Antradienį neeiliniame iš Vyriausybės, darbdavių ir profesinių sąjungų atstovų sudarytos Trišalės tarybos posėdyje svarstytas klausimas dėl elektros energijos ir dujų kainų didinimo.

Posėdžio pradžioje Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė išsakė nuogąstavimų dėl galimai augsiančių paslaugų kainų ir lėčiau augsiančių atlyginimų.

„Neišvengiamai matysime kainų augimą, ypač paslaugų, maitinimo. Matome, kad kai tik atsigauname iš Covid pandemijos, verslai tik grįžo į savo įprastą gyvenimą ir veiklas, iškart toks dujų kainų augimas – mūsų manymu, tiesiog privers darbdavius didinti kainas už paslaugas.

Kitas dalykas, ką matome, kad jei verslas priverstas didinti kainas už paslaugas, tai tiesiog turime tam tikrų abejonių, kaip bus su darbuotojų atlyginimais. Jei didėja kainos, verslui reikia sumokėti už elektrą ir dujas, reiškia atlyginimams, kaip visada, pritrūks pinigų“, – sakė ji.

Savo ruožtu Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius pastebėjo, kad valstybės nustatomos dujų ir elektros kainos keičiasi tik buitiniams vartotojams, o ne verslui.

„Tiek ir elektros, tiek ir gamtinių dujų tarifas metų viduryje yra perskaičiuojamas išimtinai tik dėl dujų (ar elektros) kaip žaliavos produkto kainų pasikeitimų. Iš anksčiau, jei būna nustatyta VERT kaina ir faktas neatitiko prognozės, skirtumas yra įvertintas“, – sakė jis.

R. Pocius dėstė, kad verslas už dujas moka kas mėnesį. „Šiai dienai tai, ką moka verslas, jau atsispindi pasaulinėse rinkose esančias dujų kainas“, – sakė jis.

VERT pirmininkas sakė, kad šiuo metu rinkose pastebimas drastiškas dujų kainų augimas.

„Per vienerius metus gamtinių dujų kaina išaugo daugiau nei šešis kartus. Tendencija grėsminga, todėl gali tekti kalbėti apie kainų augimą ir metų pabaigoje“, – sakė R. Pocius.

Elektra brangsta beveik 10 proc.

Kaip anksčiau skelbė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba, nuo liepos 1 dienos populiariausias visuomeninio tiekėjo „Ignitis“„standartinis“ vienos laiko zonos tarifas padidės 7,8 proc. (1,1 centro už kilovatvalandę) iki 15,2 ct/kWh (su PVM), dviejų laiko zonų – 9,9 proc. (1,6 ct/kWh) iki 17,7 ct/kWh (dienos) ir 6 proc. (0,6 ct/kWh iki 10,6 ct/kWh (nakties ir savaitgalio).

Visuomeniniai elektros energijos tarifai buitiniams vartotojams

Šie tarifai taikomi buitiniams vartotojams, kurie per metus suvartoja mažiau kaip 5 tūkst. kWh ir yra nepasirinkę nepriklausomo elektros tiekėjo.

„Elektros energijos kainos 2021 metų antrojo pusmečio pokytį iš esmės lėmė žaliavų rinkų pokyčiai, dėl ko išaugo elektros produkto įsigijimo kaina“, – rašoma tarybos pranešime.

R. Pocius posėdyje sakė, kad vienam namų ūkiui su „standartiniu“ „Ignitis“ planu mėnesinė sąskaita turėtų padidėti apie 1,2 euro.

Dujų kaina gali pakilti 50 proc.

Tuo metu gamtinių dujų tarifo kintamosios dalies padidėjimas buitiniams vartotojams nuo liepos 1 dienos sieks nuo 26 iki 50 proc. – priklausomai nuo gamtinių dujų vartotojų grupės.

Pastovioji tarifo dalis nesikeičia.

„Gamtinių dujų tarifo pastovioji dalis I pogrupio vartotojams (suvartojantiems iki 300 kubinių metrų gamtinių dujų per metus) taikoma 0,56 euro per mėnesį su PVM, II ir III pogrupių vartotojams (suvartojantiems daugiau kaip 300 kub. m gamtinių dujų per metus) – 3,99 euro/mėn. su PVM“, – skelbė VERT.

Tarybos pranešime aiškinama, kad vertinant prognozuojamus gamtinių dujų pirkimo pagal gamtinių dujų ateities sandorių kainas TTF biržoje, 2021 metų antrajam pusmečiui prognozuojama gamtinių dujų pirkimo kaina yra 20,639 euro už megavatvalandę.

Gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams

R. Pocius Trišalės tarybos posėdyje aiškino, kad pokyčius tarptautinėse rinkose didele dalimi lėmė keli dalykai.

„Tai mažėjantis Covid-19 pandemijos poveikis ekonomikai ir optimistinės nuotaikos dėl ūkio atsigavimo, užsitęsusi ir itin šalta žiema Europoje ir tuštesnės Europos požeminės dujų saugyklos, sumažėjusi SGD pasiūla Europoje dėl išaugusio poreikio Azijoje“, – sakė jis.

Į 2021 metų pirmojo pusmečio dujų tarifus buitiniams vartotojams buvo įskaičiuota 14,01 euro/MWh dujų produkto kaina, taigi augimas siekia 47,31 proc.

Dar pastebima, kad skaičiuojant galutinę gamtinių dujų produkto įsigijimo kainą, įtraukiamas ir skirtumas tarp ankstesniais tarifų galiojimo laikotarpiais prognozuotų ir faktinių gamtinių dujų produkto įsigijimo kainų bei pinigų kaina dėl vartotojams grąžinamų ankstesniais laikotarpiais gautų papildomų pajamų dėl kainų skirtumo - 96 tūkst. eurų. Šia suma mažinami tarifai.

Į gamtinių dujų buitinių vartotojų tarifus įskaičiuota ir aktuali 2021 metų gamtinių dujų tiekimo papildoma saugumo dedamoji, kuri palyginus su nustatyta 2020 metams yra 0,7 proc. didesnė.

R. Pocius posėdyje sakė, kad I pogrupiui priklausančio namų ūkio mėnesinė sąskaita turėtų padidėti apie 0,6 euro.

Privers susimąstyti

Posėdyje taip pat dalyvavęs Vartotojų aljanso viceprezidentas Kęstutis Kupšys sakė, kad energetikos rinkoje vyksta du gana elementarūs dalykai.

„Vienas momentas yra, kad nuo anglies nueinančioje ekonomikoje dujų kaina nebebus žema. Ji kils aukščiau. Pamirškime tuos laikus, kai šildytis dujomis buvo efektyvu ir gerai. Man atrodo, kad kainų signalas privers naujus vartotojus susimąstyti, ar jiems iš tikrųjų reikia prisirišti prie tų anglies turinčių šildymosi būdų, kai jau dabar yra kur kas efektyvesnių. Yra šilumos siurbliai, saulės baterijos ir kitokia atsinaujinanti energetika“, – sakė jis.

Energetikos ministerijos energetikos konkurencingumo grupės vadovas Karolis Švaikauskas priminė, kad gyventojai gali pasinaudoti kvietimais katilams keisti.

„8–10 mln. eurų skiriama senų, neefektyvių katilų keitimui į efektyvius, granulinius, šilumos siurblius ar katilus, kurie naudoja atsinaujinančius energijos išteklius. Skiriama apie 50 proc. parama. Ją numatoma tęsti dar 7 metus“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)