„Shell“ privalo iki 2030 metų sumažinti į atmosferą išmetamų anglies junginių kiekį 45 proc., nes ši tarša prisideda prie klimato kaitos „pragaištingų“ padarinių, sakoma Hagos teismo nutartyje.

Aplinkosaugos grupės sakė, kad šis „istorinis“ sprendimas yra pirmasis atvejis, kai kuri nors įmonė buvo įpareigota suderinti savo politiką su 2015 metų Paryžiaus klimato sutarties nuostatomis.

Byla, pavadinta „Visuomenė prieš „Shell“, buvo paremta septynių žaliųjų organizacijų ir daugiau kaip 17 tūkst. Nyderlandų piliečių.

Teisėja Larisa Alwin nutartyje pažymėjo, kad tarptautiniu mastu veikianti britų ir olandų milžinė „Shell“ „išmeta didžiulius kiekius anglies dvideginio ir yra už tai atsakinga“.

Bendrovė „prisideda prie klimato kaitos pragaištingų padarinių gyventojams“, pridūrė teisėja.

Royal Dutch Shell“ privalo nedelsdama vykdyti šį sprendimą“, – sakoma nutartyje.

„Shell“ nurodė, kad veikiausiai apskųs šią „nuviliančią“ nutartį.

„Reikalingi skubūs veiksmai dėl klimato kaitos, ir todėl paspartinome savo pastangas iki 2050 metų tapti klimato atžvilgiu neutralia energetikos bendrove, žengiant koja kojon su visuomene“, – sakoma „Shell“ atstovo pranešime.

Bendrovė vasarį pranešė išsikėlusi naujus uždavinius iki 2030 metų sumažinti savo suminį išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį 20 proc., palyginus su padėtimi 2016 metais. Iki 2035-ųjų šis mažinimas turėtų pasiekti 45 proc., iki 2050 metų bendrovė turėtų tapti klimato atžvilgiu neutrali.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)