Asociacija taip pat paskelbė atsakingos įmonės, metų verslo žurnalisto, valstybės tarnautojo, ekonomikos ir verslumo mokytojo bei geriausio sprendimo verslo aplinkai gerinti kategorijų nugalėtojus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Prabėgę 2020-ieji buvo ir iki šiol neregėtų iššūkių, ir galimybių metai. Puikiai tai iliustruojantis pavyzdys yra du procentus šalies bendrojo vidaus produkto sukuriantis šalies gyvybės mokslų sektorius. Jo flagmanai, Lietuvoje veikiančios įmonės, prisideda ne tik prie ekonomikos augimo, bet ir mokslo bei visuomenės pažangos, kovos su pandemija. Tad įvertindami šių bendrovių veiklą ir indėlį, šįkart metų investuotojo titulą nutarėme skirti dviem jo neabejotinai nusipelniusioms įmonėms.

Tikime, kad biotechnologijų reikšmę pažangai įvertins ne tik verslo bendruomenė, bet ir sprendimų priėmėjai, ir gyvybės mokslų sektorius sulauks reikalingo valstybės postūmio naujam šuoliui, padėsiančiam Lietuvą įtvirtinti tarp pažangiausių aukštos pridėtinės vertės ekonomikų pasaulyje“, – kalbėjo Rolandas Valiūnas, asociacijos „Investors‘ Forum“ valdybos pirmininkas.

Užsakomųjų paslaugų bioformaciniams produktams vystyti ir preparatų klinikiniams tyrimams tiekėja „Northway Biotech“ metų investuotoja pripažinta už nuoseklias investicijas į modernią bendrovės infrastruktūrą. Pernai „Northway Biotech“ investicijos į Vilniuje veikiančios įmonės plėtrą ir pažangiausią įrangą siekė 50 mln. eurų; investicijos leido dvigubai išplėsti bendrovės veiklos pajėgumus.

2020 m. investuotojo titulą pelniusi „Thermo Fisher Scientific Baltics“ pernai įgyvendino daugiau kaip 40 mln. eurų investiciją, dėl kurios įmonė įsijungė į globalią COVID-19 vakcinų tiekimo grandį. Investicija bendrovei leido padidinti reagentų gamybą ir tiekimą kompanijoms, vystančioms ne tik COVID-19 vakcinas, bet ir kitus perspektyvia mRNR technologija grįstus terapijos sprendimus.

Socialiai atsakingos įmonės titulą investuotojai skyrė bendrovei „Švyturys – Utenos alus“, kurios tvaraus verslo modelis apima socialinę ir aplinkosauginę atsakomybes, finansinį tvarumą, darbuotojų gerovę, įsitraukimą. Bendrovės valdoma darykla Utenoje tapo pirmąja Lietuvoje, gavusia nulinį CO₂ pėdsaką patvirtinantį statusą. Tarp didžiausių mokesčių mokėtojų šalyje 26 vietą užimanti bendrovė pripažįstama viena teisingiausių atlygį mokančių Lietuvos įmonių.

Pandemijos metu „Švyturys – Utenos alus“ skyrė ypatingą dėmesį ir savo darbuotojų apsaugai bei gerovei, ir šalies kovai su virusu - Lietuvos medikams ir visuomenės pažeidžiamoms grupėms bendrovės skirta parama siekia per 100 tūkst. eurų. Į socialiai atsakingos 2020 m. įmonės titulą taip pat pretendavo mažmeninės prekybos bendrovė „Rimi Lietuva“ ir paslaugų centras „Cognizant Technology Solutions Lithuania“.

Geriausiu praėjusių metų sprendimu verslo aplinkai gerinti investuotojai pripažino „Žaliąjį koridorių“ – Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyva Seimo priimtą priemonę, skirtą stambioms vietinio ir užsienio kapitalo investicijoms pritraukti. Įstatymų pakete numatytos kur kas greitesnės ir paprastesnės investuotojo įsikūrimo procedūros bei paskatos investuotojus priimančioms savivaldybėms. Tai į regionų vystymą orientuota iniciatyva, kuria siekiama skatinti investicijas visoje Lietuvoje.

„Lietuvoje veikiančių ar investicijomis mūsų šalyje besidominčių užsienio kapitalo vadovai ir atstovai nuolat atkreipia dėmesį į neretai itin sudėtingas ir laikui imlias procedūras, susijusias su veiklos pradžia, talentų pritraukimu. „Žaliąjį koridorių“ laikome įkvepiančiu verslo bendruomenės ir valstybės institucijų dialogo pavyzdžiu, liudijančių, kad į investuotojų lūkesčius šalyje įsiklausoma ir ieškoma sprendimų, didinančių Lietuvos patrauklumą tarptautinėms kompanijoms“, - teigia Rūta Skyrienė, asociacijos „Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė.

2020 m. valstybės tarnautoja Investuotojų forumas pripažino Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovę Editą Janušienę. Nugalėtojus rinkę asociacijos nariai, valdyba ir ekspertai puikiai įvertino E. Janušienės vadovaujamos VMI veiklą pandemijos metu, sklandų verslui būtinų paslaugų teikimą. Dėl metų valstybės tarnautojo titulo taip pat varžėsi Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė, kurios vadovaujama institucija nuosekliai kūrė sklandesnę, patogesnę ir paprastesnę migracijos procedūrų sistemą, ir susisiekimo viceministrė Loreta Maskaliovienė, koordinavusi Lietuvos ateities ekonomikos DNR plano rengimą bei skatinusi inovatyvaus verslo plėtrą.

Metų verslo žurnalistės titulas suteiktas „Verslo žinių“ vyr. redaktoriaus pavaduotojai Liucijai Zubrutei, daugelį metų rašančiai investuotojams aktualiausiomis temomis, ypač – viešųjų pirkimų iššūkius ir darbų saugą pramonės įmonėse, organizuojančiai vertingas diskusijas apie padėtį statybų sektoriuje ir šio sektoriaus viešuosius pirkimus. Į 2020 m. verslo žurnalisto laurus pretendavo ir kitos dvi „Verslo žinių“ profesionalės – pramonės rubrikos redaktorė Rima Rutkauskaitė ir smulkiojo bei vidutinio verslo aktualijų apžvalgininkė Rasa Dževeckytė.

„Investors‘ Forum“ metų ekonomikos ir verslumo mokytojo apdovanojimas skirtas Vilniaus licėjaus ekonomikos mokytojai ekspertei, Ekonomikos ir verslumo mokytojų asociacijos prezidentei Daivai Strielkūnienei. Iniciatyvios ir atsakingos pedagogų bendruomenės atstovės, pažangiausius ugdymo metodus taikančios mokytojos auklėtiniai yra mokinių ekonomikos ir verslo olimpiadų nugalėtojai bei prizininkai, aktyvūs entreprenerystei lavinti skirtų programų ir projektų dalyviai.

Investors' Forum“ yra stambiausius ir aktyviausius investuotojus į Lietuvos ekonomiką telkianti asociacija, kurios misija – gerinti investicinę aplinką Lietuvoje. Įkurta 1999 m. rugsėjį, asociacija nuosekliai augo ir šiuo metu vienija daugiau nei 60 narių, tarp kurių didžiausios Lietuvoje veikiančios užsienio kapitalo įmonės: pramonės bendrovės, bankai, telekomunikacijų, audito, logistikos ir kitų veiklos sričių įmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)