„Zen.com“ ir „Valyuz“ dalį klientų lėšų laikė elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigose, nors pagal Elektroninių pinigų ir elektroninių pinigų įstaigų įstatymą šios lėšos turi būti laikomos Lietuvos ar kitų Europos Sąjungos valstybių kredito įstaigose, centriniuose bankuose arba investuotos į saugų, likvidųjį ir mažos rizikos turtą, pranešė LB.

Už šiuos pažeidimus LB skyrė „Zen.com“ 60 tūkst. eurų, o „Valyuz“ – 15 tūkst. eurų baudą. „Valyuz“ nustatytus pažeidimus jau ištaisė, o „Zen.com“ įpareigota tai atlikti iki birželio 30 dienos.

Be to, „Zen.com“ LB teikė neteisingą informaciją apie valiutas, kuriomis buvo laikomos bendrovės klientų ir nuosavos lėšos, ir apie klientų lėšų, kurios turi būti apsaugotos, sumą, o „Valyuz“ – neteisingą informaciją apie įstaigos klientų lėšų likučius, laikomus kredito įstaigose, neteisingus duomenis ir informaciją apie pradinio ir nuosavo kapitalo poreikio apskaičiavimą.

LB Finansų rinkos priežiūros tarnyba taip pat nustatė, kad, 2020 metų pabaigoje „Valyuz“ netenkino nuosavo kapitalo reikalavimo, kurio privaloma laikytis nuolat.

Lietuvos bankas ne kartą yra atkreipęs elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų dėmesį į tinkamą klientų lėšų apsaugą ir teisingos informacijos teikimą, tai akcentuota ir lūkesčių vadovams rašte.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)