„Praėję metai pasižymėjo tuo, kad turėjome kardinalių pokyčių mūsų veikloje ir šalyje vyravę visai kiti veiklos būdai su naujais apribojimais Lietuvos paštą per metus pakeitė dviem kryptimis“, – žurnalistams antradienį sakė valstybės valdomo Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė.

Ji įvardijo, kad įmonė dalyvauja 4 veiklos srityse: daiktų siuntimo, laiškų siuntimo, finansinių paslaugų ir kitose veiklose.

„Apie daiktų siuntimą – 2020 metai buvo dviem kryptimis. Metų pradžioje, karantino pradžioje tai neigiamai paveikė siuntų srautus. Pirmojoje pusėje, iki Kalėdų pradžios, turėjome ženkliai kritusius importo, į Lietuvą siunčiamų daiktų, e. komercijos siuntų srautus. Metų pabaigoje apsivertėme aukštyn kojom ir kalėdinis srautas buvo labai didelis ir mušė visų laikų rekordus“, – sakė įmonės vadovė.

Tuo metų laiškų siuntimo veikloje, pasak jos, kurį laiką stebimas mažėjimas ir karantinas jį paaštrino.

Pasak A. Sungailienės, finansinėse paslaugose taip pat buvo jaučiamas neigiamas poveikis ir tai susiję su tuo, kad karantino metu ši veikla buvo ribojama, o vėliau poreikis buvo sumažėjęs.

„Pandemija turėjo didesnį postūmį tam tikroms tendencijoms. Ta dalis, kur yra šiuolaikinės paslaugos, „LP Express“ kanalai, t. y. paštomatai, kurjeriai, auga labai sparčiai, kai kituose segmentuose pandemija turėjo neigiamą įtaką“, – nurodė A. Sungailienė.

Pasak įmonės vadovės, stebint visą pašto paslaugų rinką, 2020 metais ji augo 12 proc. punktų, tačiau Lietuvos pašte augimas buvo mažesnis ir siekė 9 proc. punktus.

„Lietuvos pašto augimas buvo kuklesnis ir ženklią kuklesnio augimo dalį lėmė universalių pašto paslaugų susitraukimas“, – paaiškino A. Sungailienė.

Tuo metu paštomatų, kurjerinių siuntų apimtys praėjusiais metais išaugo 2,5 karto.

Pardavimų pajamos 2020 metais pirmą kartą įmonės istorijoje perkopė 100 mln. eurų, o investicijos į logistikos, skyrių, paštomatų plėtrą siekė beveik 18 mln. eurų.

Pelnas per metus sumažėjo dviem trečdaliais.

„Didžiausią įtaką tam turėjo labai ženkliai išaugę tarptautinio pašto vežimo kaštai. Priminsiu, kad pašto siuntos tradiciškai gabenamos oro transportu, o 2020 metai buvo oro transporto visų logistikos grandinių trūkimo metai.

Vienu metu apskritai buvo itin mažai reguliarių reisų, o keleiviniai, reguliarieji reisai yra pagrindinė mūsų pašto siuntų transportavimo priemonė. Ieškodami ir siekdami užtikrinti siuntų gabenimą tiek, kad jos pasiektų klientus Lietuvoje, turėjome ieškoti naujų pervežimo būdų, o jie yra ženkliai aukštesniais kaštais“, – sakė A. Sungailienė.

Lietuvos pašto grynasis pelnas pernai mažėjo 69,2 proc. iki 1,6 mln. eurų

Koronaviruso pandemijai išauginus tarptautinių pašto siuntų pervežimo kaštus, apribojus dalį paslaugų bei papildomai investuojant į saugumą, Lietuvos pašto grynasis pelnas praėjusiais metais sumažėjo 69,2 proc. iki 1,6 mln. eurų.

Pasak Lietuvos pašto vadovės Astos Sungailienės, sutrikusios tarptautinės logistikos grandinės pailgino siuntų tranzito laikus, dalis krypčių buvo uždarytos, dėl to krito siuntų importo kiekiai. Be to, dėl karantino ribojimų sumažėjo ir finansinių paslaugų bei mažmeninės prekybos pašto skyriuose apimtys.

„Didžiausią įtaką pelningumui turėjo labai ženkliai išaugę tarptautinio pašto vežimo kaštai. Pašto siuntos gabenamos tradiciškai oro transportu, o 2020 metai buvo oro transporto visų logistikos grandinių trūkimo metai“, – spaudos konferencijoje sakė A. Sungailienė.

Lietuvos pašto bendrosios veiklos pajamos pernai pirmą kartą bendrovės istorijoje pasiekė 112 mln. eurų ir buvo 10,8 proc. didesnės nei prieš metus. Iš jų bendrovės pardavimo pajamos siekė 101 mln. eurų – 8 proc. daugiau nei 2019 metais.

„Šis rekordas buvo pasiektas netgi ir įvertinus tam tikrus iššūkius, kalbant apie universaliųjų pašto paslaugų tolesnį traukimąsi ir ne tik laiškų dalyje, bet ir didele apimtimi į Lietuvą siunčiamų daiktų dalyje“, – sakė Lietuvos pašto vadovė.