Taip pat siūloma įteisinti, kad loterijų organizatorius būtų įpareigotas paramai skirti ne 8 proc. kaip dabar, o 16 proc. nuo nominaliosios per kalendorinių metų ketvirtį išplatintų loterijos bilietų vertės.

Tai numatančius Loterijų įstatymo bei Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pakeitimus įregistravo Seimo nariai Virgilijus Alekna, Andrius Kupčinskas, Marius Matijošaitis, Andrius Mazuronis, Jonas Gudauskas, Domas Griškevičius, Audrius Petrošius, Tomas Bičiūnas, Viktoras Fiodorovas, Eugenijus Jovaiša, Deividas Labanavičius.
Parlamentarai taip pat siūlo keisti įstatymų nuostatas dėl loterijų ir lošimų mokesčio bazės.

"Priėmus siūlomus pakeitimus, būtų suvienodinta konkurencinė aplinka dėl mokestinės bazės, loterijoms ir lošimams mokesčius skaičiuojant po laimėjimų išmokėjimo. Šiuo metu loterijos moka mokesčius nuo apyvartos. Tai suponuotų didesnę loterijų konkurenciją labiau visuomenei žalingam sektoriui - lošimams. Siekiant, kad valstybė į biudžetą surinktų daugiau lėšų, siūlytina bazinį 5 proc. apmokestinimą didinti iki 10 proc.", - sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Jame pažymima, kad dalį papildomų valstybės pajamų, kurios būtų gautos po šio įstatymo įsigaliojimo, būtų galima skirti Sporto departamento prie ŠMSM sukūrimui, kas numatyta Vyriausybės programoje.

Įpareigojus loterijos organizatorius paramai skirti ne 8 proc. kaip dabar, o 16 proc., projekto autorių teigimu, sporto ir kultūros sektoriai gautų papildomas finansines galimybes. Tikimasi, kad sporto sektoriuje tokiu būdu pagaliau galėtų būti išspręstas klausimas dėl papildomo aukšto meistriškumo sporto programos finansavimo rėmėjų lėšomis per LTOK, o ne vien valstybės biudžeto lėšomis.

Projekto autoriai prognozuoja, kad siūlomos pataisos leis į valstybės biudžetą iš loterijų papildomai surinkti per 2 mln. eurų kasmet.
Siūloma, kad įstatymų pataisos įsigaliotų 2022 metų sausio 1 dieną.
Pasak Lietuvos loterijų asociacijos prezidento Andriaus Karaliūno, pasiūlytos pataisos labai nustebino.

"Loterijų įstatymas buvo Seimo iš esmės peržiūrėtas prieš metus, kartu išsamiai vertinti ir rinkos apmokestinimas, labdaros skyrimo tvarka. Naujas pasiūlymas pateiktas be jokių diskusijų, o aiškinamajame rašte pateikiami argumentai kelia abejonių. Nurodoma, kad pataisomis siūloma paskatinti loterijų konkurenciją su azartiniais lošimais. Dabar loterijų apmokestinimas yra dvigubai aukštesnis už azartinių lošimų. Jei naujos pataisos būtų priimtos, loterijų mokami mokesčiai būtų jau keturis kartus didesni ir sudarytų 50 proc. grynųjų loterijų pajamų", - sako A. Karaliūnas.

Jo nuomone, tokie pasiūlymai ne leistų loterijoms geriau konkuruoti su lošimais ir daugiau pinigų skirti labdarai ir paramai, o pakenktų sporto bendruomenei."

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)