Gudelis: tai yra absoliutus melas

Verslininkas Benas Gudelis laidoje „Faktai ir nuomonės“ sakė, kad M. Majauskas tiesiog bando nukreipti dėmesį nuo svarbesnių dalykų.

„Visų pirma, manau, kad tai yra melas, absoliutus melas ir dar kartą melas. Ponas Majauskas meluoja savo rinkėjams, pavyzdžiui, kalbėdamas apie mano įmonę, mano mašiną „Lamborghini“, kuri buvo užsakyta 2019 metais ir nieko bendro neturi su pandemija. Mano įmonė nėra gavusi nė vieno cento paramos, buvome priversti sumokėti savo darbuotojams pašalpas ir tada laukėme keturis mėnesius, kol valstybė atidavė mums pinigus, kuriuos mes sumokėjome savo darbuotojams. Ponas Majauskas bando nukreipti dėmesį nuo valstybinių problemų, kur dingsta pinigai, kaukės ir visa kita, ir bando suversti tai tokiems žmonėms kaip aš – tai yra labai žema, juoda ir tiesos čia visiškai nėra“, – sako B. Gudelis.

Benas Gudelis

Anot jo, Lietuva turi augti ir būti turtinga valstybė.

„Kalbant apie bendresnį vertinimą, čia gali būti visko. Gali būti, kad žmonės tikrai nusipirko kažką iš tų ar kitų pinigų, bet vis tiek negalima sakyti, kad visi turi važinėti su paspirtukais Lietuvoje, tai nėra teisinga. Mes turime augti, turime būti turtinga, protinga valstybė, o ne kokie ubagai – su paspirtukais važinėti po gatves ir visiems pasakoti, kad mes saugome gamtą, kai kiniečiai per dieną išleidžia tiek, kiek mes galime sutaupyti per dešimt metų“, – tikina pašnekovas.

Įmonės sumaišo kišenes

Profesorius Raimondas Kuodis tikina, kad gana dažnai įmonės tiesiog sumaišo kišenes – įmonės ir asmeninę.

„Gaila, kad ponas Majauskas susiejo šią problemą su kovidiniais pinigais ir parama, nes klausimas ne tas. Verslininkai sumaišo dvi kišenes – įmonės ir savo. Jos turėtų būti atskiros, ir ši problema tęsiasi virš dvidešimties metų. Yra individualus vartojimas per įmonių balansus. Kai jūs prisipilate degalų, kasininkė pakelia akis išgirdusi, jog nereikia faktūros. Mat tapo įprasta, kad verslininkas vartoja per įmonę. Kodėl jis tai daro? Nes gali atsiimti PVM už daiktus, kuriuos parsineša namo, ir kartais tai būna automobiliai, kartais – butai, baldai, nekalbu jau apie kitką. Tada šitie dalykai tampa „amortizuojami“, jie nurašomi į sąnaudas, tai mažina pelno mokestį. Tai – vienas iš atsakymų, kodėl Lietuvoje metai iš metų apie keturiasdešimt procentų įmonių yra amžinai nepelningos.

Raimondas Kuodis

Kyla klausimas, kaip jos išgyvena. Tiesiog nemaža dalis jų išsivalo per vartojimą. Išeina taip, kad viešojo sektoriaus darbuotojai, kure netiesiogiai nukenčia nuo tokio gyvulių ūkio, sumoka didžiąją dalį visų mokesčių šalyje dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, jie negali dirbti pagal gyvulių ūkio formas, jie turi dirbti pagal standartines darbo sutartis, ir antras dalykas – jie negali turėti įmonių, per kurias galėtų vartoti. Taigi pelno mokesčio Lietuva beveik nerenka, nes nėra ką rinkti, jo neva nėra. O tos prisipirktos mašinos – jos prižiūrimos su visomis faktūromis, į servisus važiuoja, degalų pilama ir vaikams, giminėms, ne tik savininkui, kad būtų galima atsiimti PVM už degalus ir sumažinti pelno mokestį“, – sako R. Kuodis.

Ruginienė: randa pinigų automobiliams, bet ne atlyginimams

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sako, kad blogiausia, kai vadovai negali rasti šešių ar septynių šimtų eurų atlyginimo darbuotojams, bet gali nusipirkti prabangų kolekcinį automobilį.

„Aš labai pritariu profesoriui, kad čia suplaktos dvi temos, ir tas suplakimas leido viešiau apnuoginti jau seniai egzistuojančią problemą. Atsimenu, prieš dvejus ar daugiau metų dalyvavau tokiame renginyje, kur VMI atstovas pristatė mokesčių surinkimo sistemą ir buvo kalbėta apie prabangos prekių įsigijimą, kas iš esmės irgi pažymi, ko neturėtų būti. Automobiliai – ledkalnio viršūnė. Dabar atsirado ir katerių, jachtų, aš klausiau, kur įvairūs kolekciniai daiktai, paveikslai, statulėlės, prabangios kelionės, tai VMI šią informaciją turi, ir man kyla klausimas, kodėl iki šiol nieko nebuvo daroma. Dabar, kai kalbame, verslininkai sako, kad viskas buvo leidžiama, tai daryta pagal įstatymą.

Yra moralinis ir etinis aspektai, kai analizuoji tam tikras įmones; mes paanalizavome pirmą dešimtuką tų iškilusių garsių įmonių ir pamatėme, kad taip, vadovai prisipirkę prabangių kolekcinių automobilių, deja, atlyginimams darbuotojų atseikėja nuo šešių šimtų iki septynių šimtų eurų į rankas. Manau, kad yra problema, kai vadovai kalba apie tai, jog kiekviena diena labai sunki ir pinigų atlyginimams nėra arba nėra jokių galimybių pagerinti darbuotojų sąlygų, nes jie jau yra ant bankroto ribos. Ir staiga sužinai, kad nupirktas kolekcinis automobilis. Tokia informacija man kažkiek prasilenkia su realybe“, – tikina I. Ruginienė.

Gudelis: pasidarykite jūs įmonę ir eikite dirbti

B. Gudelio teigimu, visa informacija, kuri buvo paskelbta apie jį, yra melaginga.

„Noriu pasakyti, kad čia iš tikrųjų yra išpūstas reikalas, aš nežinau jokių faktų. Kas dėl manęs, tai yra absoliutus melas, aš neįsigijau jokių mašinų 2020 metais, nepanaudojau jokių pinigų iš šių vadinamųjų pašalpų, bet apie mane kalbama ir aš atsidūriau jūsų laidoje. Kaip čia išeina ir kas už tai atsakys – profsąjungos ar Seimo nariai? Kas atsakys už šmeižtą? Mane tiesiog šmeižia“, – piktinosi verslininkas.

Visgi laidoje pasiteiravus, ar yra problema, kai verslininkas namų sąskaitas apmoka įmonės vardu, B. Gudelis tikino, kad nesupranta, kodėl reikia pavydėti verslininkams.

„Nežinau, jeigu jis ten negyvena, tai yra nenormalu. Jeigu jis ten gyvena, tai jam kažkur juk reikia gyventi. Jis sumoka sau atlyginimą ir sumoka sąskaitas. Kas čia tokio? Kokia čia problema? Žmogus uždirba pinigus, sumoka mokesčius, išlaiko valstybę, sumoka PVM valstybei ir tada mes pradedame iš pavydo kalbėti apie tuos žmones. Ko mes pavydime? Pasidarykite jūs įmonę ir eikite dirbti, taip gerai gyventi, kodėl to nedarote?“ – sako B. Gudelis.

I. Ruginienė laidoje teigia, kad didžiausia problema, jog perkamos prabangos prekės nusukant mokesčius.

„Tiesiog įdiegta, kad yra normalu naudotis įmonės pinigais taip kaip savo. Kaip buvo paminėtas paspirtuko pavyzdys – niekas ir nesako, kad būtinai reikia juo važiuoti, važiuok, kuo nori, bet darbuotojai irgi turi turėti sąlygas ir atlyginimą. Beno Gudelio įmonėje mediana siekia virš aštuonių šimtų į rankas, tai nėra pats geriausias atlyginimas ir sėkmės pavyzdys, o perkamos prabangios mašinos. Šiuo atveju kalbama visiškai ne apie pavydą. Jeigu tai būtų perkama iš savo atlyginimo, jau sumokėjus mokesčius, – jokių problemų, bet mes kalbame apie tai, kad perkamos prabangos prekės, nusukant mokesčius. Štai kur esmė“, – sako I. Ruginienė.

Inga Ruginienė

Gudelis – Ruginienei: mergina „nepagauna“, kas yra verslas ir kas yra mokesčiai

Į šiuos I. Ruginienės žodžius laidoje taip pat sureagavo B. Gudelis.

„Galiu labai paprastai sureaguoti. Mergina „nepagauna“, kas yra verslas ir kas yra mokesčiai. Kai perki brangią mašiną už tris ar du šimtus tūkstančių, tu valstybei sumoki vien PVM šešiasdešimt tūkstančių. Kai atvažiuoja svečių ir mato Lietuvą, mes bandome ją reprezentuoti labai gerai. Aš ir mano įmonės atstovauja „Chanel“ visose Baltijos šalyse – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Aš galiu paimti ir nusipirkti tą mašiną Estijoje, sumokėti Estijoje PVM, Estijoje mes turime filialą, ir niekas nepavydės Lietuvoje, kaip daro tūkstančiai.

Toliau – Amerikoje aš turiu tris tokias mašinas ir niekas nepavydi, niekas to nežino. Tai dabar kalbu su profsąjungų mergaite, kuri yra labai graži moteris, dar kartą kartoju – maloni, kultūringa, ir aš noriu paklausti, kiek ji uždirba ir kas nustato jos atlyginimą. Štai ji pasakė, kad mano mergaitės uždirba aštuonis šimtus, taip, tai yra pradinis atlyginimas, bet jos dar gauna komisinių ir gali uždirbti du tūkstančius.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (423)