Pagal 2019 m. ES vienkartinių plastikinių gaminių taisykles iki šių metų liepos 3 d. valstybės narės turi užtikrinti, kad tam tikri vienkartiniai plastikiniai gaminiai nebebūtų pateikiami ES rinkai. Tai gaminiai, kuriems rinkoje yra įperkamų alternatyvų be plastiko: ausų krapštukai, stalo įrankiai, lėkštės, gėrimų šiaudeliai, maišikliai, balionų lazdelės, tam tikri gaminiai iš polistireninio putplasčio (puodeliai, maisto ir gėrimų tara) ir visi gaminiai iš aerobiškai skaidaus plastiko.

Kitiems plastikiniams gaminiams – žvejybos įrankiams, vienkartiniams plastikiniams maišeliams, buteliams, nedelsiant suvartoti skirto maisto ir gėrimų tarai, pakeliams ir pakuotėms, tabako filtrams, higienos reikmenims ir drėgnosioms servetėlėms – bus taikomos kitokios priemonės.

Tai – jų naudojimo ribojimas bei mažinimas ir šiukšlinimo prevencija taikant ženklinimo reikalavimus, nustatant didesnę gamintojo atsakomybę (principas „teršėjas moka“), didinant informuotumą ir nustatant gaminių projektavimo reikalavimus.

Gairių tikslas – užtikrinti, kad naujosios taisyklės būtų taikomos tinkamai ir vienodai visoje ES.

Suderintas tų taisyklių perkėlimas į nacionalinę teisę yra svarbus sklandžiam produktų, kuriems jos taikomos, vidaus rinkos veikimui. Gairėse paaiškintos pagrindinės apibrėžtys ir terminai, jos parengtos plačiai konsultuojantis su valstybėmis narėmis ir bendradarbiaujant su įvairiais suinteresuotaisiais subjektais.

Įgyvendinimo sprendimas dėl rinkai pateiktų žvejybos įrankių ir surinktų žvejybos įrankių atliekų stebėsenos ir duomenų teikimo padės valstybėms narėms nuo 2022 m. vykdyti pareigą teikti duomenis apie rinkai pateiktus žvejybos įrankius, kuriuose yra plastiko, ir jūroje surinktus žvejybos įrankius.

Tikslas, kaip pažymi Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, – taikant didesnės gamintojo atsakomybės sistemas paskatinti į krantą pargabenti visus žvejybos įrankius ir pagerinti jų atliekų tvarkymą. Be to, remdamosi šiais duomenimis, prieigą prie jūros turinčios valstybės narės turės iki 2024 m. gruodžio 31 d. nustatyti minimalų nacionalinį metinį žvejybos įrankių, kurių sudėtyje yra plastiko, atliekų surinkimo perdirbti rodiklį.

„Naudojant mažiau vienkartinių plastikinių gaminių bus labiau saugoma žmonių sveikata ir Planeta. Europos Sąjungos taisyklės yra svarbus kovos su jūrų šiukšlinimu laimėjimas. Be to, jos duoda postūmį tvariems verslo modeliams ir priartina mus prie žiedinės ekonomikos, kurioje pirmenybė teikiama daugkartiniams, o ne vienkartiniams daiktams. Tai Europos žaliojo kurso siekinys – apsaugoti aplinką ir atkurti gerą jos būklę kartu skatinant verslą kurti ir diegti inovacijas“, – sakė už Europos žaliąjį kursą atsakingas vykdomasis Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)