„Anksčiau, iki tos nelemtosios COVID-19 pandemijos, pas mane pirkti žuvies užsukdavo kas antras klientas vokietis arba kokios nors kitos užsienio šalies pilietis. Kai tik prasidėdavo kruizinių laivų sezonas, maždaug nuo gegužės mėnesio, suplūsdavo vokiečių grupės. Antradieniais ir ketvirtadieniais po 2-3 grupes degustuoti skirtingų rūšių žuvies atvykdavo po 50-60 vokiečių. O šį sezoną pirmą kartą porą užsieniečių, tarp jų vienas vokietis, pas mane užklydo tik birželio mėnesio viduryje“, – pasakojo žuvies verslu daugybę metų su šeima užsiimantis Donatas.

Atšaukė vokiečių grupes

Anot Nidos verslininko, anksčiau vokiečių turistų antplūdį jausdavo iki pat rugsėjo mėnesio vidurio.

„Praėjusiais metais taip pat visą vasarą pas mus atvykti ir degustuoti rūkytos žuvies buvo rezervuotos gausios vokiečių turistų grupės. Iš pradžių atšaukė birželio mėnesio grupes, vėliau – liepos, o galiausiai – ir rugpjūčio mėnesio. Šiemet taip pat jau atšaukė gegužės ir birželio mėnesio planuotas grupes, tačiau liepos vokiečių ir kitų užsienio šalių turistų grupės lyg ir žada atvykti su europietiškais skiepų pasais. Jau nebeatšaukinėja. Matome šviesą tunelio gale“, – nusišypsojo verslininkas.

Anot nidiškio, dar birželio mėnesį teks pakentėti ir susitaikyti su tuo, kad bus mažiau darbo, ypač šiokiadieniais.

„Darbo dienomis kol kas Nidoje ramiau, tačiau džiugu, kad savaitgaliais veiksmas jau įsibėgėja – atvyksta vis daugiau poilsiautojų. Atvykite čia po Mindauginių ir pamatysite tikrąjį Nidos vasaros sezono veidą – čia bus tiršta žmonių, nerasite nė vienos vietos kur apsistoti. Kalbėjau su keliais draugais, kurie kasmet nuomoja butus, sakė, kad nuo liepos mėnesio iki spalio 10 dienos visos vietos jau yra rezervuotos. Jie net nededa skelbimų į Booking.com, tačiau net ir be to jau kambarius iš anksto išgraibstė“, – pasakojo verslininkas Donatas.

Būstų nuomai galite ir neberasti

Jam antrino ir butus nuomojantis verslininkas Artūras.

„Nors ir liepos mėnesį laisvų kambarių nuomai jau nebebus ne tik savaitgaliais, bet ir darbo dienomis, tačiau daug poilsiautojų atvyks čia pabūti vienai dienai – nuo ryto iki vakaro. Daug kas nori paragauti šiame krašte išrūkytos žuvies, paplaukioti jachta, laivu, pasideginti švaraus smėliuko paplūdimyje. Aplankyti bent kartą per metus Nidą poilsiautojams iš Vilniaus, Kauno ar kitų Lietuvos miestų tampa lyg savotiška tradicija. Be to, kai dabar tokia situacija ir į užsienį išvykti sudėtingiau, tikimasi, jog Nida nuo liepos mėnesio lietuvių turistų bus sausakimša“, – įsitikinęs Artūras.

Pasiteiravus apie šiame krašte būstų kainas, verslininkai neslėpė, kad liepos mėnesį jos gali prasidėti nuo 100 eurų už parą, tačiau ne viską lemia kaina.

„Tiesiog nėra čia tiek daug būstų ir žmonės, kurie planuoja atostogas, iš anksto viską rezervuojasi. Jei manote, kad paskutinę akimirką liepos mėnesį už buto nuomą pasiryšite pakloti didesnę sumą ir čia rasite laisvą vietą, galite ir nusivilti. Jei norite apsistoti, planuokitės atostogas iš anksto“, – patarė verslininkai.

Populiariausios žuvys ir jų kainos

Prakalbus apie rūkytos žuvies kainas, Donatas ėmė vardinti: „Skumbrės ir ešeriai – po 5 eurus, karšiai – priklausomai nuo dydžio nuo 3 iki 9 eurų, šamas – nuo 8 iki 25 eurų, ungurio kilogramas – 55 eurai, vidutinio dydžio ungurys gali kainuoti apie 30-35 eurus“.

Verslininkas Donatas pats Nidoje rūko ir pardavinėja žuvį

Tuoj pat jis pridūrė: „Kol kas rūkinu tik pusę rūkyklos žuvies ir dar po dienos jos lieka, o pernai liepą rūkydavau po dvi pilnas rūkyklas ir nelikdavo per keliasdešimt minučių. Vėliau dar turistai-klientai laukdavo po 2 valandas, kol išrūkysiu naują seriją žuvies. Liepos mėnesį eilė susidarydavo iki pat Kuršių Marių – būdavo, kad laukdavo ir po 100-120 žmonių. Visiems patinka valgyti tik ką išrūkytą karštą žuvį, privalumas ir tas, kad gali čia pat atsisėsti prie stalų, užsisakyti atsigerti ir vietoje smaližiauti.“

Pasiteiravus, iš kur jie rūkymui įsigyja žuvies, Donatas atsakė: „Patys turime laivą, bet jį nuomojame, nes nebėra kada patiems žvejoti. Vasaros įkarštyje būna, kad pats pradedu dirbti 5 valandą ryto ir taip darbas tęsiasi iki 2 valandos nakties. Taigi, šviežią žuvį perkame iš Nidos, iš Ventės rago žvejų, dalį parsivežame iš Klaipėdos. Skumbrės, jūros ešeriai čia negaudomi, tai jas parsivežame“.

Anot žuvų prekeivių, populiariausios Nidoje žuvys – karšiai, jūros ešeriai ir skumbrė.

„Dar šiemet pradėjau rūkyti krevetes. Trunka tik maždaug 20 minučių ir gali užkandžiauti lyg kokias saulėgrąžas“, – pasakojo žuvies rūkyklos ir lauko kavinės „Tik pas Joną“ vienas iš savininkų Donatas.

Anot jo, žuvies verslą dar 1990 metais pradėjo jo senelis Jonas ir vėliau perėmė jo vaikai, dabar – jau ir pats Donatas puoselėja šį verslą.

„Pamenu, buvo laikai, kai senelis pats žvejodavo, pats ant molo išvalydavo žuvį ir pats ją rūkydavo. Nuo to viskas ir prasidėjo, vėliau po truputį plėtėmės, tvarkėmės aplinką. Dabar būna, kad per patį piką per dieną išrūkome net maždaug po 250-300 kg žuvies.

Kažkada buvo atvykę vienos televizijos atstovai ir sako: „Mes galime padaryti jums nuolaidą reklamai“, tada aš tik nusišypsojau ir atsakiau: „Kad mums reklamos nereikia, geriau atvežkite žuvies, kadangi vakare tiesiog nebeturime ko rūkyti, nes viską išparduodame. Žvejai tiek žuvies nespėja prigaudyti, kiek turistai suvalgo“, – šyptelėjo vaizdžiai situaciją nupasakojęs verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (517)