„Projekto tikslas – iš valstybės vardu pasiskolintų lėšų skirti 810 tūkst. eurų Energetikos ministerijai išlaidoms už 2021 metais suteiktas teisines paslaugas, įskaitant arbitražo procedūrines išlaidas apmokėti“, – posėdyje kalbėjo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Lėšų šiam tikslui 2021 metų valstybės biudžete nenumatyta.

Energetikos ministerija prašė 550,2 tūkst. eurų įsiskolinimui bei 300 tūkst. JAV dolerių – arbitražo išlaidoms padengti. Tokią pat sumą privalo sumokėti ir kita pusė.

Ministerija pažymi, kad šiuo metu derinamas tolesnis Tarptautinio investicinių ginčų sprendimo centro (ICSID) arbitražo Vašingtone bylos posėdžių kalendorius.

„Planuojama, kad ICSID byla baigsis 2021 metais“, – teigia ministerija.

Arbitražas balandį nespėjo išnagrinėti „Veolia“ ieškinio Lietuvos valstybei, todėl posėdžiai bus tęsiami, tikimasi, šią vasarą, o sprendimas bus paskelbtas vėliau nei 2022 metų pavasarį, kaip tikėtasi anksčiau.

„Veolia“ grupė arbitražo procesą prieš Lietuvą inicijavo 2016 metais – bendrovė reikalauja atlyginti 79 mln. eurų žalą už jos investicijas į Vilniaus šilumos ūkį. „Veolia“ teigė, kad Lietuvos institucijų veiksmai pažeidė Prancūzijos ir Lietuvos dvišalės investicijų apsaugos sutartį, be to, jos investicijos nukentėjo ir dėl nesąžiningo Lietuvos politikų elgesio.

Lietuvos valstybė, savo ruožtu reikalaujanti iš „Veolia“ daugiau nei 240 mln. eurų kompensacijos už jos padarytą žalą valstybei ir vartotojams ir 2017 metais pateikusi priešieškinį arbitražui, pernai jį atsiėmė ir nutarė toliau bylinėtis šalies teismuose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)