Teigiama, kad dėl „Brexit“ ir koronaviruso pandemijos į šalį negali atvykti žemės ūkio darbuotojai, todėl šiame sektoriuje trūksta apie pusės milijono žmonių. Daržovių auginimu besiverčiantys verslininkai tikina, kad esamiems darbuotojams už produkcijos rinkimą ir pakavimą tenka mokėti beveik 20 svarų sterlingų (23 Eur) per valandą, tačiau net ir toks atlyginimas neprivilioja pakankamai personalo.

Toks darbo rankų trūkumas jau vadinamas krize, skelbia naujienų portalas dailymail.co.uk.

Rytų Anglijoje, Lincolnshire’o grafystėje įsikūręs didžiausias šalies kopūstų augintojas „Naylor Farms“ atskleidė, kai tenka su ja tvarkytis.

„Norėdami išlaikyti žmones mes pakėlėme atlyginimus 60 procentų, beveik iki 20 svarų (23 Eur) už valandą pakavimo cecho darbuotojams, o savaitgaliais – dar daugiau.

<...>

Taip, dauguma iš mūsų balsavo už „Brexit“ ir dabar turime šią problemą“, – klientams adresuotame laiške rašo kompanijos vadovas Simonas Nayloras.

Netoli Spaldingo įsikūrusio ūkio metinė apyvarta sudaro 26 milijonus svarų sterlingų, 112 metų veikianti kompanija Anglijos prekybos centrams taip pat tiekia „Coleslow“ ir bulvių salotas, kai kuriuos produktus – restoranų tinklams KFC ir „Pizza Hut“.

Atsižvelgdama į verslo pastabas Jungtinės Karalystės vyriausybė sukūrė specialią schemą, pagal kurią į ūkius gali atvykti darbuotojai iš Europos Sąjungos ir Ukrainos, tačiau Simonas Nayloras tikina, jog valdžios siūlomas modelis neveikia – pagal jį šiuos žmones tektų samdyti kaip kvalifikuotus specialistus ir mokėti jiems ne mažiau kaip 25 000 svarų (apie 29 209 Eur) per metus.

Tiesa, JK darbo pasiūlos portaluose netrūksta skelbimų, kuriuose už daržovių rinkėjo darbą siūloma ne mažiau 20 000 svarų sterlingų (apie 23 367 Eur) per metus arba ir 12 svarų (14 Eur) už valandą bei priedai.

Na, o vairuotojų jau trūksta taip, jog jau pasigirdo raginimų šį darbą atlikti šalies kariams, nes dėl šios problemos gali sustoti gyvybiškai svarbus maisto produktų pristatymas į parduotuves, maitinimo įstaigas ir slaugos namus.

Didmeninės prekybos federacija (The Federation of Wholesale Distributors) atstovai situaciją taip pat vadina krize, kuri prives prie to, jog parduotuvių lentynos ir žmonių lėkštės liks tuščios.

„Pakankamai rimtai svarstome siūlymą vyriausybei įtraukti Armijos karius ir sunkvežimius į parengtį, kad jie padėtų užtikrinti maisto pristatymą“, – sako organizacijos vadovas Jamesas Bielby.

Jis taip pat priminė, jog panašių bėdų turi federacijos nariai, kurie užsiima pieno ir mėsos produktų gamyba.