Tai bankas pranešė teismams, nagrinėjusiems „Belorus“ prašymą pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir leisti jai laikinai naudotis lėšomis sąskaitose.

„(Bankas – BNS) nustatė, kad šis asmuo ( V. Šeimanas – BNS) daro tokią kontroliuojančią įtaką ieškovės („Belorus“ – BNS) veiklai, kad disponavimas ieškovės sąskaita turi būti apribotas“, – rašoma Vilniaus apygardos teismo gegužės 20 dienos nutartyje.

Pasak „Swedbank“, sanatorijos prašymas prieštarauja Europos Sąjungos (ES) įvestoms ekonominėms ir finansinėms sankcijoms Baltarusijos režimui.

Bankas teismui pranešė, kad dar sausio pradžioje su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) leidimu jis atliko konkrečius mokėjimus iš „Belorus“ sąskaitos. Pritaikyti išimtį FNTT prašė Užsienio reikalų ministerija.

Skelbta, kad algos „Belorus“ darbuotojams buvo išmokėtos sausio 5 dieną. Sanatorijos vadovas Ilja Epifanovas BNS yra sakęs, kad kartu su mokesčiais valstybei ir darbuotojų algomis pervedama suma siekia daugiau nei 300 tūkst. eurų.

Pasak „Swedbank“, jei teismas leistų „Belorus“ laisvai disponuoti jos lėšomis, bankas galėtų patirti finansinių nuostolių, įskaitant baudas bei sankcijas, o atsakomybė už tai kiltų ir teismui.

„Belorus“ teismui aiškino, kad banko veiksmai daro didelę žalą sanatorijai, jos darbuotojams, pacientams ir Druskininkų gyventojams. Pasak jos, pernai sanatorijoje dirbo apie 400 žmonių, kuriuos teks atleisti. Joje kasmet gydosi apie 13 tūkst. žmonių, vien vaikų šiemet turėjo būti apie 6,4 tūkst. Be to, jos bendrabutyje gyvena 32 šeimos, kurios neteks būsto, nes bus nutrauktas vandens, elektros ir šilumos tiekimas.

„Swedbank“ į tokius argumentus atsakė, jog tariami nuostoliai mažiausiai 14,5 tūkst. žmonių yra ne tik neįrodyti, bet ir susiję su kitų asmenų, kurių teisių „Belorus“ nėra įgaliota ginti, interesais.

Vilniaus apygardos teismas praėjusį ketvirtadienį atmetė „Belorus“ apeliacinį skundą ir paliko nepakeistą Vilniaus miesto apylinkės teismo kovo 3 dienos nutartį. Ši nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Bylą iš esmės nagrinėjantis Vilniaus miesto apylinkės teismas, gegužės 14 dieną gavęs „Belorus“ prašymą kreiptis į ES Teisingumo Teismą, atidėjo bylos nagrinėjimą, kol šalys pateiks atsiliepimus. Nauja posėdžio data kol kas nepaskirta.

Sanatorijos sąskaitas bankas įšaldė pernai gruodį, po to, kai ES įvedė sankcijas Baltarusijos vyriausiajai ūkio valdybai (GHU) – ji yra tiesiogiai pavaldi prezidento reikalų valdybai, o šią valdo Aliaksandras Lukašenka.

V. Šeimanas į ES sankcijų sąrašus įtrauktas daugiau nei prieš dešimtmetį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)