VMI duomenimis, iš viso 2020 m. Lietuvoje užregistruota 11 830 mažų ir vidutinių įmonių. Daugiausia pernai buvo įsteigta mažųjų bendrijų ir uždarųjų akcinių bendrovių, atitinkamai 52 proc. ir 44,7 proc. visų užregistruotų įmonių.

Vertinant penkmečio statistiką, pokytis akivaizdus: 2016 m. tarp registruojamų juridinių asmenų daugiausia buvo uždarųjų akcinių bendrovių – 71,4 proc., o mažųjų bendrijų – beveik ketvirtadalis (24,3 proc.).

SEB Inovacijų centro vadovo Audriaus Rutkausko teigimu, šalyje registruotų naujų įmonių skaičius rodo augantį lietuvių verslumą, o įsteigti mažąją bendriją yra paprasčiau: gali būti steigiama elektroniniu būdu naudojant pavyzdinius steigimo dokumentus per Registrų centro savitarnos sistemą, gali steigti ir vienas asmuo, netaikomas minimalaus įstatinio kapitalo reikalavimas, reikalinga paprastesnė buhalterinė apskaita, kai mažoji bendrija neturi darbuotojų ar kai nėra PVM mokėtoja, taip pat galima vykdyti bet kokią įstatymų nedraudžiamą veiklą.

Naujuose versluose dirba iki 4 darbuotojų

Beveik visose 2020 m. naujai įkurtuose versluose darbuotojų skaičius minimalus – net 98,2 proc. pernai įregistruotų bendrovių turi iki 4 darbuotojų. Prieš penkerius metus minimalų darbuotojų skaičių taip pat registravo absoliuti dauguma (94 proc.) naujai įkurtų įmonių.

„Tai, kad naujai sukurtose bendrovėse dirba vos po kelis darbuotojus, rodo apie atsirandantį žmonių ryžtą ir drąsą imtis asmeninės iniciatyvos, net jei pirmieji žingsniai verslo pasaulyje – visai maži“, – sako A. Rutkauskas.

Vertinant pagal veiklos sektorių, didesnių pokyčių pernykštėje statistikoje, palyginti su penkeriais pastaraisiais metais, nematyti: daugiausia 2020 m. užregistruotų įmonių veikia statybų ir mažmeninės bei didmeninės prekybos sektoriuje, panašiai tiek – gamybos srityje.

Tačiau pamažu ryškėja pokyčiai naujai užregistruojamų verslų geografijoje. Nors daugiausiai per 2020 metus įregistruota mažų ir vidutinių įmonių Vilniaus mieste (4815 vnt.), net 30 proc. visų įkurtų verslų buvo registruoti ne Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

„Nieko stebinančio, kad didžioji dalis naujų verslų – 40,7 proc. – pernai užregistruota Vilniuje, kur gyvena didžiausias žmonių skaičius ir vyrauja didžiausia šalyje paklausa, 14,4 proc. – Kaune. Didžiuosiuose miestuose įregistruojamų verslų skaičius kasmet nuosekliai auga, tačiau regionai šiuo atžvilgiu demonstruoja pastebimai didesnį ir greitesnį augimą. Vadinasi, čia taip pat daugėja galimybių“, – sako A. Rutkauskas.

Siekdamas paskatinti gyventojus imtis verslo ir padėti pirmuosius žingsnius žengiančioms įmonėms, SEB bankas pradėjo vykdyti specialią jaunam verslui skirtą programą, kurios dalyvėms – veiklą pradedančioms mažoms ir vidutinėms bendrovėms – populiariausias kasdienes savo paslaugas teiks netaikydamas banko mokesčių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)