Įmonė „Armplast“ yra įsikūrusi Vaivorykštės gatvėje, o jos įkūrėjas Česlavas Sokolovičius, kai atvykstame, iškart sako, kad gatvės pavadinimo rašyba užsienio partneriams dažnai būna sudėtinga užduotis.

Lauke, visai šalia pagrindinio pastato, stovi supakuotas ir išsiųsti paruoštas laivas, o vadovas pasakojimą pradeda aiškindamas, kad anksčiau Šalčininkuose kitu pavadinimu buvo įkurta valstybinė įmonė, kuri gamino laivus, o Prienuose – sklandytuvus, o jis buvęs vienos jų direktorius.

„Aš 10 metų buvau tos valstybinės įmonės Šalčininkuose direktoriumi. Vėliau Tarybų Sąjunga žlugo, rinkos nebeliko“, – sako jis ir tikina vėliau įkūręs savo įmonę, o pirmasis jų gaminys buvęs katamaranas Olimpinėms varžyboms.

Įmonė ir šiandien čia gamina laivus, tiksliau, gaminius iš stiklo plastiko, o pagrindinė įmonės produkcija, kaip ir vardija vadovas, yra valtys, kateriai, motoriniai katamaranai ir kiti gaminiai, skirti sportui bei poilsiui bei įvairūs gaminiai iš stikloplastiko ir kitų kompozitų, skirti automobilių pramonei, statybai, medicinos įrangai.

„Mūsų produktai yra 26 pasaulio šalyse“, – priduria jis, tačiau kaip leidžia suprasti, didžiausias vyro džiaugsmas – laivų gamyba.

„Gaminame sportines valtis, su kuriomis vyksta pasaulio pirmenybės, taip pat gaminame irklines valtis, katerius su pavadinimu „Emily“, nes mes esame Emiliškių kaime. Dabar partiją katerių ruošiame į Prancūziją“, – giriasi jis.

Kalbėdamas apie techninius gaminius, vyras pasakoja, kad jų pagrindinis partneris čia yra Jungtinė Karalystė.

„Jie gamina specialias mašinas ir mes jiems kas savaitę siunčiame nuo 20 iki 30 specialių komplektų“, – sako jis.

Vyro įmonėje šiandien darbuojasi 30 darbuotojų, keturi jų, kaip patikslina, priklauso administracijai.

„Darbų mums pakanka, tik žmonių trūksta. Jeigu Lietuva neįsileis žmonių iš kitų šalių, mes turėsime didelių problemų, dabar dirba vietiniai. Keturi žmonės yra iš Šalčininkų, kiti iš aplinkinių kaimų“, – sako jis.

„Aš noriu jums parodyti kelis laivelius“, – netrukus eiti ragina Česlavas ir vedasi į patalpas, kuriose vyksta laivų surinkimas bei įspėja, kad bus tiek dulkių, tiek nemalonaus kvapo.

Rodydamas į jūrinę valtį jis aiškina, kad ši keliaus į JAV, o dar kita – į Škotiją.

Kaip pasakoja, bendrai įmonė laivus gamina dviem būdais: pasitelkiant formą ir naudojant vakuuminės infuzijos technologiją.

„Ši forma yra dažoma, yra dengiama spalva, o paskui sluoksnis po sluoksnio rankiniu būdu formuojamas plastikas. Į tą plastiką įfomuojamas metalas ir kt., viskas, ko reikia, o paskui viskas išimama iš formos su tam tikra spalva.

Pasui padaromas denis ir taip viskas yra sujungiama ir išeina laivas“ – apie jūrinės valties gamybą sako jis ir tikina, kad tokio laivo surinkimas trunka dar iki 2 dienų, todėl du žmonės visą laivą pagamina per 4 dienas.

Tiesa, kaip teigia, įmonė dabar turinti tiek užsakymų, kad nespėjanti darbuotis, o tai galimai susiję su per pandemiją žmonių sukauptomis santaupomis.

Nusivedęs prie vieno iš katerių vyras sako, jog šis iškeliaus į Prancūziją, o Lietuvoje tokie kateriai nėra labai populiarūs, nes, kaip užsimena, tokius sau leisti gali nedažnas.

„Yra 6 vietos, klasė – C, banga iki 2 metrų.

Per metus tokių Lietuvoje parduodame keletą, bet mes ir nesiorientuojame į Lietuvą, nesireklamuojame. Jei žmonės nori, jie patys mus randa“, – teigia verslininkas ir sako, kad toks laivas be variklio su PVM kainuoja apie 9 tūkst. Eur, o variklis gali kainuoti ir dar tokią pačią sumą.

„Jei šitą laivą pardavinės Prancūzijoje su 100 arklio galių varikliu, manau, kad jis kainuos ne mažiau 20 tūkst. Eur. Ar čia prabanga, ar ne, sunku pasakyti“, – svarsto vyras ir taip pat sako, kad tokį pagaminti užtruktų apie savaitę laiko.

Paklaustas, kaip čia yra taip, kad įmonė būtent Šalčininkuose, kur nėra daug vandens telkinių, Česlavas juokiasi ir trauko pečiais.

„Man pačiam keista, kad įmonė čia. Čia nėra ežerų, tik upeliai, bet yra gaminami laivai ir juos ne gėda parodyti“, – sako jis.

Tiesa, pats įmonės įkūrėjas sakosi nuosavo laivo neturintis ir aiškina, kad nei kateriai, nei valtys jo netraukia.

„Manęs kažkaip netraukia, man burės labiau patinka, o susiklostė taip, kad mes burlaivių negaminame“, – juokiasi jis.

Dabar įmonė plečiasi, remontuojasi patalpas, o, pasak Česlavo, jau po metų bendrovė bus įdarbinusi dvigubai daugiau žmonių ir gamins daug daugiau laivų.

„Tikiuosi, kad mūsų Vyriausybė anksčiau ar vėliau supras, kad daugiau žmonių reikia įleisti iš užsienio.

Nebūtina, kad jie čia gyventų, gi šalia yra Baltarusija. Ar jie galėtų čia atvykti padirbėti iki penktadienio, pentadienį išvykti namo, o pirmadienį vėl atvykti? Galėtų. Nauda būtų visiems, o mes neleidžiame. Vietiniai gauna tiek pašalpų, kad jie nenori dirbti“, – sako vyras.

O specialaus pasiruošimo darbuotojams gaminti laivus, kaip sako, nereikia.

„Tiesiog apmokome vietoje.

Jeigu būtų noro, laivus gaminti išmokyčiau ir jus“, – juokauja verslininkas ir sako, kad kai žiūri į produktą atrodo, kad jis labai sudėtingas, tačiau kai visi pasiskirsto darbais, viskas – daug paprasčiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)