„Iki 1,8 gigabitų per sekundę (Gb/s) siekianti interneto sparta telefone, nejuntama delsa ir didžiule tinklo talpa jau šiandien be jokio papildomo mokesčio gali naudotis tūkstančiai „Telia“ klientų. Tai yra ne ateitis, o dabartis, kuriai ruošėmės nuo 2018 metų”, – sako „Telia“ Technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Šiuo metu „Telia“ 5G ryšį Lietuvoje nemokamai gali bandyti visi privatūs ir verslo klientai, turintys neribotus mobiliuosius duomenis suteikiantį planą ir 5G technologiją palaikantį „Sony“, „OnePlus“ „Huawei“, „Xiaomi“ išmanųjį telefoną arba maršrutizatorių.

Nuo 2020 metų lapkričio „Telia“ 5G ryšys veikia Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų centruose bei Klaipėdos Laisvojoje ekonominėje zonoje. Šįmet, pradėjus tinklo atnaujinimą su „Ericsson“ įranga, naujos kartos bazinių stočių klasteris įdiegtas Vilniaus šiaurės vakarinėje dalyje. Šios stotys mobiliuoju ryšiu aprūpina gyventojus nuo Pilaitės iki Avižienių, vienu metu užtikrindamos tiek ankstesnių kartų (2G, 3G, 4G), tiek 5G ryšį.

Per artimiausius dvejus metus „Telia“ planuoja pakeisti beveik 2000 senųjų bazinių stočių pažangiomis „Ericsson“ stotimis. Visos jos, esant poreikiui, galės užtikrinti ir 5G ryšį. Taip pat jau dabar tiek visame „Telia“ 4G, tiek 5G tinkle veikia VoLTE technologija, dėl kurios skambučiai sujungiami akimirksniu, suteikiama visiškai nauja pokalbių kokybė ir galimybė vienu metu skambinti bei naršyti internete.

5G ryšio testavimui „Telia“ naudoja nekomercinį radijo dažnį iš 3,5 GHz dažnių juostos, kurį bendrovei suteikė Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT). Taip pat operatorius atlieka 5G ryšio bandymus 700 MHz dažnių juostoje – šis dažnis lengviau įveikia kliūtis, tokias kaip medžiai ir pastatų sienos bei gali aprėpti didelę teritoriją, tačiau interneto sparta kiek mažesnė.

Komercinės 5G ryšio paslaugos Lietuvoje turėtų būti pradėtos teikti po dažnių aukcionų. Pirmojo, dar šįmet, laukiama 700 MHz dažnių aukciono, o 3,5 GHz dažnių juostos aukciono data priklausys nuo derybų su Rusija, kuri minėtą dažnį yra priskyrusi karinėms reikmėms.

„Ericsson“ įranga pagerins dabartinio 4G ryšio kokybę, o 5G ryšys iki penkių kartų efektyviau naudos elektros energiją, vertinant pagal perduodamų duomenų kiekį – tai ypač svarbu atsižvelgiant į nuolat augančias duomenų apimtis ir „Telia“ tikslą jau 2030 metais savo veikloje pasiekti nulinę CO2 emisiją. Taigi su „Ericsson“ įranga „Telia“ tinklas taps tvaresnis, saugesnis ir visiškai paruoštas komerciniam 5G diegimui ateityje.

„Telia“ ir „Ericsson“ strateginės partnerystės susitarimą pasirašė pernai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)