„Buvau krepšinio varžybose, su visai nemažai žiūrovų. Buvo labai smagu ir tas būtų tikrai neįmanoma be galimybių paso, nes aš ir pati nenorėčiau turbūt dalyvauti tokiame renginyje, jei nežinočiau, kad žmonės nėra testavęsi ar prasirgę arba pasiskiepiję“, – sako vilnietė Akvilė Brazytė.

Vis tik ne visi galimybių pasą vertina palankiai. Štai pavyzdžiui baruose ir restoranuose pateikus galimybių pasą leidžiama sėdėti viduje, tačiau verslininkai sako, kad tokia iniciatyva bergždžias reikalas.

„Labai minimaliai naudojasi ir tai, matyt, kad yra paprasčiausiai dar kažkoks apsunkinimas ir reikia dar kažkokį popieriuką išsiimti ir kurį reikia atnaujinti kas savaitę“, – teigia „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis.

Daugiau nei pusšimtį restoranų ir picerijų valdančios bendrovės vadovas restoranus, neturinčius lauko terasų, vadina raupsuotaisiais. Jis pasakoja, kad lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kai žmones persekiojo baimės, bet nebuvo ribojimų – lankytojų skaičius čia buvo dukart didesnis.

„Galbūt jeigu tai būtų balandžio pradžioj, tai galbūt ir būtų davę kažkokios tai naudos, nes vienas staliukas geriau negu nei vieno“, – sako G. Balnis.

O štai vestuvių organizatoriai, atsiradus galimybių pasui, neišvengia ir kuriozų. Vestuvių planuotoja Laura Vagonė pasakoja, kad klientai paskutinę minutę perkėlė vestuvių datą, kad galėtų surengti didelę šventę. Santuoką įregistravo gegužės 21-ąją, o vestuves atšoko tik po trijų dienų.

„Mes aišku darėm tokią mobilią stotelę, vietoje testavome tuos žmones, kurie dar neturi patys savaime galimybių paso ir šventė vyko. Tai 21, kaip ir buvo suplanuota, vyko ceremonija, o 24 jau vyko vakarėlis su galimybių pasais“, – nurodo vestuvių planuotoja Laura Vagonė.

Vis tik ji teigia, kad galimybių pasas rankas atlaisvino tik iš dalies.

„Jeigu tai yra tarptautinės vestuvės, tarkim, tai galimybių pasas neišgelbėja atvykstančių svečių iš užsienio galimybės švęsti, nes jie turi tą saviizoliacijos vis dar laikotarpį. Tai kol šito dalyko neatlaisvins ir iš JK ar kitos šalies atvykus reikės saviizoliuotis – tol mūsų tos fiestos bus labai lokalios“, – sako L. Vagonė.

Pradėjus veikti Europos COVID-19 sertifikatui – bėdų turėtų sumažėti. Galimybių pasas tik iš dalies situaciją palengvino ir įkalinimo įstaigose. Čia ir iki šiol buvo leidžiama lankyti nuteistuosius, tik reikėjo gauti specialius dokumentus.

„Galbūt yra paprasčiau tuos dokumentus tiesiog gauti. Atsisiunti kodą, turi jį mobiliajame, turi jį arba atsispausdinęs ir atvykęs parodai ir, tarkime, tikrinančiam asmeniui, aš manyčiau, irgi yra šiek tiek lengviau susivokti toje dokumentų patvirtinančių teisę į pasimatymų gausoje“, – komentuoja Kalėjimo departamento Sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Birutė Semėnaitė.

Galimybių pasą gali gauti nuo COVID-19 pasiskiepiję asmenys, persirgę ar turintys neigiamą tyrimo rezultatą. Jį galima parsisiųsti gpasas.lt svetainėje, patvirtinus tapatybę per elektroninius valdžios vartus arba atvykus į Registrų centrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)