Kasmetiniuose streso testuose, kurių metu tikrinama, ar jie turėtų kapitalo hipotetinės ekonominės krizės atveju, dalyvavę 23 bankai juos išlaikė ir "atitiko rizika paremtus minimalius kapitalo reikalavimus".

"Per pastaruosius metus FED surengė tris streso testus skirtingomis hipotetinėmis recesijomis ir visi jie patvirtino, kad bankų sistema yra gerai pasirengusi palaikyti tebevykstantį atsigavimą", – teigė už priežiūrą atsakingas JAV centrinio banko valdybos pirmininko pavaduotojas Randalas Quarlesas.

Teigiami streso testų rezultatai suteiks galimybę bankams nuo liepos vėl pradėti mokėti dividendus ir išpirkti savo akcijas. Tai buvo uždrausta nuo 2020 m. birželio dėl COVID-19 krizės, o gruodį apribojimai buvo kiek sušvelninti.

Šių metų testuose bankai susidūrė su hipotetiniu scenarijumi, kuomet nedarbo lygis pasiekia 11 proc., BVP krinta 4 proc. per dvejus metus, o turto kainos smunka 55 proc., o daugiausia streso tenka įmonių paskolų ir komercinio NT rinkoms.

Nors tikrinami bankai tokio scenarijaus atveju netektų iš viso 470 mlrd. dolerių, tačiau jų kapitalo lygis išliktų dvigubai didesnis nei minimalus.

FED įprastai atlieka vieną testą per metus, tačiau pernai dėl krizės buvo atlikti du testai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)