„Pirmojo ketvirčio rezultatai rodo, kad po COVID-19 sukeltos sumaišties rinka jau atsigauna ir auga nuosekliai. Spartesnį augimą kol kas stabdo rinkos lyderio –transporto priemonių privalomojo draudimo – vis dar neigiami rodikliai: mažiau nei pernai ir sutarčių, ir įmokų. O rinką į priekį stumia suaktyvėjęs turto bei investicinis gyvybės draudimai“, – sako Lietuvos banko Bankų ir draudimo įmonių priežiūros departamento direktorė Renata Bagdonienė.

Gyvybės draudimo įmokos padidėjo 6,2 proc. ir sudarė 75 mln. eurų, ne gyvybės draudimo įmokos padidėjo iki 174,4 mln. eurų, t. y. paaugo 2,9 proc.

Lietuvos draudimo rinkoje dominuojantis ne gyvybės draudimas jau vaduojasi iš pandemijos poveikio, nors kai kurie rodikliai dar nepasiekė prieš metus buvusio lygio: per pirmuosius tris metų mėnesius sudaryta 6,2 proc. mažiau sutarčių. Tą lėmė transporto priemonių privalomojo draudimo apimtis, pažymima Lietuvos banko draudimo rinkos rodiklių apžvalgoje. Jo sutarčių, sudarančių beveik pusę ne gyvybės draudimo sutarčių portfelio, sumažėjo 7,2 proc. Įmokų pagal šias sutartis buvo pasirašyta 52,3 mln. eurų , t. y. 4,1 proc. mažiau nei prieš metus. O turto draudimo atveju augo tiek sudarytų sutarčių skaičius (8,3 proc.), tiek įmokų apimtis (12 proc.). Karantino atlaisvinimai paskatino judėjimą šalyje, tai atspindėjo ir kasko draudimo įmokos, kurios augo beveik 3 proc.

Gyvybės draudimo rinkoje ir toliau dominuoja investicinis gyvybės draudimas, kuris sudaro daugiau nei 66 proc. rinkos. Sudarytų šio draudimo sutarčių skaičius augo 10 proc. ir tai, pasak Lietuvos banko specialistų, rodo, kad draudikai įveikė sunkumus, susijusius su nuotoliniu klientų identifikavimu, ir šią pandemijos laikotarpiu išryškėjusią pamoką išmoko. Gautų įmokų skaičius augo 9,7 proc. – iki beveik 50 mln. eurų, palyginti su 2020 m.

Draudėjams išmokėta 119 mln. eurų išmokų, didžioji dalis – 89 mln. eurų – išmokėta dėl ne gyvybės draudimo draudžiamųjų įvykių.

Pasibaigus pirmajam metų ketvirčiui, Lietuvoje registruotos draudimo įmonės valdė 1,72 mlrd. eurų dydžio turtą. Per metus jo vertė išaugo beveik ketvirtadaliu.

Lietuvos bankas draudimo rinkos apžvalgoje nurodo, kad šių metų pirmąjį ketvirtį draudikai uždirbo 12,2 mln. eurų pelno: gyvybės draudimo įmonių pelnas siekė 4,2 mln. eurų, ne gyvybės – 8 mln. eurų. Didžiausią pelno dalį įmonės uždirbo iš pagrindinės veiklos, nuostolingai dirbo tik viena bendrovė. Draudimo brokerių įmonės uždirbo 3,2 mln. eurų pelno, pelningai dirbo 81 įmonė.

Visos draudimo įmonės tenkino mokumo rodiklius. 2021 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje viena draudimo brokerių įmonė netenkino minimalaus kapitalo reikalavimų, tačiau jos akcininkai padidino įstatinį kapitalą ir ištaisė pažeidimą.

Šių metų pirmojo ketvirčio pabaigoje šalies rinkoje draudimo paslaugas teikė 19 draudikų: 8 Lietuvoje registruotos draudimo įmonės ir 11 kitose ES šalyse registruotų draudimo įmonių filialų, veikė 100 draudimo brokerių įmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)