21 kartą atlikto tyrimo duomenimis, Lietuva 2020 metais TUI patrauklumo žemėlapyje užėmė 19-tą vietą. Pernai į Lietuvą pritraukti 53 investiciniai projektai – 12 proc. mažiau negu 2019 metais, teigiama „EY“ pranešime.

2019 metas Lietuva pritraukė 60 TUI projektų, toks investicijų mastas tuomet lėmė 21-ą reitingo vietą.

Pasak „EY“ konsultacijų padalinio Baltijos šalyse vadovo, partnerio Lino Dičpetrio, santykiniai Lietuvos rodikliai nuteikia pozityviai, mat vertinant TUI sukurtų darbo vietų skaičių vienam milijonui gyventojų šalis užima antrąją vietą Europoje. Pagal vienam milijonui gyventojui tenkantį TUI projektų skaičių Lietuva Europoje yra šešta.

„EY“ tyrimo išvadose akcentuojama, kad per COVID-19 pandemiją pirmiausia atsiskleidė technologijų svarba verslui: fizinės ir skaitmeninės darbo aplinkos derinimas, klientų patirties valdymas ar visiška gamybos linijų automatizacija paskatino būtinybę atnaujinti Europos skaitmeninių įgūdžių bazę.

Net 82 proc. apklaustų investuotojų nurodė, kad technologinių įgūdžių turinčių darbuotojų ir kitų paslaugų tiekėjų prieinamumas yra svarbus kriterijus renkantis vietą investicijų projektui. 75 proc. investuotojų teigė, kad sprendimams didelės įtakos turi valstybių 5G mobiliojo ryšio tinklo diegimo planai.

Dar vienas svarbus veiksnys, lemiantis šalies patrauklumą, yra tvarumo politika. Net 90 proc. tyrimo dalyvių teigė, kad tvarumas yra jų investavimo strategijos prioritetas, o 85 proc. pažymėjo, kad Europa yra „žaliojo kurso“ lyderė.

Investuotojai taip pat daug dėmesio skiria nacionaliniams ir bendriesiems Europos ūkio atkūrimo ir atsparumo didinimo planams, kuriais siekiama pertvarkyti ekonomikas ir visuomenes ilguoju periodu. Verslas neslepia lūkesčių, kad vyriausybės aktyviau įgyvendins trumpalaikes ekonomikos skatinimo priemones ir Europos ekonomika atgaus pagreitį.

Investicijoms patraukliausių šalių Europoje pozicijas pernai išlaikė didžiosios ekonomikos: Prancūzija, Jungtinė Karalystė ir Vokietija. Vis tik „EY“ analitikai pastebi, kad projektų sumažėjo visose lyderiaujančiose valstybėse, o investicinis patrauklumas jose bemaž susilygino: Prancūzija pritraukė 985, Jungtinė Karalystė – 975, Vokietija – 930 TUI projektų.

Lenkija pelnė šeštąją vietą, per metus pritraukusi 219 projektų. Bendrame Europos TUI nuosmukio fone Lenkija tapo išimtimi, nes projektų skaičius joje pernai paaugo 10 procentų.

Europos patrauklumą investuotojams „EY“ vertino atlikęs kokybinius tyrimus 2021 metų kovo–balandžio mėnesiais. Iš viso tyrimuose dalyvavo 550 tarptautinio masto sprendimų priėmėjų iš įvairių verslo sričių visame pasaulyje: nuo smulkaus ir vidutinio verslo iki tarptautinių bendrovių. Taip pat buvo atlikta Europoje paskelbtų tiesioginių užsienio investicijų projektų kiekybinė analizė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)