Siekiant, kad valstybė į biudžetą surinktų daugiau lėšų, siūloma dvigubai, nuo 5 proc. iki 10 proc., padidinti loterijų ir lošimų mokesčio tarifą. Taip pat siūloma įteisinti, kad loterijų organizatorius būtų įpareigotas paramai skirti ne 8 proc. kaip dabar, o 16 proc. nuo nominaliosios per kalendorinių metų ketvirtį išplatintų loterijos bilietų vertės.

Ketvirtadienį parlamentarai po pateikimo pritarė tokioms Seimo nario konservatoriaus Andriaus Kupčinsko pateiktoms Loterijų įstatymo bei Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pataisoms.

Siūlomą teisinį reguliavimą po pateikimo palaikė 38 Seimo nariai, 10 buvo prieš, 27 tautos atstovai susilaikė. Projektų Seimas svarstyti neskubės, juos nutarta įtraukti į rudens sesijos darbus.

Įstatymo pataisas inicijavę parlamentarai taip pat siūlo keisti įstatymų nuostatas dėl loterijų ir lošimų mokesčio bazės. Tikimasi, kad priėmus siūlomus pakeitimus, būtų suvienodinta konkurencinė aplinka dėl mokestinės bazės, loterijoms ir lošimams mokesčius skaičiuojant po laimėjimų išmokėjimo.

Projekto autoriai prognozuoja, kad siūlomos pataisos leis į valstybės biudžetą iš loterijų papildomai surinkti per 2 mln. eurų kasmet.

Loterijų įstatymo bei Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pakeitimus įregistravo Seimo nariai Virgilijus Alekna, Andrius Kupčinskas, Marius Matijošaitis, Andrius Mazuronis, Jonas Gudauskas, Domas Griškevičius, Audrius Petrošius, Tomas Bičiūnas, Viktoras Fiodorovas, Eugenijus Jovaiša, Deividas Labanavičius.

Siūloma, kad įstatymų pataisos įsigaliotų 2022 metų sausio 1 dieną.

Kaip ELTA jau skelbė, siūlomi įstatymų pakeitimai sulaukė neigiamos sporto organizacijų ir loterijų organizatorių reakcijos.

Lietuvos loterijų asociacijos skaičiavimais, pagal dabar galiojančią tvarką 2020 m. loterijų mokestis sudarė 29,5 proc. grynųjų pajamų, azartinių lošimų mokestis – 11,5 procento grynųjų pajamų. Priėmus siūlomas pataisas, loterijų mokestis vertinant praėjusių metų finansinius rezultatus sudarytų 48,9 proc. grynųjų lošimų pajamų.

Prašymą atmesti siūlomus pakeitimus kaip žalingus sporto finansavimui Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen ir Seimo nariams pateikė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius, Lietuvos kurčiųjų sporto komiteto prezidentas Edvinas Kriūnas ir Lietuvos specialiosios olimpiados komiteto prezidentas Zenonas Misiūnas.