Balandį Lietuvoje buvo 1,278 mln. apdraustų darbuotojų – šis skaičius grįžo į ikipandeminį lygį ir buvo didesnis negu bet kada 2020 metais.

„Ar tas skaičius yra tvarus ir pasvarstymai dėl to, kas bus, kai pasibaigs prastovų išmokos, tai kas bus, tą pamatysime, bet jeigu žiūrėti į tą sumą, kuri buvo išmokėta subsidijoms per penkis mėnesius – 270 mln., kai darbo užmokesčio fondas yra 8,6 mlrd. eurų, tai realiai kalbame apie 3 proc. pinigų“, – Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje sakė J. Varanauskienė.

Pasak jos, prastovose dabar yra apie 100 tūkst. žmonių, jie sudaro maždaug 10 proc. užimtųjų.

„Socialine prasme taip, tai yra grėsmė, tačiau kalbant apie poveikį ekonomikai, jis kontroliuojamas ir suvaldomose ribose“, – sakė „Sodros“ vadovė.

Ji taip pat pastebi, jog mažėja nedarbo išmokų – birželį 78 tūkst. gavėjų išmokėta 24 mln. eurų, o vasarį 91 tūkst. gavėjų išmokėta 28 mln. eurų.

„Jei pasibaigtų subsidijos ir dalis žmonių iš darbo rinkos įgytų teisę ir pradėtų naudotis nedarbo draudimu, galimai per mėnesį nedarbo išmokų vertė išaugtų, (...) prognozuojame, bloguoju atveju tai pareikalautų dar papildomai 10-15 mln. eurų per mėnesį“, – sakė J. Varanauskienė.

„Bet kita vertus, ta grupė nedarbo išmokų gavėjų, ji mažėtų nes žmonės arba susiranda darbą, arba pasibaigia jų išmokos mokėjimo laikas“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)