„Kreditavimo rinkoje kiekviena vasara simbolizuoja naują verslo sezoną, kai remdamiesi praėjusių metų finansiniais rezultatais kreditoriai atnaujina žinias apie partnerių finansinę situaciją. Šiemet paskelbti finansiniai rezultatai tiksliau atspindės, kaip verslui pavyko atremti pandemijos iššūkius. Todėl kiekvienai bendrovei, kuriai gali tekti skolintis ar derėtis dėl atidėtų mokėjimų, labai svarbu laiku deklaruoti finansinę atskaitomybę“, – sako „Creditinfo Lietuva“ vadovas Aurimas Kačinskas.

Pagal LR Akcinių bendrovių įstatymą, kiekviena Lietuvoje veikianti įmonė iki gegužės 31 d. privalo pateikti Registrų centrui (RC) praėjusių metų finansinę atskaitomybę. Jos pagrindu kredito biuras apskaičiuoja kiekvienos bendrovės kreditingumo reitingą – tikimybę, kad įmonė nevėluos įvykdyti savo finansinių įsipareigojimų ilgiau kaip 90 dienų per artimiausius 12 mėnesių.

Aktyviau deklaravo paslaugų ir statybų sektoriai

„Creditinfo“ duomenimis, iki š. m. birželio 11 d. finansinę atskaitomybę Lietuvoje buvo pateikusi 74461 įmonė, kai prieš metus tokių buvo 63693. Šį faktą kredito biuro vadovas vertina teigiamai ir įvardija keletą priežasčių: „Pandemijos metu nemažai įmonių kreipėsi dėl įvairių pagalbos priemonių, kurios teikiamos tik finansinę atskaitomybę deklaravusioms įmonėms. Todėl daugelyje veiklos grupių pastebime aktyviau teikiamas ataskaitas, kurių labiausiai daugėjo paslaugų ir statybų sektoriuose.“

Kredito biuro vadovas aiškina, kad nepateikti finansinės atskaitomybės yra kur kas blogesnis sprendimas nei deklaruoti suprastėjusius rodiklius. Jei įmonė vėluoja pateikti finansinę atskaitomybę už praėjusius kalendorinius metus, jai priskiriamas nulinis reitingas – jį matydami partneriai gauna signalą, kad ši bendrovė vengia pateikti informaciją apie finansinę situaciją ir, galimai, yra nepatikima.

„Tokiais atvejais rekomenduojame tiesiogiai kreiptis į verslo partnerius ir paprašyti pateikti ne tik praėjusių metų, bet ir šių metų pirmojo ketvirčio finansines ataskaitas, – tęsia A. Kačinskas. – Tik taip galėsite tinkamai įvertinti bendradarbiavimo riziką ir priimti tikslesnius sprendimus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)