Kol kas šalies kino teatruose Galimybių pasas (GP) papildomų galimybių nesuteiks – pasirinkta sodinti mažiau lankytojų, bet įsileisti visus.

„Forum Cinemas“ kino teatrus valdančios įmonės Lietuvoje vadovas Gintaras Plytnikas patikina, kad mielai Galimybių pasu naudotųsi, tačiau dar negali.

„Reikia įrangą darbuotojams supirkti, išsiaiškinti visus veiksmus, čia yra pagrindinis dalykas. Bet kad visai nesinaudosime, tai nesakome. Sakome, negalime taip greitai naudotis. Mes jau veikiame, dirbame su apribojimais ir be paso, mums šioje situacijoje tai yra aiškiau, nei su pasu, kol kas. Nes nežinome, kiek tų žmonių pas mus ateitų – tokia baimė, kad pasmerksime save visiškam žiūrovų minimumui“, – kalba G. Plytnikas.

Kino centro „Multikino“ Rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas taipogi patvirtina, kad kol kas Galimybių pasu naudojamasi nebus – visi lankytojai bus įleidžiami tokiomis pačiomis sąlygomis.

„Su GP, ar be, uždaruose renginiuose vis tiek lieka kaukių dėvėjimas iki mėnesio pabaigos. Net ir su šiuo metu turimu apribojimu – 30 proc. vietų – klientai taip greitai nesugrįžta, tai mums nieko nekeičia. Su kaukėmis žiūrėti filmus nelabai nori žmonės, jie laukia, kada į salę galės įsinešti spragėsių, gėrimą“, – sako R. Bilinskas.

Kino teatro „Pasaka“ vadovė Andrė Balžekienė paaiškino, kad šiuo metu nekomerciniame kino teatre ir taip nėra užpildomos leidžiamos vietos (30 proc.), o nuo birželio bus galima įsileisti dar daugiau lankytojų.

„Jeigu matytume, kad netelpa mums žiūrovai, galėtume GP įsidiegti, bet kadangi taip nėra, nusprendėme susilaikyti ir palaukti dar kokį mėnesį, kada ir masinės vakcinacijos dėka daugiau žmonių bus įgiję pilną imunitetą ir galės turėti GP. Nes pripažinkime, dar ne visi pasiskiepijo“, – sako A. Balžekienė.
Andrė Balžekienė

Taip pat ji atkreipė dėmesį, kad GP neleidžia vartoti maisto ir gėrimų kino salėje: „Tai yra ribojama, tai tuo labiau nėra kažkokios didelės motyvacijos į įsidiegti.“

Vasaros sezonu lankytojų srautas kino teatruose įprastai visuomet mažesnis, taip pat lankytojų skaičius lemia ir oro sąlygos – daugiau jų, kai lyja, paaiškina A. Balžekienė.

„Šiuo metu filmų pasiūla yra nebloga, ypač gera ji buvo tik atvėrus kino teatrus – pasirodė Oskarų laimėtojai įvairiose kategorijose, ir tikrai filmas „Klajoklių žemė“ buvo surinkęs pilnas sales, tiek, kiek leistina žmonių, bet dabar kažkokio skubesio ar persipildymo nėra“, – sako vadovė.

„Forum Cinemas“ lauks tolesnių atlaisvinimų – bilietus savaitgaliais išparduoda

Vertindamas GP, „Forum Cinemas“ vadovas G. Plytnikas viliasi, kad situacija galėtų keistis po mėnesio ar pusantro.

„Galimybių paso visiškai nedemonizuojame šioje situacijoje, bet norime stebėti aplinką, stebėti, kaip žmonės elgiasi, nes su žmonėmis dirbame. Reikia juos ir informuoti, kad pas mus dabar vėl kitaip“, – sako G. Plytnikas.

Jau nuo birželio ir be Galimybių paso kino teatrai galės užpildyti nebe 30 proc., o 50 proc. vietų salėje – tokį atlaisvinimą Vyriausybė priėmė trečiadienį.

„50 proc vietų bent jau bus grįžimas į šiokį tokį tašką, kaip mes gyvenome prieš antrą karantiną, prieš lapkričio 6 dieną. Tai mums šiek tiek garantuos filmų srautą, nes turint 30 proc. vietų, tai žinote… Filmų platintojai, licencijų turėtojai duoda filmų, nes irgi pavargo ir nori dirbti, ir geriau pajamos kažkokios negu jokių, bet jiems tai irgi nėra rentabilu. 50 proc. jau būtų šioks toks raktelis, kuris visus procesus stabilizuotų“, – sako G. Plytnikas.
Gintaras Plytnikas

Anot jo, „šachmatinė“ sodinimo tvarka šiuo metu įprasta visame pasaulyje, tik dalyje šalių kino teatrai apskritai nebuvo uždaryti.

Kino teatro vadovas pastebi, kad po antrojo karantino lankytojai drąsesni, tačiau kol kas apie rentabilumą galvoti anksti.

„Po pirmo karantino turbūt žmonės bijojo, nežinojo, gal baiminosi visko. Dabar informacijos daugiau, ko bijoti, ko nebijoti. Daugiau komunikuota. Kai atsidarėme po antrosios duobės, tai žiūrovų yra daugiau savaitgaliais. Kadangi mūsų pagrindinė auditorija yra šeimos, šeimos su vaikais, tai savaitgaliais mes pristingame kėdžių, nepakanka tų 30-ies vietų 100 vietų salėje“, – sako G. Plytnikas.

Jis paaiškina, kad įmonė beveik metus laikėsi „be pajamų ir be paramų“, o šiuo metu per dieną surengia apie 150 kino filmų seansų.

„Rentabilumai ir ekonominis efektas šitame epizode mums yra tik šiokių tokių pajamų gavimas – tai yra geriau negu nieko. Ironiška, bet taip yra. Ir kitas dalykas – maistas ir užkandžiai dar nėra leisti. O tai mūsų irgi pajamų dalis. Kalbu apie kino teatrų kaip apskritai kultūros dalį. Su 30 proc. apkrova ir be maisto, užkandžių, spragėsių – tai minimumas“, – paaiškina vadovas.

Svarbiau nei didesnis vietų skaičius – be kaukių ir su spragėsiais

Kino centro „Multikino“ Rinkodaros vadovas R. Bilinskas paaiškina, kad kol kas įmonė lauks didesnių atlaisvinimų ar mažesnių ribojimų – svarstytų seansus su GP nebent tuo atveju, jei būtų leidžiamas maistas, gėrimai, ar būtų galima nusiimti kaukę.

„Dabar turime skaičiuoti, kiek žmonių turės išsiėmę GP, kiek juo naudosis. Mūsų klientai, arba pagrindinis žiūrovas yra tarp 18-35 metų, kurie dar tik gaus savo pirmąsias vakcinas, tai jų GP, vėlgi, bus po mėnesio. Todėl mes turime labai atsargiai žiūrėti į šitą dalyką, nes gali būti, kad įvedus GP, mes turėsime dar mažiau klientų, ne be GP. Labai paprasta matematika“, – sako „Multikino“ atstovas.

Jis atsiduso, kad šiuo metu žiūrovų srautas vis dar yra nepakankamas ir didesnio srauto tikimasi rudeniop.

„Žiūrovai nori laisviau grįžti į kino teatrus – tai yra be kaukių, su spragėsiais, su gėrimais, jie nori jaustis normaliai. Kol kas jie dar renkasi pasivaikščiojimus, lauko kavines – tai, ko pasiilgę. Kino turbūt pasižiūrėję per žiemą. Didesnių klientų srautų mes turėsime palaukti, bet jie ateina, ir mes džiaugiamės. Paslauga yra iš tiesų saugi“, – kalba R. Bilinskas.

Finansinė situacija įmonėje kol kas taipogi nėra džiuginanti.

„Reikia išgyventi vasarą. Jei išgyvensime vasarą, gal kaip nors atsistatysime. Rentabilumas blogas, nes, galima sakyti, kad 14 mėnesių mes faktiškai neturėjome pajamų“, – tvirtina R. Bilinskas.

Galimybių pasas įsigaliojo nuo gegužės 24 dienos, jis suteikia galimybę imunitetą nuo COVID-19 turintiems arba testą atlikusiems žmonėms naudotis platesniu paslaugų ratu. Išsiimti šį pasą gpasas.lt svetainėje gali paskiepyti nuo koronaviruso, persirgę COVID-19, arba atlikę greitajį antigeno, arba PGR testą ir turintys neigiamą atsakymą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)