Oficialių darbų nereikia

Neringos turizmo ir verslo asociacijos vadovė Irma Baltrušaitienė „Delfi“ tikino, kad praėjęs savaitgalis į Neringą atviliojo daugybę poilsiautojų, o ir šiuo metu jų kurorte – daugybė.

Tiesa, nors poilsiautojų netrūksta, verslai, kaip sako, šiandien susiduria su didžiule problema – darbuotojų trūkumu.

„Turiu tokią informaciją, kad labai trūksta dirbančiųjų.

Tai yra bendra problema, ypatingai, pajūryje, kai trūksta norinčių ir galinčių dirbti. Čia kalbu apie paslaugų sektorių“, – teigė ji ir vardijo, kad didžiausias yra padavėjų, kambarinių, valytojų trūkumas.

Pasak atstovės, žmonės šiandien paprasčiausiai nenori dirbti.

„Yra dalis žmonių, kurie gauna pašalpas ir jiems oficialių darbų nereikia. Tai – didelė problema.

Kita bėda – bendrai yra sumažėję jaunų žmonių. Jie – išvykę, emigruoja, žmogiškieji resursai senka, o kasmet tai jaučiasi vis labiau“, – kalbėjo ji.

Nida

Šiuo metu Neringoje darbuojasi tiek vietiniai, tiek iš likusios Lietuvos atvykę darbuotojai.

„Dabar yra momentų, kai kavinėse taip greitai negali aptarnauti žmonių, nes trūksta darbuotojų arba priima žmogų, kurio CV labai gražus, norai geri, bet galimybių nėra, nes nemoka dirbti, juos reikia mokyti, o laiko tam nelabai yra.

Tie, kas nori mokytis, jie darbo ieško kovo mėnesį ir sako, kad neturi patirties ir reikia praktikos. Bet dažniausiai atvyksta ką tik pabaigę mokyklas ir jie nori dirbti ir užsidirbti“, – sakė I. Baltrušaitienė.

Ji tikino, kad dabar dažnas darbdavys užsiima net darbuotojų viliojimu.

„Yra gundoma ateiti dirbti. Siūlomas ir laisvesnis darbo grafikas, kas gali, dar ir apgyvendina. Visaip gundo“, – teigė ji.

Savaitgalis buvo probleminis

Karščio bangai užliejus pajūrį, savaitgalį poilsiautojų netrūko ir Šventojoje. „Paršelio rojus“ Šventojoje savininkas Gintautas Rekašius pasakojo, kad jiems savaitgalis praėjęs puikiai, tačiau žmonių buvę tiek, kad įmonėje pritrūkę darbo rankų.

„Mūsų darbo bitutės, padavėjai, dar laiko egzaminus ir trūko darbo rankų. Buvo labai daug žmonių, bet čia mums nieko keisto.

Pas mus dauguma žmonių sėdi lauko terasose, į vidų žmonės neina. O atvirose terasose to paso ir nereikia. Lauke patogiau, o kiti žmonės ir bijo eiti sėsti į vidų“, – apie praėjusį savaitgalį ir galimybių paso naudojimą kalbėjo jis.

Prakalbus apie tai, kad šiuo metu tam tikruose kurortuose masiškai trūksta sezoninių darbuotojų, paklaustas, kaip sekėsi susirasti darbuotojų vasarai, vadovas tikino, kad didesnių problemų įmonė neturėjo.

„Pas mus grįžta anksčiau dirbę darbuotojai, bet dabar problema su egzaminais, mokslų baigimu. Abiturientai dar negali prisijungti, todėl savaitgalis buvo probleminis, nes daug kam mokslai, žmonės negali atvykti“, – sakė jis.

„Klaipėdoje, kitoje mūsų kavinėje, kuri dirba ištisus metus, sunkiau. Ten mes pajautėme darbuotojų trūkumą ir karantino pasekmes“, – pridūrė jis.

Vyras tikino dirbantis jau 30-tą vasarą, o iššūkių kiekvieną ją atsirandančių vis kitokių.

„Kalbant apie iššūkius, manau, kad jau turėtų panaikinti karantiną, dabar turime labai mažai atvejų.

Jau reikia baigti su juo, nes žmonės dabar griūva nuo saulės smūgio, o ne nuo viruso.

Tikimės, kad kai baigsis karantinas, baigsis ir ribojimai. Manau, kad su tuo jau perdozuota“, – sakė jis.

Taip pat verslininkas pasisakė ir apie kalbas dėl gyventojų skiepijimo Palangos ir Šventosios pajūryje. Pasak jo, tai nėra tinkama priemonė skiepyti visuomenę.

„Vakcinuotis reikia namuose, o čia, į Šventąją, atvykti poilsiui“, – teigė jis.

Darbuotojų rado per pažįstamus

UAB „Liūtomera“, kuriai priklauso Klaipėdoje įsikūrusi kavinė „Senoji Hansa“, taip pat tokiu pačiu pavadinimu esantis restoranas – viešbutis Palangoje ir „Vila Gražina“ direktorius Ramūnas Pocevičius teigė, kad praėjusį savaitgalį poilsiautojų Palangoje sulaukta tikrai nemažai.

Palanga

„Visur jų buvo, bet, sakyčiau, pas mus nei daugiau, nei mažiau. Gi vasara, tad šis savaitgalis niekuo nebuvo kitoks nei kiti, na, gal karštesnis, sunkiau dirbti kolektyvui“, – kalbėjo jis.

Verslininkas taip pat aiškino, kad anksčiau sunkiai prigijęs galimybių pasas, šiandien naudojamas plačiau.

„Matote, jeigu būtų spalio mėnuo, būtų kita šneka, bet kai turime dideles terasas, mums problemos nebuvo. Bet dabar jau atsirado norinčių prisėsti ir viduje“, – sakė jis.

Vadovas pasakojo, kad su darbuotojų paieška jis didesnių bėdų neturėjęs.

„Pas mus žmonės grįžta dirbti. Planavome dėti skelbimus darbui, bet man vadovė sakė, kad jau net nebereikia, nes kolektyvas surinktas per pažįstamų pažįstamus“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (256)