Pasak apskaitos įmonės „buhalterės.lt“ vadovo Laimio Jančiūno, galima išskirti 4 atvejus, kai registruotis PVM mokėtoju yra privaloma.

„Nors iš pirmo žvilgsnio pagrindinių sąlygų nedaug, tačiau dažnai jos suprantamos klaidingai ir įsiregistruoti vėluojama. Todėl raginčiau verslą atkreipti dėmesį ir labai atidžiai įvertinti kiekvieną jų“, – sako L. Jančiūnas.

1 atvejis. Apyvartos dydis

Prievolė: kai per 12 mėnesių apyvarta viršija 45 000 EUR.

1 klaida: apyvarta skaičiuojama per kalendorinius metus.

2 atvejis. Iš ES valstybių įsigyjamos prekės

Prievolė: kai per kalendorinius metus iš ES šalių įsigyjama prekių už daugiau nei 14 000 EUR.

2 klaida: dažnas to nežino arba skaičiuoja už praėjusius 12 mėnesių. Beje, yra išimčių dėl maržos schemos ir kt.

3 atvejis. Kontroliuojami keli juridiniai asmenys

Prievolė: kai kontroliuojama daugiau nei viena įmonė. Tokiu atveju yra vertinamas įmonių bendras pajamų krepšelis.

3 klaida: manoma, kad vienoje įmonėje viršijus ribą dėl privalomos PVM registracijos galima įsteigti naują įmonę ir joje vėl būti ne PVM mokėtoju.

4 klaida: manoma, kad 50 proc. akcijų turintis savininkas nėra laikomas kontroliuojančiu.

5 klaida: kitas akcininkas, turintis 50 proc., pradeda kontroliuoti kitą įmonę (įsteigia, nusiperka, paveldi, gauna dovanų ar pan.) ir pamiršta pranešti abiejų įmonių vadovams.

4 atvejis. Kontroliuojami keli juridiniai asmenys, gaunamos pajamos iš kitos veiklos

Prievolė: kai kontroliuojamas daugiau nei vienas juridinis asmuo ir dar vykdoma individuali veikla, veikla pagal verslo liudijimą arba gaunamos pajamos pagal civilinę sutartį. Fizinis asmuo taip pat privalo registruotis kaip PVM mokėtojas, kai jo ir įmonių bendras pajamų krepšelis per 12 mėnesių viršija 45 000 EUR arba įsigyja prekių iš ES per kalendorinius metus už daugiau nei 14 000 EUR.

6 klaida: manoma, kad fizinio asmens veikla ir kontroliuojamos įmonės vertinamos atskirai.

PVM įstatymas – vienas ilgiausių ir sudėtingiausių, todėl yra daugybė išaiškinimų, niuansų ar išimčių. Šiame straipsnyje paminėti tik pagrindiniai aspektai.

„Jei kuri nors iš šių situacijų jums būdinga, aptarkite su savo buhalteriu. Taip pat dėl kiekvienos situacijos galima pasikonsultuoti su VMI“, – pataria L. Jančiūnas.

Esant prievolei, būtina „Mano VMI“ užpildyti prašymą įregistruoti PVM mokėtoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)