Anksčiau jau skelbta, kad šalies nekilnojamojo turto rinką žvalgė naujas stambus investuotojas – „Aldi“ ketino atverti mažiausiai 15 parduotuvių.

Dabar du nesusiję „Delfi“ šaltiniai tvirtina, kad „Aldi“ žvalgybos įšalo.

„Jie viską atidėjo, prieš dvi tris savaites sustabdė visą paiešką Lietuvoje, viską atidėjo iki rugpjūčio“, – teigė vienas su situacija susipažinęs asmuo.

Jis paaiškino, kad su „Aldi“ dirbo net keturios NT konsultacijų bendrovės, ir visose tolesnės NT paieškos buvo sustabdytos.

„Viskas yra sustabdyta. Gandų lygyje, girdėjau iš kelių asmenų, bet nieko patvirtinti negaliu, kad jie derasi pirkti „Iki“. Mat „Iki“ akcininkai prekybos verslą pardavė Rusijoje, anksčiau Lietuvoje jo nepavyko parduoti „Rimi“, – pasvarstė pirmasis šaltinis.

Kad derybos su „Aldi“ įšalo patvirtina ir kitas nesusijęs šaltinis: „Buvo visiems pasakyta stop, nieko toliau nedaryti“.

„Iki“ prekybos tinklą valdanti akcininkė „Rewe“ neigia kalbas apie galimas derybas, o „Aldi“ bendrovė Vokietijoje teigia gandų nekomentuojanti.

„Verslo žinios“ dar gegužės 25 dieną pranešė, kad „Aldi Nord“ bendrovė pradėjo vadovų komandos paiešką Lietuvoje.

Svarsto, kad tai galėjo būti derybų taktika

Rinkos dalyviai svarsto, kad „Aldi“ žvalgytuvės nekilnojamojo turto Lietuvoje galėjo būti „didelio žaidimo maža dalis“.

„Manau, kad jie turėjo kelis planus, kaip įeiti į rinką. Turbūt matėte anksčiau pranešimus spaudoje, kad jiems galbūt „Norfos“ portfelis būtų įdomus įsigijimui. Bet turbūt žinote ir tai, kad ne vien „Norfa“, bet ir „Iki“ buvo ant prekystalio. „Iki“ savo dalį Latvijoje anksčiau pardavė, o Lietuvoje, matyt, pirkėjo už deramą kainą neatsirado“, – kalba antrasis šaltinis.

Jis paaiškina, kad į rinką žengiantis naujas dalyvis gali kurti viską nuo nulio, kaip jau čia atėjo „Lidl“, tačiau gali ir pasiderėti dėl esamo tinklo įsigijimo.

„Visa, kas čia buvo bandoma patikrinti, aš labiau vadinčiau rinkos tyrimu – masiniu dalyku, kai pasakai, kad aš įeinu į rinką, ir tada tikiesi, kad iš tos žinios tau prineš labai daug visokių pasiūlymų. Mano toks pamąstymas – greičiausiai yra derybos su „Iki“ kaip planas A, nes būtų logiška iškart pasiimti visą tinklą. O jau toliau, matyt, buvo ir planas B – pasižiūrėkime, o kas čia yra, jei nepavyksta derybos. Suprantate, jei deriesi su vienu, yra pakankamai sunku derėtis – jei derėtis nepavyksta, turi sakyti, kad turi ir kitą planą“, – svarsto ekspertas.

Jis patvirtino, kad NT rinkos žvalgytuvės buvo vykdomos atskiro „Aldi“ padalinio, kuris nepriima svarbiausių sprendimų.

„Mes tikrai nebendravome su sprendimus priimančiais žmonėmis, nei vienoje iš keturių agentūrų. Bendravome su kažkokiu projektu vadovu, kuris tikriausiai turėjo, kaip karyboje, kažkokią skyriaus užduotį, o kaip veikia visas batalionas – mes tikrai nežinome. Mano spėjimas, kad taktika buvo derėtis, o derantis su vienu yra sunku, dėl to reikėjo alternatyvos. Užklausų pamėtymas keturioms agentūroms – susirinkime pasiūlymus, pasižiūrėkime, ką turime, ir turėkime kitą alternatyvą derybinei pozicijai formuoti: jei jūs mums neparduosite už X, tai mes darysime kitą veiksmą ir mums kainuos tiek“, – paaiškino ekspertas.

Jei vyktų tarptautinis įsigijimas, jį prižiūrėti jau tikriausiai turėtų ne Lietuvos Konkurencijos taryba, o Europos institucijos.

„Rewe“: gandai yra neteisingi

„Iki“ savininkė Vokietijos „Rewe“ grupė neigia gandus apie galimas derybas.

„Tai tik gandai, ir jie yra neteisingi. Mes didžiausią dėmesį skiriame savo ES rinkoms, tarp jų ir Lietuvai“, – trumpai atsakė „Rewe“ atstovas žiniasklaidai Paulas Pottschacheris.

Pasaulyje veikia dvi mažmeninės prekybos grupės „Aldi“ pavadinimu – „Aldi Nord“ ir „Aldi Sud“. Skirtumus tarp jų „Delfi“ jau aprašė.

„Aldi Nord“ užsiima plėtra mūsų regione, bendrovė „Delfi“ atsakė: „Ačiū, kad susisiekėte. Tačiau, prašome suprasti, kad „Aldi Nord“ negali komentuoti jokių gandų ar spekuliacijų iš principo“.

„Aldi Sud“ nurodė, kad gali kalbėti tik apie verslo reikalus Vokietijoje ir neteikia jokios informacijos apie strategines kryptis kitose šalyse.

Tuo metu „Norfos“ įmonių grupės vadovas Dainius Dundulis patikina, kad prekybos tinklas neparduodamas: „Derybos nevyksta anksčiau, ir dabar nevyksta“.

Jis patikino neturintis informacijos, kokie galėtų būti Vokietijos investuotojų planai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)