„Darbo rinka keičiasi, galima sakyti, ne dienomis, o valandomis. Po sekmadienio situacijos aviacijos rinkoje, kai buvo nutupdytas lėktuvas į Minsko oro uostą, darbo rinka vėl pasikeitė – yra didelė tikimybė, kad mes turėsime vis daugiau ir daugiau norinčių dirbti Lietuvoje“, – LOGIN kalbėjo L. Duksaitė-Iškauskienė.

Tačiau labiau nei į dabartį, ji pakvietė žvilgtelti į ateitį, kuri darbo rinkai žada lūžį.

„2025 metais pradės dirbti 2005 metais gimę vaikai – jie augo po Rugsėjo 11-osios, su „Facebook“ ir „Minecraft“. Jų lūkesčiai darbinei veiklai panašūs į kompiuterinį žaidimą – veikla turi greitai kisti. Jie nori būti ne tokie kaip jų vyresnieji draugai mokykloje, o kaip „PewDiePie“. Greitos karjeros, greito pasiekimo ir pasilyginimo su tarptautinėmis žvaigždėmis noras didėja. Įmonės savo veiklos procesus vis dažniau turi pritaikyti prie jaunosios kartos darbo įgūdžių galimybių“, – sako L. Duksaitė-Iškauskienė.

Darbdaviai konkuruos su vaizdo žaidimų transliavimu

Interneto žvaigždes personalo ekspertė įvardija kaip realius konkurentus darbdaviams, kadangi dabartiniai paaugliai save mieliau įsivaizduoja kaip socialinių tinklų žvaigždes, nei kaip įmonių vadovus ar savo srities specialistus.

„Šitas žmogus, „PewDiePie“ – jis yra konkurentas mūsų bendrovėms. Nes dabartiniai paaugliai, kurie svarsto galimybę ateiti į darbo rinką, o jie tą daro labai anksti, nuo 12-14 metų, jie savo darbą mato mieliau kaip šito žmogaus darbą, kuris turi apie 100 mln. sekėjų. Jie nori būti „Youtube“ žvaigždėmis ir visiškai nesvarsto galimybės būti banko prezidentais ar vadovauti kažkokiai stambiai bendrovei“, – vertina L. Duksaitė-Iškauskienė.

Tuo metu jaunos merginos sau pavyzdžiu verčiau laiko milijonus sekėjų turinčią dainininkę Dixie D'Amelio – „TikTok“ žvaigždės karjera yra labiau siekiama, nei kokia nors kita profesija.

Tai atsispindi ir jaunimo įpročiuose.
Laura Duksaitė-Iškauskienė

„Vis daugiau darbo rinkos dalyvių yra linkę teikti paslaugas, o ne samdytis. JAV tyrimai rodo, kad 45 proc 20-25 metų žmonių jau dabar turi savo asmeninę veiklą ir teikia paslaugas organizacijoms, o ne dirba pagal darbo sutartį. Įmonių vadovai ir personalo vadovai turės išmokti dirbti su partneriais, o ne su darbuotojais“, – sako L. Duksaitė-Iškauskienė.

Ji pastebi, kad į darbo rinką ateinantys jauni žmonės itin dažnai keičia darbus, ir tai jau virsta dideliu galvos skausmu dabartiniams vadovams.

„Jeigu mes paimtume 28 metų žmogaus gyvenimo aprašymą (CV), jis jau bus 4,5 ar 6 kartus pakeitęs organizcijas. Ką daryti, kad taip nebūtų? Labai sunku atsakyti į tokį klausimą, nes visa aplinka verčia tuos žmones keisti darbą, ir keisti darbą gana dažnai, jiems sako, tu turi išbandyti kažką naujo, turi pasiimti iš gyvenimo viską, ką tau jis gali duoti – net ir LOGIN konferencijos šūkis – never the same (angl., niekada toks pats). Tai skatina keistis, keistis ir keistis, visą laiką“, – patikina L. Duksaitė-Iškauskienė.

Išeitis – ne darbuotojai, o tiekėjai, taipogi imigracija

Tačiau tuo pačiu, jauni žmonės yra gerokai verslesni, nei buvo jų tėvai – naujoji kart darbo rinkoje verčiau imsis savarankiško darbo, bet ne samdomo. Tą organizacijos išnaudoti, kurdamos su jaunimu tiekėjo ir paslaugos gavėjo santykį, o ne darbdavio ir darbuotojo. Tai gali kaitą sumažinti.

„Mūsų darbo rinkoje jau šiuo metu dirba 4 kartos. 2025 metais dabartiniai 60 mečiai dar dirbs ir dabartiniai 15-mečiai – jau dirbs. Tai mes turime vienintelį atvejį rinkoje, kada mes turime tiek daug skirtingo amžiaus darbuotojų vienoje rinkoje. Ką tai reiškia – mes turime nesuderinamus interesus darbui.

Pačios vyriausios kartos pagrindinis motyvas darbe yra stabilumas. Jiems svarbu, kad niekas nesikeistų, arba kad keistųsi maksimaliai mažai. Tuo tarpu pačiai jauniausiajai kartai, yra labai svarbu, kad keistųsi viskas ir greitai. Įsivaizduokite vadovą, kuris turi savo organizacijoje tokius žmones ir turi suderinti skirtingus motyvus dirbti. Motyvas dirbti, kad niekas nesikeistų, kad būtų aiškumas ir stabilumas, ir motyvas dirbti, kad keistųsi viskas ir visada“, – lygina vadovė.

Ji pripažįsta, kad suderinti tokių interesų ir neįmanoma. Vadovams teks atskirai galvoti ir apie vienus, ir apie kitus, kad darbuotojai jaustųsi komfortiškai. Dirbant su jaunimu gali tekti galvoti apie kitokias veiklos formas.

„Jeigu jūs turite vaikų, kuriems dabar yra 12-14 metų, pasikalbėkite su jais – kiek jų klasiokų jau šiuo metu kažką dirba savarankiškai, kažką daro patys. Pradėkime nuo to, kad jie žaisdami kompiuterinius žaidimu juos transliuoja ir tokiu būdu bando užsidirbti iš transliacijų, jeigu jiems labai gerai sekasi. Bet galbūt jie kažką taiso, remontuoja – kiekvienoje paauglių klasėje jau yra yra po vieną po du vaikus, kurie jau dabar dirba“, – sako L. Duksaitė-Iškauskienė.

Pasak jos, 25 metų asmenys jau gali būti kelis kartus bankrutavę, suklydę ir iš to pasimokę – jie jau bus patyrę daugiau, nei jų tėvai tokiame amžiuje.

„Darbo rinkos naujokai iš tiesų meta pirštinę klasikiniam darbui visų pirma dėl to, kad juos bus gana sunku pasamdyti. Šitie žmonės sako, aš geriau teiksiu paslaugas, aš turėsiu savo darbo vietą, bet aš neisiu samdytis“, – patikina ekspertė.

Verslui su tokiais asmenimis lengviau bus išlaikyti partneriškus santykius, o ne darbo. Specialistė atkreipia dėmesį, kad darbdaviai jau dabar gali pradėti kontaktuoti su vaikų tėvais – šiais laikais jie vaikams daro didelę įtaką, kadangi vis ilgiau vaikai gyvena kartu su tėvais.
Laura Duksaitė-Iškauskienė, Goda Raibytė

„Tie darbdaviai, kurie nori turėti galimybę pasamdyti darbuotojus, jie turi galvoti apie dabartinių vaikų tėvus, ir turėti kontaktą ir su jais, pristatant savo organizacijas, kur vaikai galėtų ir norėtų dirbti“, – pataria L. Duksaitė-Iškauskienė.

Kitas būdas gauti darbuotojų – personalo ekspertė atkreipė dėmesį į imigraciją.

„Mes nesame pakankamai drąsūs, kad sau pasakytume, kodėl samdome užsieniečius – ne todėl, kad iš bėdos, kad mums trūksta vairuotojų, suvirintojų Klaipėdos uoste. Bet dėl to, kad mes jau esame įdomi rinka ne darbininkams, bet ir aukštos kvalifikacijos darbuotojams. Įvykiai Baltarusijoje labai aiškiai parodė, kad tie žmonės, kurie turi gerą išsilavinimą, yra kompetentingi ir profesionalūs, jie gali dirbti Lietuvoje“, – vertina L. Duksaitė-Iškauskienė.

Ji įsitikinusi, kad vadovai, turintys drąsos samdyti kitų šalių piliečius, organizacijose gali užtikrinti didesnę įvairovę ir mažesnę kaitą.

„Jei atkreipsime dėmesį į tai, kad bus vis daugiau galinčių dirbti savarankiškai, vis daugiau teikiančių paslaugas, jei turėsime mintyse, kad organizacijos turi sugebėti samdyti labai skirtingo amžiaus darbuotojus, jeigu mes būsime drąsūs ir galėsime sau pasakyti, kad mes esame įdomi šalis ne tik mūsų valstybės piliečiams, bet ir užsieniečiams, mes tikrai savo įmonėse turėsime darbuotojų ir mūsų ekonomika klestės“, – apibendrino pranešėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)