Pasak asociacijos vadovės Evaldos Šiškauskienės, nariai nerimauja, kad dėl PVM lengvatos klausimo šiuo metu vyrauja tyla, nors anksčiau buvo svarstoma, kad ji galėtų įsigalioti jau nuo liepos.

„Buvo kalbėta tiek su Vyriausybe, tiek su Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku Mindaugu Majausku, kad PVM bus mažinamas. Net premjerė pripažino, kad tai būtų tiesioginė subsidija verslui, su kuo mes sutinkame“, – spaudos konferencijoje sakė E. Šiškauskienė.

Pasak jos, tai būtų labai savalaikė pagalba, nes nuo gegužės antros pusės veikiantis galimybių pasas nedavė norimo rezultato toms maitinimo įmonėms, kurios dirba viduje.

Viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas, bendrovės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis sako, kad nepriėmus PVM lengvatos, kuri amortizuotų patirtus nuostolius ir augančias išlaidas, restoranai gali kelti kainas.

„Dalis yra jau pasikėlę kainas, jei PVM nebus sumažintas, tai kainos turėtų didėti dar 15 proc.“, – spaudos konferencijoje sakė G. Balnis.

Pasak jo, dauguma restoranų veikia kaupdami skolas, kurios, daugeliu atvejų, jau yra didesnės, nei restoranų vertė.

E. Šiškauskienė atkreipia dėmesį, kad laikinai pritaikius PVM lengvatą, kainos restoranuose mažėtų minimaliai, nes lėšos tektų darbuotojų atlyginimams. Pasak asociacijos vadovės, rasti darbuotojų dabar labai sunku tiek dėl to, kad potencialūs darbuotojai abejoja pačio sektoriaus ateitimi, tiek dėl Darbo kodekso nuostatų, leidžiančių dirbti kitame darbe, esant prastovose.

„Visų dabar yra begalinis nusivylimas, ar išvis dar reikia restoranų, ar iš viso reikia aukštos gastronominės kultūros?“, – klausė E. Šiškauskienė.

Pasak jos, PVM lengvatą restoranams taiko ne viena Europos šalis – pavyzdžiui, Italija, Prancūzija, Švedija.

„Mes jau tiesiog nebegalime konkuruoti su kitomis šalimis, mokesčiai, susiję su darbo santykiais, didžiausi, PVM didžiausias, kai tuo tarpu 21 Europos šalis jau yra seniai sumažinusi PVM“, – teigė asociacijos vadovė.

Savo ruožtu G. Balnis sako, kad į restoranus neinant dirbti vietiniams, vienintelė išeitis – vežtis darbuotojus iš užsienio, daugiausia – baltarusius ir ukrainiečius.

Seimas dar balandį po svarstymo pritarė PVM įstatymo pakeitimui, kuris labiausiai nuo pandemijos nukentėjusioms veikloms, tarp jų ir maitinimui, sumažintų PVM nuo įprasto 21 proc. iki lengvatinio 9 proc. tarifo.

Pataisos numato, kad 9 proc. tarifas galiotų nuo šių metų liepos iki 2022 metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)