„Pandemija pasibeldė į visų mūsų duris. Karantino sąlygomis sparčiai augo socialinė atskirtis ir nelygybė. Lietuvos žmonės turėjo nemažai priežasčių nusivilti ir suabejoti socialiniu teisingumu — vienu iš valstybės pagrindų.

Krizė labai aiškiai atskyrė atsakingą verslą nuo praėjusio amžiaus verslo kultūros. Vieni kūrė darbo vietas ir rėmė pilietines iniciatyvas, kiti tenkino asmeninius poreikius gaudami valstybės paramą. Kol dalis verslų laukė vėluojančios pagalbos, kad išgyventų, kiti, pasinaudoję sukurtomis išimtimis, pirko ferarius ir jachtas“, – kalbėjo prezidentas.

Jis taip pat pažymėjo, kad nors šalyje ir augo vidutinis atlyginimas, turtinė nelygybė dar labiau padidėjo.

„Neapgaudinėkime savęs – aukštyn šovė turtingiausių šalies gyventojų pajamos, o skurdžiausiai gyvenančiųjų atlyginimai stovėjo vietoje arba mažėjo. Taip auga atskirtis. Taip tarpsta susvetimėjimas valstybėje. Politikų priedermė tai pakeisti.

Mano siūlymu Seime svarstomas neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimas. Nesutinku, kad ši pagalba mažiausiai uždirbančiam žmogui yra perteklinė, nesprendžia esminių problemų ar gali palaukti“, – teigė G. Nausėda.

„Negalime toliau atidėlioti ir pokyčių, kurie sumažintų mokestinių išlygų skaičių ir padidintų biudžeto įplaukas. Mokesčių srityje nuo seno egzistuoja lygesni už lygius. Dideles pajamas iš kapitalo gaunantieji vis dar moka mažesnius mokesčius nei kur kas mažiau uždirbantys samdomi darbuotojai. Suprantu, kad daug jėgų atiduodame kovodami su pandemijos padariniais, tačiau negalime visą laiką dangstyti virusu savo politinės valios stokos“, – savo kalboje taip pat pridūrė G. Nausėda.

Prezidentas G. Nausėda yra pateikęs siūlymą nuo šių metų liepos mėnesio neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) padidinti 50 eurų iki 450 eurų. Skaičiuojama, kad valstybės biudžetui tai kainuotų apie 40-80 mln. eurų. Premjerė Ingrida Šimonytė buvo skeptiška dėl šio siūlymo.

„Tokie keitimai metų viduryje turi labai mažai pridėtinės vertės, tolesnis NPD didinimas, kaip ir minimalios algos didinimas, turėtų būti planuojamas ateinantiems biudžetiniams metams, žinant, kokia bus minimali alga ir tada atitinkamai vertinant, kiek galėtų didėti NPD“, – anksčiau Žinių radijui komentavo premjerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)