Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas teigė, kad susitarimas „žymi naują JK santykių su Australija aušrą, paremtą <...> bendra istorija ir bendromis vertybėmis“.

„Tai geriausia globalios Didžiosios Britanijos versija –- žvelgiant į ateitį ir įspūdingus sandorius, kurie pagilins mūsų aljansus ir padės užtikrinti, jog kiekviena šalies dalis turės galimybę kuo geriau atsigauti nuo pandemijos“, – pridūrė jis.

JK vyriausybė pareiškime teigė, kad „pirmasis didžiulis prekybos susitarimas, dėl kurio buvo susitarta nuo nulio“, kai šalis išstojo iš Europos Sąjungos, panaikina muitus visoms Didžiosios Britanijos prekėms.

Galutinis „esminis susitarimas“ bus paskelbtas artimiausiomis dienomis, priduriama pranešime.

JK ir Australijos prekybos apyvarta praėjusiais metais siekė 13,9 mlrd. svarų (19,4 mlrd. JAV dolerių), o sudarytasis susitarimas leis dar labiau ją padidinti, sakoma pranešime.

Pagal šį susitarimą panaikinami muitai importuojamoms prekėms iš Australijos, tokioms kaip vynas, maudymosi kostiumėliai ir konditerijos gaminiai.

Muitai bus netaikomi ir į Australiją eksportuojamiems britų gaminiams, įskaitant automobilius, škotišką viskį, sausainius ir keramikos gaminius.

Susitarimas pasiektas abiem valstybėms susitarus dėl žemės ūkio sektoriaus klausimų.

Didžiosios Britanijos ūkininkams muitai nebus taikomi iki 15 metų, taikant kvotas ir kitas apsaugos priemones.

„Mes taip pat remiame žemės ūkio gamintojus, kad jie galėtų padidinti savo eksportą į užsienį, taip pat į naujas Indijos ir Ramiojo vandenyno rinkas“, – teigė JK vyriausybė.

Sandoris su Australija – buvusia Didžiosios Britanijos kolonija kitoje pasaulio pusėje – vertinamas kaip lengva pergalė prieš sudėtingesnes derybas dėl laisvosios prekybos susitarimo su JAV ir kitomis didžiosiomis valstybėmis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją