„Seimo BFK prašymu VMI ir „Invega“ pateikė informaciją apie tai, kaip yra naudojama valstybės teikiama parama. Mokesčių inspekcijos duomenimis, 2020–2021 metais 148 įmonės, gavusios mokesčių mokėtojų subsidiją, skirtą nukentėjusiems nuo pandemijos, įsigijo prabangių automobilių, kurių kiekvieno vertė viršijo 50 tūkst. eurų. iš jų net 32 įmonės pirko naujus „Bentley“, „Maserati“, „Porsche“, „Lamborghini“, „Rolls Royce“ automobilius“, – Seime žurnalistams ketvirtadienį sakė M. Majauskas.

Jo teigimu, yra pavyzdžių, kai įmonės, oficialiai įtrauktos į nuo COVID–19 nukentėjusių sąrašą, pasinaudojo galimybe atidėti mokesčius, gavo prastovų subsidiją už darbuotojų išlaikymą, papildomai gavo valstybės subsidiją verslui ir įsigijo naują prabangų, daugiau kaip 100 tūkst. vertės, „Range Rover“ visureigį neva įmonės poreikiams.

„Tuomet prabangų automobilį įregistravo kaip krovininę transporto priemonę su numanomu tikslu susigrąžinti sumokėtą pridėtinės vertės mokestį ir, kad maža nepasirodytų, papildomai dar kreipėsi valstybės teikiamos paramos verslui, kad būtų padengtos įsigyto šio prabangaus automobilio lizingo įmokos. Šią paramą gavo“, – sakė M. Majauskas.

Pasak jo, pagal pasirašytą sutartį mokesčių mokėtojai papildomai už šio automobilio įsigijimo iki 2024 metų kompensuos 95 proc. palūkanų.

„Kažkam tokia veikla gali pasirodyti verslas, mano akimis, tai yra cinizmo viršūnė. Tai nėra vienintelis atvejis“, – pažymėjo Seimo BFK pirmininkas.

Kitas komitetui žinomas atvejis – įmonė, taip pat būdama oficialiuose nuo pandemijos nukentėjusių sąrašuose, gavo mokesčių mokėtojų paramą ir įsigijo naują daugiau kaip 100 tūkst. vertės „Porsche Cayenne“ automobilį neva įmonės poreikiams.

„Pagal pasirašytą paramos verslui sutartį su valstybine agentūra mokesčių mokėtojai iki 2025 metų kompensuos taip pat 95 proc. palūkanų įmokų“, – sakė M. Majauskas.

„Mano supratimu, pats laikas VMI rimtis principingų kontrolės veiksmų ir pasibelsti į kiekvienas duris tų įmonių, kurios mokesčių mokėtojų paramą panaudojo prabangių sportinių automobilių įsigijimui. Mes BFK prašome VMI išsiaiškinti, ar įmonių vardu įgytas prabangus turtas nėra naudojamas privatiems poreikiams, ar nėra piktnaudžiaujama PVM ir pelno mokesčio atskaitymais ir ar nebuvo piktnaudžiaujama mokesčių mokėtojų parama. Pasitvirtinus tokiems atvejams, mes prašome užtikrinti, kad mokesčiai būtų tinkamai sumokėti ir valstybės parama sugrąžinta į valstybės biudžetą“, – pridūrė Seimo BFK pirmininkas.

Jis teigė negalįs atskleisti šių įmonių pavadinimų.

M. Majauskas taip pat pridūrė, kad daugeliu atvejų valstybės teikiama parama buvo skirta išlaikyti darbuotojus darbo rinkoje, neatleisti jų, bet tai reiškia, kad darbuotojams buvo mokami mažesni atlyginimai, kai jie buvo prastovose.

„Jei gauni prastovą, tavo atlyginimas mažesnis, tuo tarpu darbdavys perka prabangų naują „Lamborghini“ automobilį. Tokia situacija netoleruotina“, – tikino Seimo narys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (271)