Nuo pirmadienio Lietuvoje pradėjo veikti Galimybių pasas, suteikiantis daugiau laisvių paskiepytiems, persirgusiems ar COVID-19 testą atlikusiems žmonėms. Dokumento turėtojai gali patekti į restoranų, kavinių, lošimo namų, barų ir kitų laisvalaikio vietų vidų, išskyrus naktinius klubus.

Galimybių paso privilegijomis kauniečiai naudojasi vangiai

Visgi tokia privilegija kauniečiai kol kas naudojasi nenoriai. Antradienio pietų metu Kauno „Akropolio“ kavinėse lėkštėmis nukrautas buvo vos vienas kitas stalelis. Daugiau miestiečių būriavosi parduotuvėse, bendrose „Akropolio“ patalpose.

Tiesa, į restoranų ir kavinių vidų patekę klientai prie vieno staliuko gali sėdėti ne daugiau nei 10 asmenų grupėse, išskyrus vienos šeimos ir vieno namų ūkio narius. Tarp skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito turi būti nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu, o jei yra pertvaros – užtenka 1 metro atstumo.

Galimybių paso privilegijomis kauniečiai naudojasi vangiai

Už tai, kad visi asmenys turi Galimybių pasą, atsako paslaugas suteikiantys asmenys: jei tai restoranas – atsako jo savininkas.

Kavinės dirba ilgiau

Pirmadienį taip pat įsigaliojus karantino švelninimams, kavinės, barai, restoranai gali dirbti valanda ilgiau, nei iki šiol – iki 22 valandos.

Lauke prie vieno staliuko gali sėdėti nebe du, o penki asmenys arba dvi šeimos. Tuo metu į vidų įleidžiami visi turintieji COVID-19 imunitetą ar jaunesni nei 16 metų. Teikti maitinimo paslaugas leista ir viešbučiuose bei kitose apgyvendinimo įstaigose.

Galimybių paso privilegijomis kauniečiai naudojasi vangiai

Karantiną tęs

Vyriausybė trečiadienį spręs dėl karantino pratęsimo iki birželio pabaigos. Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad „situacija gerėja visose srityse, ne tik susirgimų skaičiumi, bet ir ligoninių užimtumu“, ji pridūrė, kad trečiadienį bus svarstomi tam tikri karantino sąlygų sušvelninimai, tačiau jie nebus „kažkokie dramatiški“, ir įsigalios nuo birželio.

„Kita vertus, tai nėra pagrindas iš karto pulti ir atsipalaiduoti, todėl tie laisvinimai toliau vyks palaipsniui, ir labiausiai reikia ruoštis rudeniui ir skiepytis, nes galimybės skiepytis nuo kitos savaitės plačiai visuomenei bus žymiai platesnės nei iki šiol“, – kalbėjo premjerė.