Europinės skaitmeninės tapatybės piniginėse bus galima saugoti skaitmenines pasų, vairuotojų pažymėjimų, banko sąskaitos išrašų, universitetų diplomų ir kitų svarbių dokumentų kopijas. Jomis bus galima pasinaudoti, norint įrodyti savo tapatybę.

Naudotojai galės kontroliuoti savo duomenis – ES piliečiai galės pasirinkti, kiek informacijos apie save nori pateikti kiekvienu konkrečiu atveju.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Margrethe Vestager spaudos konferencijoje sakė, jog svarbu yra tai, kad skaitmeninės tapatybės piniginės bus saugesnė, bereklamė alternatyva, jungiantis prie paslaugų svetainių.

„Taigi, jūs nenaudosite savo konkrečios platformos paskyros – tokios kaip „Google“ paskyra arba „Facebook“ paskyra – bet galėsite pasinaudoti savo tapatybės [duomenimis]. Todėl patys galėsite spręsti, kiek informacijos apie save norite pateikti, su kuo ir kokiu tikslu ja norite pasidalyti“, – sakė ji.

M. Vestager pabrėžė, kad ES piliečiams nebus privaloma naudotis šiuo projektu, kurį oficialiai dar turi patvirtinti Europos Parlamentas ir valstybės narės, tačiau juo siekiama palengvinti ES piliečių naudojimąsi viešosiomis ir privačiomis skaitmeninėmis paslaugomis visoje Bendrijoje.

Už vidaus rinką atsakingas Europos Komisijos narys Thierry Bretonas pridūrė, kad asmeniniai duomenys bus saugomi naudojant sudėtingą šifravimą.

„Todėl raginu visas valstybes nares atkreipti dėmesį į postkvantinę kriptografiją, kad užtikrintų maksimalų saugumą“, – sakė jis.

Pasak M. Vestager, planuojama, jog skaitmeninės tapatybės piniginės bus prieinamos praėjus metams po to, kai bus priimti jos naudojimą reguliuojantys ES teisės aktai, o tai reikštų – anksčiausiai kitų metų pabaigoje.

Ji pridūrė, kad ši procedūra galėtų būti paspartinta, panaudojus atsigavimo po koronaviruso pandemijos fondą, iš kurio ES valstybėms turėtų būti paskirstyta šimtai milijardų eurų.

Pasak M. Vestager, vyksta techninis parengiamasis darbas, kad ES piliečiai pamatytų, jog į skaitmenines tapatybės pinigines „negalima įsilaužti, jie patys kontroliuoja savo duomenis“.

Skaitmeninės tapatybės sistema įgyvendinama pagal Skaitmeninės Europos programą. ES užsibrėžė tikslą, kad iki 2030 metų visos ES viešosios paslaugos būtų prieinamos internete, ir nori užtikrinti, kad iki šio termino visi ES piliečiai turėtų skaitmeninę medicininę kortelę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)