Taip gegužės 26 dieną nusprendė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, panaikinęs pernai birželį Lietuvos apeliacinio teismo priimtą sprendimą – pastarasis NŽT ir įmonės 2015 metais pasirašytą valstybinės žemės sklypo pirkimo–pardavimo sutartį pripažino teisėta.

„Apeliacinės instancijos teismas konstatuodamas, jog statinio – restorano pamatų buvimo žemės sklype faktas ir galiojančio statybos leidimo turėjimas yra savaime pakankami spręsti, jog atsakovė („Vatubela“ – BNS) turėjo teisę įgyti žemės sklypą be aukciono, netinkamai aiškino ir taikė valstybinės žemės pardavimą ne aukciono būdu reglamentuojančias teisės normas“, – rašoma LAT nutartyje.

LAT nurodė, kad Apeliacinis teismas, nagrinėdamas bylą iš naujo, turėtų atsižvelgti į LAT išaiškinimus, kad žemės sklype esantys buvusio restorano pamatai nesuteikė teisės įmonei įsigyti valstybinį sklypą be aukciono, taip pat išnagrinėti „Vatubelos“ argumentus dėl jame esančios aikštelės reikšmės žemės pardavimui, restitucijos būdo, ieškinio senaties termino bei kita.

Dėl sandorio teisėtumo į prokurorus kreipėsi Nacionalinė žemės tarnyba.

Teisme prokurorai siekė, kad negaliojančia būtų pripažinta valstybinės žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartis, pritaikyta restitucija jį grąžinant valstybei, o įmonei sumokant 912,3 tūkst. eurų.

Vilniaus apygardos teismas 2019 metų liepą prokuroro ieškinį patenkino visiškai – įpareigojo „Vatubelos“ ir NŽT sandorį nutraukti, o turtą grąžinti valstybei. Pasak teismo, „Vatubelos“ nurodyta sklype esanti aikštelė neturi aiškios funkcinės priklausomybės ar apibrėžto naudojimo, nėra įregistruota Nekilnojamojo turto registre, todėl ji nesuteikia teisės į sklypo nuomą ar pardavimą lengvatine tvarka.

Tačiau Apeliacinis teismas po metų atmetė prokurorų pretenzijas ir nutarė, kad įmonės ir NŽT sandoris yra teisėtas, taip pat panaikino laikinąsias priemones – leido disponuoti 0,25 ha ploto sklypu Sporto g. 16.

„Vatubela“ skype planavo plėtoti biurų, gyvenamųjų bei komercinių patalpų kompleksą. 2019-ųjų pabaigoje įmonė greta valdytus penkis sklypus perleido NT plėtros bendrovei „Galio group“. Pastaroji skelbė juose planuojanti statyti daugiabučius ir investuoti 30 mln. eurų.

„Vatubelą“ valdo „Maxima LT“, iki 2020-ųjų ją valdė Nyderlanduose registruota bendrovė „Lincoln Land Erste“, rodo Registrų centro duomenys.

Tinklo „Maxima“ valdytoja ir nekilnojamojo turto plėtotoja „Galio group“ yra susijusios per akcininkus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)