip pat įmonių, veikiančių pandemijos labiausiai pažeistuose ekonomikos sektoriuose ar dirbančių su jais. Daugiausiai, net 2,5 mln. eurų Sodrai dar nesumokėjo bendrovė „FL Technics“, užsiimanti orlaivių techniniu aptarnavimu, antra liko įstaigų ir prekybos įmonių baldus gaminanti bendrovė „Metalas ir mediena“ (1,6 mln. Eur), trečioje vietoje matome personalo nuoma užsiimančią „Biuro“ (1,4 mln. Eur). Ketvirta liko „Fitsout“, teikianti baldus ir interjero sprendimus prekybos ir svetingumo sektoriaus įmonėms (1,3 mln. Eur). Penktą vietą užėmė metalo konstrukcijas montuojanti bendrovė „Montuotojas“ (1,3 mln. Eur).

Tarp skolininkų turime ir vieną per karantiną labiausiai nukentėjusio maitinimo ir apgyvendinimo sektoriaus atstovę – UAB „Delano“ (0,9 mln. Eur, 9 vieta). Kitus stambiausius skolininkus rasite infografike šalia šio teksto. Beje, visi skolingi Sodrai turi ir didžiausius skolų atidėjimus. Pavyzdžiui, „FL Technics“ atidėta skola siekia 1,6 mln. Eur ir šiuo metu yra didžiausia.

Kur didžiausia atidėtų skolų koncentracija

Kadangi atidėtas skolas vis tiek kažkada reikės mokėti, įmonės-skolininkės su problemomis gali susidurti jau netrukus, jei valstybinės pagalbos priemonės bus užbaigtos ar kreditoriams bus leista tvarkytis su skolininkais kaip iki karantino. Juk iki karantino didžiausios bankrotų iniciatorės ir buvo Sodra su Valstybine mokesčių inspekcija.

Kaip rodo Sodros duomenys, net ketvirtadalis įmonių su atidėtomis skolomis veikė prekybos sektoriuje. Prekybininkai turėjo 20,1 proc. visų atidėtų skolų. Įdomu, kad pagal atidėtų skolų sumą pirmauja pramonininkai (22,3 proc. visos atidėtų skolų sumos, ir 12,3 proc. visų įmonių, kurioms atidėtos skolos).

Apgyvendinimo ir maitinimo sektoriuje priskaičiuojama 14.6 proc. visų „atidėtų“ skolininkių ir 11,2 proc. visos atidėtos skolos. Transporto sektoriuje – 10,1 proc. ir 12,6 proc. atitinkamai.

„Yra ir viena gera žinia – visuose šiuose sektoriuose tiek skolininkų skaičius, tiek skola, lyginant su metų pradžia, kad ir nedaug, bet traukėsi. Štai prekybininkai skolas sumažino 11 proc., pramonė – 10 proc., o apgyvendinimo bei maitinimo įmonės – 1 proc. Tikėtina, kad ir liepą stebėsime panašią ar net ryškesnę tendenciją,“ – skaičius vardija „Creditreform Lietuva“ verslo analitikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)